СРС: Полицейският арест на Пламен Бобоков за търговия с влияние е немотивиран и незаконен

4615
СРС: Полицейският арест на Пламен Бобоков за търговия с влияние е немотивиран и незаконен
Снимка: БГНЕС

Немотивирано, незаконосъобразно, в разрез с гаранциите срещу произвол, дадени от Европейската конвенция за правата на човека и след порочно "извънпроцесуално съгласуване" между полицията и прокуратурата. Така съдия Яна Димитрова от Софийския районен съд се произнася за полицейското задържане за срок от 24 часа на 9 юли за бизнесмена Пламен Бобоков и го отменя, съобщават "Дневник" и БНР.

Съдия Димитрова отправя сериозни критики към задържането под стража на Бобоков в деня, в който през лятото екип от следователи, прокурори и служители от бюрото по защита към главния прокурор влязоха в президентството, а акцията бе един от поводите за продължили над 100 дни граждански протести.

Тогава при акцията, но в различни производства, бяха задържани Бобоков и Пламен Узунов, а по друго разследване - Илия Милушев. В края на миналата година съдът се произнесе, че задържането за 24 часа на Милушев също е незаконосъобразно.

Пламен Бобоков отива на съд заради антиките

Бизнесменът Пламен Бобоков отива на съд, съобщи БНТ. Окръжната прокуратура в Русе е приключила досъдебното производство по дело за прот...

Бобоков и Узунов бяха обвинени за търговия с влияние, а делото срещу тях все още не е влязло в съда.

Според съдия Димитрова, остава неясно какво е наложило задържането на Пламен Бобоков във връзка с дело, по което вече е имал друго процесуално качество - на свидетел.

"Очевидно е, че спрямо Бобоков са били извършени извънпроцесуално съгласувани действия, съответно обективирането им страда от съществени пороци. По делото не са представени доказателства, че полицейският орган е действал по разпореждане на разследващ орган при задържане на лицето по подозрение в извършването на престъпление по чл. 321, ал. 6 от НК, даже напротив", мотивира се съдът.

Заповедта за арест е издaдeнa oт млaдши paзyзнaвaч Xpиcтo Бeчeв oт CДBP. Той обаче не се е явил по делото, а от прокуратурата опитват да обосноват законността на задържането с това, че срещу Бобоков се води и друго разследване - за боклука.

Заради Бобокови: Плащания, свързвани с Пеевски, ще разследва Сенатът на САЩ

"В момента Комисията за вътрешна сигурност на Сената на САЩ разследва опита на Пеевски да прикрие незаконни плащания от посредници, за ...

Съдът обаче отхвърля аргументите на държавното обвинение, защото едното обвинение няма нищо общо с другото, по което е наложен ареста, и отменя заповедта за 24 часа задържане под стража. Сега прокуратурата е оспорила решението и предстои по него да се произнесе Административният съд - София-град.

Първо Бобоков бе арестуван и обвинен за участие в организирана престъпна група заедно с брат си Атанас, с бившия зам.-министър на екологията Красимир Живков и още 8 души. Специализираната прокуратура твърди, че те са се възползвали от схема за незаконно загробване на опасни отпадъци чрез фиктивни дружества, които са имали отношения с дъщерната компания на "Монбат" - "Монбат рисайклинг".

Освен това през юли Пламен Бобоков получи и обвинение за търговия с влияние по дело, образувано срещу него и Пламен Узунов, секретар на президента Румен Радев по правни въпроси и антикорупция. По това обвинение, Специализираната прокуратура твърди, че двамата са участвали в престъпен сговор, чрез който Узунов предавал информация на Бобоков за политическата ситуация в Либия и Украйна, с която бизнесменът не можел да се сдобие правомерно.

Третото дело срещу бизнесмена е последното образувано и единственото, което е вече в съдебна фаза - то е за незаконно държане на антични предмети - върхове на копия и стрели в пано, които според защитата нямат никаква културна и историческа стойност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Мигрантски наплив към София: МВР хвана 12 души в бус

Разбиха схема за преработка и разпространение на оръжия

За да има дело: Прокуратурата трябва да преработи обвинителния акт по "НАПлийкс"

BIRD: Димитър Стоянов бе нападнат от пиян данъчен, защо той не е задържан?

Мъж загина при катастрофа в Силистренско

Заради имунитет: Прекратиха временно делото за клевета на Гешев срещу Славов

СРС-та и показания на свидетели: Как Живко Коцев от свидетел стана обвиняем

Живко Коцев не може да бъде осъден, ако се е издал, трябват още доказателства

Освободиха под гаранция журналиста Димитър Стоянов

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com