С 250 гривни стартира електронният мониторинг на правонарушители у нас

2756
С 250 гривни стартира електронният мониторинг на правонарушители у нас
Снимка: Getty Images/Guliver

Зам.-министърът на правосъдието проф. Николай Проданов показа електронните гривни за наблюдение при представянето на проекта за внедряване на система за електронно наблюдение на правонарушители.

Проданов разказа, че лично е изпробвал такава гривна. Цял уикенд през лятото е бил с такава и в понеделник подробно му докладвали къде е ходил и какво е правел през почивните дни. Зам.-министърът каза още, че два часа е киснал във ваната с гривната, но устройството не е дефектирало. Пред журналисти, бивши и настоящи ръководители и служители на правосъдното министерство, службите за лишаване от свобода и МВР бяха демонстрирани устройствата на електронно проследяване. България пристъпва към тяхното прилагане чрез проекта „Модернизиране на пенитенциарната система в България“, съфинансиран от Европейския социален фонд. Правосъдното министерство, в партньорство с Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“, е бенефициент по проекта. Проектът включва разработване на Стратегия за развитието на пенитенциарната система в България за периода до 2025 г. и внедряване на система за електронно наблюдение на правонарушители.

Предложение: Без електронно контролно наблюдение за лица под 16 години

Електронно наблюдение няма да се прилага спрямо непълнолетни под 16 години, както и спрямо хора, които страдат от заболявания, несъвмес...

Общата стойност на проекта е 1 341 572 лева и 16 стотинки. В тази стойност влизат компютрите и платформата, които дават възможност за обслужване на 2000 гривни за електронно наблюдение. Засега са закупени 250 гривни и според зам.-министър Проданов, това е достатъчно.

"В рамките на изпълнението на проекта са предоставени 200 комплекта настолни приемопредавателни устройства, 200 гривни за персонална идентификация и 50 гривни за GPS проследяване на правонарушители", уточни комисар Юлиян Шимширов, ръководител на отдела за социални дейности и възпитателна работа с правонарушителите.

Той поясни, че в националното законодателство е предвидена възможността за използване на тези средства за проследяване спрямо три категории лица. Първата категория са лишените от свобода, които се намират в затворнически общежития от открит тип при лек и общ режим, които имат предварително издадено разрешение да работят и нощуват на обекти извън местата за лишаване от свобода. Втората категория са лицата с наложени пробационни мерки и ограничения в свободното придвижване и със задължителна регистрация по настоящ адрес. Третата категория са лицата с наложена мярка домашен арест. Това е мярка, контролирана от МВР, но когато е приложен електронен мониторинг, ще се осъществява взаимодействие със службите на местата за лишаване от свобода. Разработена е инструкция за взаимодействието на органите на двете институции, която предстои да бъде подписана и обнародвана, тъй като срокът за обсъждане е изтекъл.

Предвиждат се мерки за сигурност, включително ползване на електрически пистолети, когато се получи сигнал, че е напуснат адреса или че лице с гривна е агресивно и т.н.

С електронни гривни заради кражба - вече факт и в България

Въпросът с наблюдението от дистанция в България, когато става въпрос за нарушители на закона, отдавна е сериозна тема за правосъдието н...

За лицата с наложени пробационни мерки електронното наблюдение се прилага от 2 до 6 месеца като еднократно може да се удължи, но максималния срок за електронното наблюдение е една година и задължително се подписва декларация за съгласие. По отношение на лишените от свобода – заповедите за налагане на електронно наблюдение ще се издават от началниците на затворите по предложение на началниците на затворническите общежития като срокът за прилагане на електронното наблюдение спрямо тях е периодът, за който имат разрешение да работят и да нощуват на работни обекти извън мястото за лишаване от свобода.

По отношение на лицата с мярка домашен арест не се изисква предварително съгласие и наблюдението ще бъде започвано след издаване на заповед от началника на областната служба за изпълнение на наказанията.

"Електронно проследяване е значително по-евтино, в сравнение с изпълнението на ефективното наказание и намалява необходимостта от нови места в затворите", изтъкна главният директор на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" гл. комисар Васил Миладинов. Той отбеляза, че електронното наблюдение се насърчава като алтернатива на лишаването от свобода в редица препоръки на Комитета на министрите към Съвета на Европа като средство, което допринася за рехабилитацията, ограничаването на рецидива и осигурява защитата на обществото.

Зам.-министър Проданов не пожела да коментира актуални за правосъдието теми - например състоянието на затворите, извън електронния мониторинг. "Нека да мине утрешното съвещание, тогава министърът ще прецени, вероятно и аз, какво да се коментира“, каза той. Проданов не потвърди дали на съвещанието ще присъстват двете дами Иванчева и Петрова, които с писмо са поискали да бъдат конвоирани до там, за да участват в разискванията. "Не съм виждал това писмо и нямам намерения да го коментирам", заяви Проданов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Мигрантски наплив към София: МВР хвана 12 души в бус

Разбиха схема за преработка и разпространение на оръжия

За да има дело: Прокуратурата трябва да преработи обвинителния акт по "НАПлийкс"

BIRD: Димитър Стоянов бе нападнат от пиян данъчен, защо той не е задържан?

Мъж загина при катастрофа в Силистренско

Заради имунитет: Прекратиха временно делото за клевета на Гешев срещу Славов

СРС-та и показания на свидетели: Как Живко Коцев от свидетел стана обвиняем

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com