Окончателно: По-високи данъци върху колите и имотите

21884
Окончателно: По-високи данъци върху колите и имотите
Снимка: БГНЕС

Поредица от промени в различни закони бяха приети на второ четене от Народното събрание през Закона за корпоративното подоходно облагане. "За" окончателните текстове гласуваха 107 народни представители, "против" - 74 и "въздържали се" - 1.

Основните промени, които засягат най-голям брой хора, касаят налозите за автомобили и за имоти и се вписват в Закона за местните данъци и такси. Една от големите промени е, че ще се плаща повече, ако автомобилът замърсява повече, но това на практика невинаги е вярно. Например - не беше прието предложението на народния представител Николай Александров (Атака) да има 50% по-малко тежест за колите с газови уредби. Освен това - Християн Митев от "Обединени патриоти" предложи изрично да бъде записано, че екостандартът на автомобилите трябва да се доказва само на годишен технически преглед, както и във формулата за изчисление на данъка като мощност да се отчитат само двигателите с вътрешно горене, не и на електромобилите. И това не беше прието. Промените трябва да влязат в сила от 1 януари 2019 година.

Парламентът не събра кворум и не успя да гласува по-високи данъци върху колите и имотите

Петък е ден на майстора - под това мото мина днешния "работен" ден на депутатите. При три опита мнозинството в Народното събрание т.е. ...

Конкретните промени

По отношение на автомобилите се увеличава данъкът за по-старите коли, като изчисленията сочат, че за над 2 млн. автомобила на възраст над 15 години налогът става с 20 до 30% по-голям. Въвежда се нова формула за изчисляване на налога, като в нея влиза екологичен компонент (ЕК), който се определя от Общинския съвет на съответната община съгласно категориите "Евро", които са от 1 до 6. Ако за даден автомобил няма информация каква е екокатегорията му, приема се, че е най-ниската възможна. Във формулата се включа и имуществен компонент, като той се определя от мощността на двигателя, коригирана според годината на производство на автомобила. За товарни автомобили между 3,5 тона и 12 тона Общинският съвет приема екоданък между 10 и 30 лева. За мотопеди и мотоциклети, които са в категория поне "Евро 4", екоданъкът е 20% по-нисък, за "Евро 5 и 6" – 50%. Няма обаче да има по-нисък налог за коли с катализатори, защото за катализаторите можело да се лъже и по-добре било тогава изобщо да се елиминира по този начин тази опасност.

Според данните регистрираните у нас превозни средства са над 3,6 милиона. От тях на възраст до 5 години са едва около 168 000, а колите над 20-годишна възраст са 1,5 милиона.

Що се касае до имотите, най-значимата поправка касае данъчното облекчение от 50% за основен имот – тя отпада. Причината е ниската данъчна събираемост. От анализите за финансовото състояние на общините, които финансовото министерство е направило, става ясно, че те масово събират не повече от 2/3 от местните си данъци и такси. Въпреки че всеки нов собственик на имот е длъжен да го декларира до 3 месеца след придобиването му, както и да плаща данък за него, това масово не се прави. Освен това, информационните системи на общинските данъчни служби не са свързани електронно и това пречи да се провери дали някой не декларира като основно жилище повече от един имот, в различни общини. Повечето местни власти чакат собствениците да ипотекират имот и тогава да им съберат налога, тъй като за ипотеката трябва документ за платен данък. Другият вариант да се събере данък е да се направи сделка с имота или да бъде наследен.

Освен това хората, които дават под наем необитаемите си жилища, са длъжни да обявяват това пред НАП и да плащат авансов данък - или те, или наемателите, ако са фирма. Вече не се намалява и плащането на такса "смет" за необитаемо жилище. Предложението да няма отстъпка е, защото много собственици обявяват жилището за необитаемо, а нямало как да се провери дали е така - т.е. дали се ползва ток и вода, което да покаже какво е истинското положение. Не е ясно защо не се ползва НАП в тази насока. Възлага се обаче на Националното сдружение на общините (НСОРБ) заедно с председателя на НСИ да изготвят предложение да се преброят и ползвателите на всички услуги в даден имот – при преброяването през 2021 година.

