НС прие въвеждането на електронна система за обществени поръчки

1597
НС прие въвеждането на електронна система за обществени поръчки
Снимка: iStock/Guliver

Възлагането на обществените поръчки скоро ще стане напълно електронно. За целта ще бъде създадена централизирана електронна платформа, реши парламентът, като прие окончателно поправки в Закона за обществените поръчки, внесени от правителството.

Централизираната електронна платформа ще обхваща целия процес на възлагане, като са предвидени разпоредби, които отчитат етапността на нейното въвеждане в експлоатация.

Дончев: Електронните обществени поръчки ще станат на три вълни

Единият вариант е от януари и февруари обществените поръчки да се провеждат изцяло по електронен път. Имаме обаче малки общини, малки и...

Платформата ще е задължителна за използване от всички възложители.

Допусната е възможност само централните органи за покупки да използват свои платформи, които трябва да отговарят на регламентираните към тях принципни изисквания за свързаност с националната платформа.

Във връзка с въвеждането на задължителна електронна комуникация ще се промени редът за подписването, публикуването и връчването на електронни документи в хода на възлагане и изпълнение на поръчките, съответно в правилата за съхраняване на информацията.

Подробните правила за провеждане на процедурите за обществени поръчки чрез използване на платформата ще бъдат уредени в правилника за прилагане на закона.

Възлагането на обществени поръчки ще става по електронен път от догодина

От началото на следващата година цялото възлагане на обществени поръчки ще става по електронен път. Това каза вицепремиерът Томислав До...

Част от процеса на електронизация на обществените поръчки е и електронното разплащане.

Предлага се повишаване на стойностните прагове в съответствие с новите регламенти на ЕК от декември 2017 г. – средно с около 5 на сто за доставки и стандартни услуги.

Предвиденото по-значително увеличение на праговете за строителство и за социални и други специфични услуги цели доближаване до съответните европейски стойности.

С оглед осигуряване на по-голяма прозрачност в процеса на възлагане и изпълнение на поръчките се предлага задължение за възложителите да публикуват на профила на купувача договорите за подизпълнение, а в Регистъра на обществените поръчки – информация за всички допълнителни споразумения към договорите.

Журналистка блокира поръчки над 878 млн. лева, но не подава оферти

Петте поръчки на стойност над 878 млн. лв., които бяха блокирани за няколко месеца от хасковската журналистка Росица Кирева, са вече в ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика