"Толгейт": Има ли АПИ достъп до собствената си система за пътни такси? (II част)

7394
"Толгейт": Има ли АПИ достъп до собствената си система за пътни такси? (II част)
Снимка: БГНЕС

Хаосът с тол системата и електронните винетки вече не е новина, след като още от самото началото на годината се превърна в такава. Сега обаче се пише поредната глава - фирмата "Телетол", която беше отстранена като национален доставчик, сигнализира на Actualno.com за редица нарушения в Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) и от австрийския оператор "Капш трафик солюшънс", подписал договора за изграждането на тол системата у нас.

От "Телетол" са категорични, че АПИ като държавна институция няма достъп до собствената си система, за която е платила на "Капш". Припомняме, че потърпевшият доставчик изпрати сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров и до Европейската комисия (ЕК), в който описва примери за безстопанственост, корупция и злоупотреба с влияние.

Какво пише в сигнала до обвинител номер едно?

"Сигналът ни до прокуратурата е в три части. Едното направление е свързано с нередностите към нас. Второто е нарушенията, които АПИ имат при изграждането на тол системата. Третото е за тази безстопанственост. В момента ние сме сигурни, че АПИ сама няма достъп до собствената си тол система", разказа Мартин Димитров, управител на потърпевшата фирма "Телетол". Той разкри, че от прокуратурата са им казали, че много от сигналите, които представителите на "Телетол" са подали, са свързани с криминални деяния, а някои от тях са директно за съда.

Събирането на тол такси - свещена крава

От "Телетол" разказаха, че всяка фирма е можело да кандидатства като национален доставчик на услуги за разпространите на винетките. Но версията на "Телетол" е, че от фирмата "Интелигентни трафик системи" (ИТС), която е поела тази дейност, са заявили на различни кандидати, че останалите нямат право да бъдат национални доставчици, а само поддоставчици. "Тоест само ИТС ще може да продава електронни винетки по бензиностанциите например. Това не е вярно. Всяка бензиностанция, всяка верига може да стане самостоятелен доставчик на услуги и да си получава комисионната тя, а не да минава през някаква фирма. В цяла Европа е така, ние следим този пазар", категорични бяха от "Телетол". 

Държавата знае ли, че си е купила тол система?

"Когато подписахме договора за продажба на винетки, трябваше да се свържем към системата на АПИ, за да отчитаме търговията. Това означаваше да се свържем към системата на "Капш". Но тази система трябва да е в АПИ, а не в частна фирма", поясниха отново от "Телетол".

"По договор ние до 10 дни трябва да се свържем с електронните ресурси. Те (АПИ - бел. ред.) ни пращат документ, който е на "Капш". Ние отваряме да четем и всичко е пълно с общи приказки. И установяваме, че липсват детайлите за свързването със системата на "Капш". От АПИ ни казват в същото време, че ще питат "Капш" за системата, която би трябвало да е тяхна собственост, тъй като са си платили за нея. Държавата няма достъп до системата, а си я е купила. А ние искаме IP адрес и парола, за да се свържем към АПИ и да започнем работа", разказаха в детайли от "Телетол" и потвърдиха, че за всички изнесени факти имат надлежните документи и дори записи.

Има ли човек на борда?

От "Телетол" обясниха също така, че Агенцията им е предоставила лица за контакт, които не отговарят на мобилните си телефони и имейли, като един от тях - Христо Атанасов - въобще не съществувал като служител в АПИ. "Този човек се казва Христо Калайджиев и АПИ крият фамилията му, дори са му създали фалшив имейл. Ние имаме официално от друг отдел на АПИ информация, че такъв човек (Христо Атанасов - бел. ред.) не работи в Агенцията", категорична бе Лиляна Деянова, съосновател на "Телетол".

На снимката - представителите на "Телетол"

"Генералният проблем е, че трябва да се свържем като фирма доставчик на услуги към АПИ, а те не ни дават достъп. Не знаем защо не ни дават. Едната причина може да бъде, че самите АПИ са притиснати от "Капш" да не ни дават достъп. Това сме го казали на главния прокурор. Ние сме сигурни в това, което твърдим. Напишете го", заяви Деянова пред Actualno.com. "Ние имаме запис, в който Олег Асенов (директорът на Националното тол управление - бел. ред.) казва пред нас на среща, че три пъти вече е искал достъп от "Капш" в системата и те не му дават. Освен това той каза пред нас, че мисли да ги предложи за глоба на Управителния съвет на АПИ. Разбирате ли, ние имаме записи, в които много ясно от Агенцията ни казват, че не им дават от "Капш" достъп до системата", разкриха от "Телетол".

Елате утре, моля!

"30 дни ни бавят с това, а ние имаме срок от 10 дни, за да се свържем. Докато си разменяме мейли, в същото време срокът да се регистрираме в системата изтича", поясни Мартин Димитров.

"Телетол" разказаха и как от АПИ са ги извикали да сключат договор, но в деня на подписването му са се отказали. "Има човек, който е казал на Георги Терзийски (председателят на Управителния съвет на АПИ - бел. ред.) да не ни сключи договор. Има човек, който си управлява Агенцията и това не е министърката (бел. ред. - Петя Аврамова)", категоричен е Димитров. По думите на Лиляна Деянова става дума за "лицето Иван Мирински" (бел. ред. - това е човекът, стоящ зад свързваното с Делян Пеевски строително дружество "Водстрой", което вече е част от "Хидрострой" на Велико Желев), който е казал на АПИ да не сключва договор с "Телетол"

Невидимата тол система

"Телетол" хвърли ръкавицата на Петя Аврамова за електронната винетка

Готови сме да представим продукт, който е технически съвместим със системата на електронното таксуване т.е. за електронната винетка. Го...

От "Телетол" са убедени, че в целия казус става дума и за документи с подправено съдържание и злоупотреба с влияние. Отстранената фирма твърди, че "Капш" не иска да изгради рамките за тол системата, тъй като чрез тях АПИ всъщност в крайна сметка през доставчика ИТС ще разбира дали един камион е минал от даден участък и дали е таксуван. "АПИ, за да може да контролира като държава дали някакви частни фирми не я лъжат, трябва да има рамки - навсякъде, в цялата държава. И за да го докажат, трябва да има снимки от самите рамки", убедени са от "Телетол". Според тях "Капш" през ИТС е оператор на електронните винетки и тол системата в сянка.

"Ако "Капш" отчете на АПИ в момента, че ти си купил винетка, само тогава те могат да знаят. Това означава, че някой има опцията да събира пари за винетките и да не ги дава на Агенцията и така тези пари да не стигат в държавата", твърдят от "Телетол".

"Недопускането на други фирми, които да продават електронни винетки и тол такси в бъдеще, а само съществуването на една, която е партньор на изпълнителя, води до заключението, че има възможност за липсваща отчетност и на практика крадене на много пари - без държавата и АПИ да разберат. Сигурни сме, че има безстопанственост във формата на това, че държавата не си пази интереса, нашия интерес. Всичко това е страшно - страшно за нашите свободи", категоричен е Мартин Димитров. "Въпреки това ние все още имаме вярва в българските институции", допълни Лиляна Деянова.

От "Телетол" са убедени, че тази система ще рухне, както това е станало в Полша, Чехия и Германия и подчертаха, че премиерът Бойко Борисов не е наясно "със схемата".

"Телетол" сезира ЕК и прокуратурата за корупция и злоупотреба с власт в МРРБ и АПИ

Днес фирмата "Телетол" е сезирала Европейската комисия (EК) и българската прокуратура с конкретни детайли за злоупотреба с власт, прест...

Редакцията изпрати и въпроси до Агенция "Пътна инфраструктура", както и до оператора на тол системата "Капш". Actualno.com ще публикува позициите и на двете страни по казуса, когато ги получи. "Капш" вече изпрати отговори и предстои публикация по-късно днес (18 юли).

В първата част на материала четете: знае ли държавата как работи тол системата и защо за 12 месеца няма построена нито една рамка за таксуване на тежкотоварни автомобили според данните на "Телетол".

По темата работиха Румен Скрински и Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Експерт за отложената либерализация на тока: Не смятам, че ще плащаме повече

Решено: Служебният министър трябва да предоговори договора с "Боташ" (ВИДЕО)

Кои са най-устойчивите градове в Европа и в света?

Кабинетът отпусна парите за компенсиране на сметките за ток на училища, детски градини и църкви

Шринкфлацията застигна супермаркетите в тази европейска страна

Идва американското ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй"

Европа има нужда от два нови атомни реактора на година

На първо четене: Отлага се пълната либерализация на пазара на ток

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com