Предложението на Горанов за по-тежко имотно данъчно бреме мина при правителството

За необитаем имот няма да се намалява плащането на такса "смет", а ако някой е посочил повече от едно жилище за основно, да не се ползв...

Беше прието и предложение на "Обединени патриоти" да се облагат с допълнителен данък имоти, които не са "основни" за собственика им и се намират в курорт. Размерът на данъка да се определя от съответния общински съвет, като границите, в които ще варира, са от 0,5 до 0,7% от данъчната оценка на имота в планинските и морските курорти от национално значение и 0,4 до 0,6% за останалите. Данъкът трябва да се събира от собственици на жилища, които не са ги обявили в съответното кметство като "места за настаняване", за които не се плаща наем, и не са регистрирани като туристически обекти по Закона за туризма.

Интересна новина е, че за новопостроени сгради няма да се подават данъчни декларации – информацията за определяне на данъка се предоставя от възложителя на строежа по образец, който се определя от министъра на финансите.

Дебатът

"Управляващите използват метода на тоягата – увеличават данъци. Ако въведете едни стимули за хората, които си купуват нови екологични коли, ще бъде съвсем друго. Вие ще сътворите една недопустима щета върху българина, върху този, който не може да си позволи да кара електрически коли, но се надявам местната власт да спре глупостите, които правите". Това заяви народният представител от ПГ на "БСП за България" Георги Гьоков.

Според него е трябвало да се направи една оценка на въздействието на този законопроект. "Една оценка, която смята колко пари ще влязат в бюджета, не е оценка. За мен оценка на въздействието е като въведем този данък ще бръкнем в джоба на еди-колко си хиляди българи. Това как ще се отрази на тяхното съществуване при тези пенсии", допълни още Гьоков.

Държавата действа като Сталин за данъците за автомобили и жилища

На принципа "няма човек - няма проблем", управляващите подготвиха промени относно ключови данъци - за автомобилите и за имотите. Собств...

"Трябва да се подкрепят усилията ни въздухът в България да бъде по-чист и този, който замърсява, да плаща малко повече". Това мнение изрази народният представител от ПГ на "Обединени патриоти" Георги Колев. "За какво сме се събрали и какво се опитваме да направим? Знаете ли колко е предотвратимата смъртност от мръсен въздух - 18 хил. души на година (бел. ред. - толкова умират годишно, но според Програмата за чистота на атмосферния въздух се предвижда при прилагане на определени мерки смъртните случаи да намалеят с 4300 души). Знаете ли колко е от катастрофи - 682 души. Хвърляме луди пари и се опитваме да намалим тези 682 души, а не мислим за тези 18 хиляди, които всяка година умират от преждевременна смърт“, добави още Колев.

"Атака" призова ГЕРБ да преосмислят предложението си за данъка върху автомобилите, заложено в Закона за корпоративното подоходно облагане. Призивът отправи депутатът от "Обединени патриоти" и член на ръководството на ПП "Атака" Павел Шопов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

ПОК „Доверие” увеличава пенсиите на своите клиенти за трета поредна година

Евтим Милошев: Бизнесът в туристическия сектор е водещ и ние трябва да го подпомагаме по всякакъв начин

Рокади в АЕЦ "Козлодуй" и "Мини Марица -изток"

България е в челната тройка на ЕС по спад на промишленото производство

Превозвачите: Над милиард са директните загуби за българската икономика от неприемането ни в Шенген

Инфлацията в България се забави до близо 3-годишно дъно

Държавата обяви колко търси от "Лукойл" за свръхпечалба през март

Ще се навакса ли изоставането в събираемостта на бюджета? Говори бивш социален министър

Гърция купува фотоволтаични паркове в България

Николов: Заради корупцията в енергетиката плащаме милиарди през сметките си за ток, парно и вода

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика