Къщите за тъщи – пито платено или минало свършено? (ВИДЕО)

10123
Къщите за тъщи – пито платено или минало свършено? (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

Доста от къщите за тъщи вече са продадени и това не може да се атакува законово. Това твърди отлично информиран източник пред Actualno.com.

Става въпрос и за тези в прословутото село Борино, където се появи предимно родата на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ. Там къщите за гости, свързани с роднините на Карадайъ, вече са сменили собствениците си. И край, пито-платено. Един от най-големите скандали през годината е този с къщите за тъщи. Местни политици и общинари през периода 2007 - 2013 година са се възползвали от евросредства, уж за да развиват селски туризъм. В крайна сметка са строили къщи за гости, някои от които не се използвали по предназначение. Миналото време тук е напълно уместно, защото петгодишният мониторингов срок по проектите изтече през октомври.

Намесиха сина на Румен Порожанов в одита за къщите за гости

Синът на земеделския министър Румен Порожанов - Антоан Порожанов е бил одитор в компанията "Делойт". Това се случва през 2014 година, к...

Припомняме, че разследване на сайта "Биволъ" разлая, така да се кажре, кучетата през пролетта на тази година. Явно обаче с известно закъснение. След изтичането на задължителния по договор мониторингов период, бенефициентът по проекта или лицето, което се е възползвало от средствата, може да прави с имота си каквото поиска. Иначе казано, ако за 5 години от построяването на къщата за гости тя е функционирала като такава, а бенефициентите са си изпълнявали бизнесплана, на шестата година са в пълното си право да продата къщата, да я подарят на тъщата или ако поискат, да я направят на бардак или да я подпалят.

Не всичко е загубено обаче. От Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) съобщиха за Actualno.com, че все още са в процес на връчване на актове за нарушение на договор след извършените това лято проверки на 288 проекта. Съставени са актове на стойност 38 млн. лв., които обаче могат да се обжалват в съда. От фонда не могат да кажат колко постановления очакват да бъдат обжалвани, докато не изтече законовия двуседмичен срок от връчването на акта, през който той може за бъде атакуван в съда. От фонда обаче обещаха, че ще публикуват на страницата си в интернет резултатите от проверките с конкретните нарушители и размера на санкциите.

Припомняме, че през май т.г. петчленен състав на Върховния административен съд окончателно обяви за нищожна Методиката за определяне на санкциите след плащане по проекти по Програмата за развитие на селските райони за периода 2007 – 2013 година, утвърдена от изпълнителния директор на ДФ "Земеделие", тогава Румен Порожанов. По-късно тази година парламентът промени Закона за подпомагане на земеделските производители така, че съответната атакувана и отменена от съда методика да бъде заменена от работещи правила. Промените в закона дават възможност на директора на фонда да разработи "Правила за определяне на размера на подлежащата на възстановяване безвъзмездна финансова помощ при установени нарушения по чл. 27 ал. 6 и 7 от ЗПЗП по мерките на ПРСР 2007-2013 година". Правилата са публикувани на интернет страницана на ДФЗ и до много голяма степен покриват методиката.

Къща без гости в Борино и перфектна инвестиция в Доспат установи ДФ „Земеделие“ (снимки)

Двете крайности по проекти, финансирани от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), установи проверка на Държавен фонд "Земеде...

Юристи коментираха пред Actualno.com, че злоупотребилите със стредства могат да бъдат санкционирани от ДФЗ за неизпълнение на бизнес плановете си, срещу които са получили безвъзмездни средства. Или иначе казано, ако са заявили, че годишно ще имат по 1000 нощувки, а са реализирали само 100 или нито една, могат да бъдат глобени. Размерът на санкциите, както е посочено в официалния отговор на ДФЗ до сайта "Биволъ", може да бъде от 5% до 100% от стойността на безвъзмездната помощ. Санкциите могат да бъдат за неизпълнение на приходната част от плана и за неразкриване на заявените работни места. От фонда съобщиха още по време на проверките, че такива случаи има.

Дори при изтекъл мониторинг, може да има глоби, стига прокуратурата да си е на мястото. Припомняме, че главният прокурор Сотир Цацаров още в зората на скандала се самосезира за къщите за тъщи и обеща, че ще има прокурорски проверки по всички сигнали. Друг е въпросът дали ще е възможно да има санкции със задна дата и дали ще се намери кой да бъде санкциониран, защото някои от първите бенефициенти вече са в чужбина, а други имоти вече са препродадени на трети добросъвестни лица, които имат пълното право да сменят тяхното предназначение.

Както е казано в една мъдра българска поговорка, покрай сухото, гори и суровото. Или покрай къщите за тъщи изгоряха и къщите за гости. По време на проверките от фонда са попаднали и на добросъвестни бенефициенти, които поддържат наистина добри условия за отдих и туризъм. За справка - страницата на фонда във Facebook. За съжаление доста от тях са огорчени и не желаят да бъдат поставени под общия знаменател "мошеници". От друга страна, дано преживяното да ги мотивира и да покажат, че духът на честния частник в България е жив и жилав и шуробаджанащината не е в състояние да го унищожи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Българите получават ползите от приемането на еврото още сега с tbi bank

eMAG пуска Genius абонамент в България с безплатна доставка и ексклузивни оферти

Подем при строителството в България и ЕС

Край няма: Нов завой в една от поръчките за високоскоростни влакове с пари от Плана за възстановяване

Огромна част от българите живеят в панелки от соца

Силно начало на годината за жилищния пазар в София

Смениха ръководството на "Булгаргаз"

ОББ: Услугите – главен мотор на икономиката

Основателят на Telegram: Натискът на Кремъл ме принуди да напусна Русия

На комисия: Отложиха либерализацията на електроенергийния пазар за домакинствата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика