Как Цветан Василев може да се "яви" на процеса за КТБ

9085
Как Цветан Василев може да се "яви" на процеса за КТБ
Снимка: Ива Иванова/ Аctualno.com

Вариантите за видеоконферентно участие в процеса на Цветан Василев са няколко, разясни пред журналисти адвокатът му Константин Симеонов. Той говори след като съдът прояви склонност да позволи дистанционни показания на Василев по делото "КТБ".

Единият вариант е да се поиска правна помощ по Европейската конвенция за правна помощ по наказателно-правни въпроси, която действа от 2004 година. Друг вариант е да се поиска помощ от съдебните власти на Сърбия - абсолютно официално през съответния съдебен орган може да се осъществи това. Третият вариант е директна видеоконферентна връзка, за който пледира адвокат Симеонов: "Предполагам никой няма да се усъмни в самоличността на Цветан Василев, още повече ние ще осигурим адвокатско присъствие при него, когато ще се осъществява разпита, включително и аз може да съм в Белград".

Адвокатът на Цветен Василев направи разкрития, свързани с Делян Пеевски

Адвокатът на Цветан Василев - Константин Симеонов, определи процеса срещу банкера като фарс. "Има съгласувани действия между прокурату...

Технически може да се осъществи чрез Skype или друго електронно приложение. Въпросът, според Симеонов, е съдът да реши как иска да го направи и кога. Въпрос на избор на съда е и дали се допита до правосъдното министерство. Официалният път е - през Министерство на правосъдието към Сърбия, по линия на правната помощ и най-вероятно разпитът ще се осъществява пред съдия в Белград, коментира Симеонов. "Ако искаме да спазваме запетайката и тиренцето на закона, би трябвало да е по официалния път, но от гледна точка на простотата, бързината и икономията на процесуално време, считам, че по-простият вариант е по-ефикасен", добави той.

Нашето правосъдно министерство не би могло да откаже такова нещо, то би могло само да препрати запитването до компетентните органи на Сърбия, т.е. до тяхното министерство на правосъдието, поясни още адвокатът на Василев.

По повод отправения упрек от страна на прокуратурата към Цветан Василев, че е недобросъвестен, адвокатът му изрази недоумение. "Какво означава недобросъвестен - че се притеснява дали ще получи справедливо правосъдие в България? Недобросъвестността му се изразява в това, че той иска да се спазят всички законови процедури при неговата екстрадиция", заяви Константин Симеонов. Той подчерта, че делото е в съдебна фаза и че в това съдебно следствие прокуратурата е страна, а страна в процеса не може да иска екстрадиция.

"Съдът не го иска Цветан Василев, защото гледа делото по задочната процедура. Ако беше го поискал, трябваше да спре наказателното производство, за да тече екстрадиционната процедура. Съдът избра по-простият вариант - да го гледа задочно, значи, ерго, не го иска", добави Симеонов.

Искането за екстрадицията на Цветан Василев е невалидно, категорично заяви Симеонов и поясни: "Защото е вече от некомпетентен орган - прокуратурата е страна, равнопоставена надявам се, въпреки че някои от страните са по-равни от другите - могат да задържат свидетели, могат да повдигат други обвинения на подсъдимите лица, да им определят мерки парични гаранции, които нямат как да платят и т.н."

Решено: Край на четенето на 5000 страници обвинителен акт за КТБ

Пълният обвинителен акт по мегаделото "КТБ" няма да бъде четен повече в съдебна зала. Това решение взе Специализираният наказателен съд...

Прокурор Даниела Начева заяви пред журналисти, че прокуратурата намира за неоснователно искането на защитата на Цветан Василев да даде обяснения по видео-конферентна връзка, тъй като делото се гледа в негово отсъствие. Екстрадиционното производство не е задължително за наказателното производство,  т.е. Василев би могъл да заяви съгласие за екстрадиция, за да упражни правата си лично, каза още Начева. Тези права, подчерта тя - трябва да се съобразят с фазата на производството. В момента сме в съдебна фаза и го разглеждаме при задочен ред, т.е. по думите ѝ "няма как един подсъдим да упражнява правата си избирателно, особено, ако демонстрира липса на желание за лично участие в процеса и той се разглежда задочно". 

За екстрадицията Начева каза, че прокуратурата няма информация на каква фаза е производството, но във всеки момент при желание на подсъдимия може да приключи или в случай, че той е заявил такова желание. "Ние нямаме информация, че подсъдимият Василев желае лично да участва в процеса, а видеоконференцията е форма за лично участие и законът я предвижда като изключение", добави Начева.

Показания

Очаквано всички обвиняеми заявиха, че не са участвали в организирана престъпна група. Тезата им е, че съвестно изпълнявали задълженията си по трудови договори и прочие и не разбират защо им се вменява вина.

Обвиняемите, освен Цветан Василев са: ръководителят на специализираната служба за вътрешен одит на банката Снежанка Велева-Стефанова, Маргарита Голева - външен одитор от "КПМГ България", Александър Пантелеев - бивш изпълнителен директор на КТБ, Красимир Хаджидинев - външен одитор от "КПМГ България", Георги Христов - бивш изпълнителен директор на КТБ, главният счетоводител Мария Димова, Борислава Тренева-Кючукова - заместник-главен счетоводител, главният касиер Маргарита Петрова, Елка Стойкова - главен експерт в дирекция "Анализ и обработка на кредитни сделки", Рангел Стойчев, Илиан Зафиров - бивш изпълнителен директор на КТБ, Светлана Георгиева, Елена Инджева, Георги Зяпков - ръководител управление "Кредитиране" в КТБ, Цветан Гунев - бивш подуправител на БНБ и ръководител на управление "Банков надзор", Румен Симеонов, бивш подуправител на БНБ и ръководител на управление "Банков надзор", Славияна Данаилова - шеф на екип в дирекция "Надзорно наблюдение на кредитните институции" в управление "Банков надзор" на БНБ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

"Дано смъртта ми е лека": 4 години от убийството на Милен Цветков

Опразниха кошарата на човека: Откраднаха овце и агнета във Врачанско

Задържаха руски гражданин в Бургас – ето защо

Пуснаха от ареста обвинения за поругаването на гроба на патриарха

Подхвърлила на полицаите две по 20лв.: Задържаха украинка в Слънчев бряг

Обвинените в контрабанда посещавали Рашков в МВР, Коцев скрил за часовника си

Петя Банкова и Стефан Димитров остават за постоянно в ареста

Повдигнаха още едно обвинение на Петя Банкова

Разбиха тото пункт в Благоевград

Мъж се е барикадирал в жилището си в кв. "Гео Милев" в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com