Тол таксите да са само за магистралите и първокласните пътища, за да се избегнат фалити и скъпи храни

5109
Тол таксите да са само за магистралите и първокласните пътища, за да се избегнат фалити и скъпи храни
Снимка: Getty Images/Guliver

Настоящият вариант на тол системата трябва да бъде променен, тъй като тя ще струва скъпо на превозвачите и обикновените хора, вместо да таксува транзитния трафик, каквато е първоначалната ѝ идея. Това предупредиха на пресконференция организациите от транспортния бранш.

В този си вариант системата ще доведе до шоково поскъпване на храните и горивата и ще натовари най-бедните, живеещи в провинцията. Тя е несправедлива и може да предизвика фалити на пътнически и товарни превозвачи, твърдят от бранша.

"Не е вярно, че цените на стоките и билетите ще се повишат с малко. Населените места, които сега се зареждат по 2 пъти хляб седмично, след това ще трябва да се зареждат по 2 пъти месечно. Точно тези най-уязвими хора ще трябва да плащат най-скъпата храна", предупреждават превозвачите.

Макар предложената система да е един от най-модерните начини за измерване и таксуване на изминатото разстояние, в нея има редица неясноти, а изискванията ѝ са твърде строги.

Сегашните планове предвиждат да се плащат тол такси за около 65% от пътищата у нас, а в Европа този процент е под 10%. По този начин тол таксата в България се оказва най-скъпата в Европа, предупреждават от транспортния бранш.

Превозвачите настояват тол системата да се прилага предимно по автомагистралите и първокласните пътища, които са част от европейските транспортни коридори, тъй като през тях преминава най-голям трафик, а не третокласни и четвъртокласни, както се предвижда в момента.

"България се готви да въведе тол такса за третокласни и четвъртокласни пътища, което го няма никъде в Европа", негодуват от бранша.

При сегашните правила един средностатистически камион, който зарежда големите вериги и изминава около 13 000 км годишно, ще трябва да плати 117 000 лв. годишна тол такса. Досега винетката за подобен камион струваше в пъти по-малко - 1350 лв.

Изглежда тол системата ще бъде ограничена

За третокласните шосета, които са включени в тол системата, няма да се плаща такса. Това твърди в. "24 часа", позовавайки се на свои из...

При 66 ст. на километър за гориво, за тол ще се плаща по около 75 ст. на километър, по сметки на транспортните фирми. Ще се работи все едно горивото на бензиностанцията е 4 лв. за литър, посочват превозвачите.

Така тол таксата за пътуване София-Бургас ще струва повече, отколкото горивото за това разстояние. Не е нормално транзитът да минава безконтролно, а българските граждани да бъдат санкционирани. Ако досегашната цена остане, ще станем единствената държава в Европа, където тол таксата е по-висока от тази за гориво, твърдят превозвачите.

Горивата в България са едни от най-скъпите, а с предложените тол такси, цените им ще скочат допълнително, Транспортът е силно зависим от цената на горивата. Ако го оскъпим и с превозите, това ще повлияе зле както на бизнеса, така и на икономиката, смятат от бранша.

Най-важен е контролът

Ключовата дума за успеха на системата е контрол. Нужно е да се следят внимателно както вътрешния, така и транзитния трафик, а нарушителите да бъдат санкционирани.

Част от пътищата в обхвата на ТОЛ системата ще бъдат без такса, успокоява Аврамова

"На този етап е планирано само 50% от републиканската пътна мрежа, което е 10 800 км, да бъде включена в обхвата на ТОЛ системата. Част...

Контролът в системата се извършва от т.нар. портални рамки, които заснемат с камери превозните средства и проверяват дали са платили дължимата такса. По българските пътища трябва да бъдат поставени 420 подобни рамки, като изграждането им е част от договора с фирмата-изпълнител.

Липсата на такива рамки ще доведе до това всеки да може да използва пътищата, без да плаща. Без тях няма как да се извършва контрол от държавата и ще настъпи пълен хаос „Представете си, че от утре в градския транспорт цената на билета стане 20 лв., но обявят, че няма да има контрольори“, посочиха превозвачите.

Едва малка част от въпросните рамки е изградена до момента, а настоящите рамки за преброяване на трафика все още не са превърнати в портални такива. Превозвачите са в неведение точно къде ще бъдат поставени останалите.

Всички превозвачи подкрепят тол системата при ясни правила и реално обосновани цени, да бъдат изпълнени всички изисквания на АПИ, оборудване на рамките, тестване на тол системата, за да се докаже ефективността й.

Системата трябва да стартира, едва когато е налична цялата необходима инфраструктура, призовават от транспортния бранш. "Не е нормално да започва тестване на система, която не е доизградена. Какво точно ще тестваме", питат риторично превозвачите.

Яростни критики и предупреждения, че тол системата ще оскъпи неимоверно всички стоки

Категорично очакваме хаос с тол системата. По договор трябва да има шестмесечен тестов период, а го няма и ще стане както с електроннит...

Най-потърпевши ще бъдат жителите на провинциалните градове, които ще трябва да плащат най-много, въпреки че са най-бедни. "Искаме тол системата да е в помощ на българите, да имаме хубави пътища. Да се таксува транзита, а не обикновения беден селянин. Трябва да се грижим за нашата държава и нашите хора и без това останахме твърде малко", призоваха от транспортния бранш.

Браншовите организации искат среща с премиера Бойко Борисов, за да го запознаят с проблемите в сегашния вариант на системата и да се търсят решения. Ако не се вземат мерки и въпросът не бъде разрешен, превозвачите са готови на мащабни протести.

Кога?

Междувременно, от АПИ съобщиха, че от утре, 15 май, почва първият етап от тестовете на тол системата. Става въпрос за симулации на данни за движението, а не събиране на данни на терен. Целта е да стане ясно дали всичко в системата е свързано както трябва. Чак след това ще има тестове с данни, постъпващи на бордови устройства.

Припомняме, че петте основни компонента на системата са: таксуване на базата на изминато разстояние, правоприлагане т.е. проверка на регистрационния номер и дали моторното превозно средство е таксувано, обслужване на клиенти, плащане и управление на плащанията, информационна сигурност и устойчива работоспособност на системата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Експерт за отложената либерализация на тока: Не смятам, че ще плащаме повече

Решено: Служебният министър трябва да предоговори договора с "Боташ" (ВИДЕО)

Кои са най-устойчивите градове в Европа и в света?

Кабинетът отпусна парите за компенсиране на сметките за ток на училища, детски градини и църкви

Шринкфлацията застигна супермаркетите в тази европейска страна

Идва американското ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй"

Европа има нужда от два нови атомни реактора на година

На първо четене: Отлага се пълната либерализация на пазара на ток

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com