Разследват двама руски граждани с имунитет, събирали информация за армията ни

2130
Разследват двама руски граждани с имунитет, събирали информация за армията ни
Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Иван Гешев уведоми министъра на външните работи за събрани доказателства за извършвана разузнавателна дейност на територията на страната от двама чуждестранни граждани, ползващи се с дипломатически имунитет. Това съобщиха от държавното обвинение. 

След получаването на съответните сигнали от ДАНС, в Специализираната прокуратура е образувано досъдебно производство за престъпление срещу Република България – за това, че две лица – чуждестранни граждани, са събирали информация, представляваща държавна тайна, с цел издаването й на чужда държава или чужда организация.

Трима руснаци с обвинение за опит за убийство на Емилиян Гебрев

Трима руски граждани са обвинени в опита за умишлено отравяне на Емилиян Гербев, съобщиха от Прокуратурата. В Интерпол обвинените се из...

В хода на разследването по досъдебното производство е установено, че в периода от 2016 г. до настоящия момент, двама граждани на Руската федерация са осъществявали разузнавателна дейност, при която са търсили информация за плановете за модернизация на българската армия и поддръжката на техническата годност на военната техника. Целта им е била да предадат събраната информация, представляваща държавна и служебна тайна, на руското военно разузнаване в Москва. За реализирането на незаконната си дейност двете лица са осъществявали контакти и с български граждани, които са имали достъп до информация, свързана с военно-промишления комплекс на страната. В определени случаи на българските граждани са обещавани и предоставяни финансови облаги.

Установено е, че двамата руски граждани имат дипломатически статут. Съгласно чл. 31 т. 1 от Виенската конвенция за дипломатическите отношения, въпреки наличието на основания за привличането им в качеството на обвиняеми за престъпление по чл. 104 ал. 1 НК, наказателното производство срещу двамата руски граждани е спряно, на основание чл. 25 ал. 1 т. 3 НПК - “деецът е лице с имунитет“.

На 23.09.2020 г. главният прокурор Иван Гешев е уведомил официално министъра на външните работи за установеното в хода на разследването и за действията на прокуратурата.

Министерството на външните работи на Република България обяви двамата руски дипломати, акредитирани у нас, за персона нон грата. Руското посолство бе уведомено с нота. Двамата дипломати имат 72 часа да напуснат страната.

Руското МВнР предупреди руснаците да не ходят в България

Министерството на външните работи на Русия предупреди своите граждани да не посещават България. Причината – препоръката се отнася...

По-рано през деня в МВнР бе получено писмо от Прокуратурата на Република България с постановление за спиране на досъдебно производство спрямо двамата дипломати, които са събирали информация, представляваща държавна тайна, с цел издаването ѝ на чужда държава или чужда организация – престъпление по чл. 104, ал. 1 от НК.

Досъдебното производство срещу руските граждани е спряно, тъй като те се ползват с дипломатически имунитет.

В рамките на своята компетентност МВнР на Република България предприе необходимите действия съгласно Виенската конвенция за дипломатическите отношения.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Мигрантски наплив към София: МВР хвана 12 души в бус

Разбиха схема за преработка и разпространение на оръжия

За да има дело: Прокуратурата трябва да преработи обвинителния акт по "НАПлийкс"

BIRD: Димитър Стоянов бе нападнат от пиян данъчен, защо той не е задържан?

Мъж загина при катастрофа в Силистренско

Заради имунитет: Прекратиха временно делото за клевета на Гешев срещу Славов

СРС-та и показания на свидетели: Как Живко Коцев от свидетел стана обвиняем

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com