Шефът на НЕК Петър Илиев подаде оставка

8009
Шефът на НЕК Петър Илиев подаде оставка
Снимка: БГНЕС

Изпълнителният директор на „Национална електрическа компания“ ЕАД Петър Илиев е депозирал оставката си в деловодството на „Български Енергиен Холдинг” ЕАД. Това съобщиха от пресцентъра на енергийния холдинг.

Пред БНР Илиев е заявил, че причините за оттеглянето му са "лични".

Задълженията на НЕК надхвърлят няколко милиарда лева

Финансовото състояние на НЕК е отчайващо. За периода януари-октомври 2014 г. компанията е с отрицателен финансов резултат в размер на 4...

Припомняме, че преди дни се разрази скандал във връзка с два търга за продажба на електроенергия за 50 млн. лв. при силно ограничаващи условия, които свеждаха потенциалните купувачи до един и създаваха проблеми за останалите участници на свободния пазар на ток - поне според работодателските организации. Тези търгове трябваше да се проведат днес следобед, 19 юни, но са официално отменени.

Сделката трябваше да се състои днес, на 19 юни, но срещу нея се обяви с отворено писмо Асоциацията на работодателските организации, която обединява КРИБ, АИКБ, БСК и БТПП. Критики имаше и от страна на много търговци на електроенергия. Тогава Петър Илиев обясни пред Нова телевизия, че НЕК е изпитала затруднения заради промените в Закона за енергетиката.

На въпроси, които трябваше да дадат отговор защо се стигна до усещането за корупция и че всичко се прави "на тъмно", той отговори: "Да, да, но ние имаме много служители". "Не знам, не знам. Не ми е ясно", добави бившият вече ръководител на НЕК.

Междувременно, от Българската стопанска камара (БСК) разпространиха информация относно срещите на камарата с изпълнителната власт заради цените на тока на свободния пазар. В доклада на БСК се набляга, че предлаганото от КЕВР "незначително" поскъпване на тока за бита т.е. регулирания пазар от 3,5% ще стане за сметка на присъствието на АЕЦ Козлодуй на свободния пазар, което ще бъде намалено с 1,3 млн. мегавата. Изрично се уточнява и, че КЕВР дава референтна пазарна цена (за свободния пазар) за следващата година от 89 лева на мегаватчас, което ще увеличи дълговете на НЕК с 80 млн. лева.

Работодатели и НЕК влязоха в поредна схватка заради тока за бизнеса

​Р​аботодателски организации и ​Националната електрическа компания (НЕК) влязоха в поредна схватка заради цената на тока за бизнеса​. К...

Отделно има прогноза за едностранно прекратяване от страна на държавата на договора с една от американските централи - "КонтурГлобал Марица Изток 3". И причината е, че в противен случай ЕК ще третира договора като „непозволена държавна помощ“. Става въпрос за преференциалната цена за изкупуване на електроенергия по договор, като цената е заложена, за да може централата да поддържа определена мощност и да не спира работа. Това щяло да доведе до спестяване на 548 млн. лева годишно, твърди БСК.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Ще има преразглеждане на селскостопанската политика на ЕС, решиха евродепутатите

"Украинската помощ" за земеделци и животновъди: Засега има

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика