Заобикаля ли концесионерът на пристанище "Бургас Изток 2" изискванията за мерене на гориво?

8226
Заобикаля ли концесионерът на пристанище "Бургас Изток 2" изискванията за мерене на гориво?
Снимка: iStock/Guliver

Има ли човешка намеса при измерването на гориво на българско пристанище, което е в противовес на закона (чл. 47, ал. 1, т. 8, 9 и 10 от Закона за акцизите и данъчните складове) – според журналистическо разследване е точно така и по този начин се получава неправомерен контрол на данъчното облагане в това перо.

На 1 юни тази година влезе в сила промяната в Закона за акцизите и данъчните складове, според която всички пристанища по Дунава и Черно море, където се разтоварват горива, да монтират измервателни уреди. Причината – да бъде спряно изтичането на около 1 млрд. лева годишно от държавната хазна, т.е. да не може гориво да се разтоварва без да бъде отчетено автоматично и всяка капка да мине през акцизната система БАЦИС.

Евродепутати от ГЕРБ тръгнаха да се борят и срещу двоен стандарт при горивата

Кампания срещу двойния стандарт, но при горивата - това е новата инициатива на евродепутатите от ГЕРБ Емил Радев и Андрей Новаков. Тя с...

В пореден епизод на предаването "Открито" на Валя Ахчиева, което се излъчва по БНТ, като пример за пристанище, на което горивото от танкера отива директно в жп цистерни, а не минава през данъчните складове там, беше дадено пристанище "Бургас Изток 2". Примерът в случая касае фирма "Инса Ойл", която е на Георги Самуилов, известен с прякора си Финансиста на "Мултигруп". Според Ахчиева "много цистерни" са тръгнали към данъчния склад на "Инса Ойл" в Белозем, а фирмата има данъчен склад на "Бургас Изток 2" - като наемател на кейово място от концесионера на пристанището "БМФ Порт Бургас" ЕАД. "БМФ Порт Бургас" е собственост на "Адванс Пропъртис", чиито собственици са братята Кирил и Георги Домусчиеви.

Според Агенция "Митници" на пристанище "Бургас Изток 2" има одобрени 3 точки за контрол на „БМФ Порт Бургас“. Те са общи с данъчния склад на "Инса Ойл" т.е. измервателния уред съгласно промените в Закона за акцизите и данъчните складове е един. От „Митници“-те уточняват, че системата за контрол не позволява едновременно разтоварване – може да има разтоварване или само към данъчния склад, или само към жп цистерни, с цел прецизно отчитане и недопускане на отклоняване на енергийни продукти. Това означава, че в случая има човешка намеса – решението къде се разтоварва и мери се взема от човек, а основание за това бил чл. 32а, ал. 3 от Наредба Н-1 от 22.01.2014 г. Този текст разрешава използване на общ измервателен уред, но се оказва, че разтоварените горива трябва да попаднат в данъчен склад. А в случая с "Бургас Изток 2" има натоварено на жп цистерни гориво, което влиза в страната без да преминава през данъчен склад, твърди Валя Ахчиева.

Същевременно изпълнителният директор на „БМФ Порт Бургас“ Борис Балев заяви, че на 29 декември, 2017 година, подопечното му пристанище било готово – що се отнася до мястото, където се разтоварвал газьола. Той потвърди, че контролните точки са 3 и преустройството е било на стойност 3 млн. лева. Клиентът определял накъде ще тръгне товара – колко към данъчния склад и колко към жп цистерните. С други думи – човек-оператор избира чрез въвеждане на нареждане през компютър т.е. избор от два варианта, но през пломбирано устройство, до което няма достъп.

Оказва се обаче, че на 31 май по документи и разписание в "Бургас Изток 2" не е трябвало да има танкер, но такъв е заснет – в данъчния склад на "Инса Ойл". Това е танкерът "Азов Маринер", плаващ под малтийски флаг и пристигнал от Русия с товар газьол. Информацията е, че танкерът е дошъл на 28 май. Потвърждение има и от Гранична полиция. А заснети с дрон кадри показват, че от танкера се товарят цистерни с надпис „Булмаркет“ - превозвачът, чиято композиция катастрофира при Хитрино през 2016 година. Вероятно тези цистерни отиват в данъчния склад в Белозем. На 1 юни танкерът вече е заминал – точно в полунощ при настъпването на датата. Официалното обяснение – обработката на документацията се е забавила.

Кирил Домусчиев и компания искат от Борисов да охлаби "меренето" на горива

Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) ще поиска среща с премиера Бойко Борисов, министъра на финансите...

Кой е Георги Самуилов?

Името на Самуилов за последно се осветли покрай сделката с Общинска банка – банката беше продадена на регистрираното в Лихтенщайн дружество Novito Opportunities, където бизнесменът има най-голям дял. Точно това дружество придоби Общинска банка за сумата от 46 млн. лева, но Самуилов всъщност има дял с акции без право на глас в Novito Opportunities. А на 23 март тази година стана ясно, че "Инса ойл" иска да напусне Българската петролна и газова асоциация (БПГА), като УС на асоциацията официално обяви, че ще предложи това да стане на Общо събрание!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Турският финансов министър: От юни се задава бърз спад на инфлацията

Три компании ще инвестират общо над 100 млн. лв. в Бургас

Борисов забранява руския газ: Експерти говорят в парламента (ВИДЕО)

"Главболгарстрой" ще строи паркинг с 1000 места на Летище София

Високите световни цени на храните най-сетне може да се понижат през 2024 година

Любослав Костов: Хората в риск от бедност и социално изключване са над 30%

Може ли Индия да стане икономическа суперсила?

Американското ядрено гориво получи разрешение за АЕЦ "Козлодуй"

Цената на медта покори нов 2-годишен връх

Солена глоба за АЕЦ "Козлодуй" за неразрешена търговия с вътрешна информация

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика