Съден за къща за гости зам.-министър е получил коронасубсидия?

7342
Съден за къща за гости зам.-министър е получил коронасубсидия?
Снимка: БГНЕС

Фирмата "Агротрейд – Ана Димитрова" ЕТ, на която се води скандалната къща за гости на бившия зам.-икономически министър Александър Манолев, е получила 1800 лв. европейски пари от Държавен фонд "Зземеделие" за справяне с коронакризата. Това твърди в свой материал журналистическият проект Bird.bg, зад който стои Атанас Чобанов, едно от лицата на сайта за разследваща журналистика "Биволъ". Данните са в отговор на въпроси, зададени по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ).

Припомняме, че Манолев се оказа собственик на имот, в който е построена къща за гости, която е финансирана по проект на Програмата за развитие на селските райони със сумата от 380 000 лв.

3300 кандидати за антикризисно подпомагане още не са получили парите си

"От днес трябва да заработи мярката, която е за оборотен оборот в Националната агенция по приходите. Това е иновационна мярка, по която...

Става въпрос за имот, намиращ се между Сандански и курорта Попина лъка, който е купен от Манолев през 2013 г. от фирма ("Ди Ди Ви"), създадена през 2012 г. - собственост е на панамската офшорка Kelgrin Inc. По-малко от месец след покупката Манолев учредява право на строеж на "жилищна сграда – къща за гости" с РЗП 530,47 кв.м. на фирмата "Агротрейд – Ана Димитрова" ET. Едноличното дружество е регистрирано само седмица след като Манолев купува терена на адреса на неговата сестра в Сандански. През октомври същата година правото на строеж на "Агротрейд" е обогатено с ограда, басейн и паркоустройство.

Ана Димитрова се явява дъщеря на бавачката на детето на Манолев, разкри прокуратурата, която внесе обвинителен акт срещу Манолев и Димитрова. И двамата са на съд за престъпление, засягащо финансовите интереси на Европейския съюз /по чл.248а, ал.3, вр. ал.2 вр. чл. 20, ал.3 и ал.4 вр. чл. 26, ал.1 от НК/. Делото в Благоевградския съд обаче още не е тръгнало по същество. Няма данни КПКОНПИ да е запорирала вилата в Сандански, въпреки данните за престъпното придобиване на имота.

Общо 171 фирми с къщи за гости са получили такива субсидии, като сред тях са 15 фирми свързани с политически лица, предимно от ГЕРБ и ДПС, както и чиновници от ДФЗ, твърдят от Bird.bg. Общо 919 532.80 лв. помощи са получили фирмите с къщи за гости.

За 48 от фирмите с къщи за гости, получили коронасубсидии, има данни за образувана прокурорска преписка, чийто изход обаче е неясен. На 16 фирми е наложена пълна санкция от ДФЗ за проектите им, а на още 23 е наложена частична санкция, добавят от Bird.bg.

Познати имена получават коронасубсидии за милиони, за да пазят работни места

Коронакризата притиска всички, но навсякъде по света има държавна помощ за преодоляването ѝ. Такава има и в България – една от на...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Мъж от Сливенско преби служител в столичен хостел

Скъса му дрехата: Мъж нападна моторист на пътя Пловдив - Асеновград

ВИДЕО: Полицията установи вандала на гроба на патриарх Неофит, вижте поругаването

По заповед на Стоянов: ГДБОП с акция срещу корупция и контрабанда по границата

Корупцията е завладяла държавата: Мнението на над 80% от българите

Инцидент с тротинетка: Тийнейджър пострада в Бургас

Отново отложиха делото срещу бившия шеф на Агенция „Митници“ Петя Банкова

Вандали поругаха гроба на патриарх Неофит (СНИМКИ)

Самоуличава ли се Живко Коцев, че е бил част от престъпна група?: Говори Бойко Найденов

Рунд 2: Отново ще опитат да изслушат Сарафов, Гешев и Цацаров в комисията "Нотариуса"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com