И Везиева отхвърли обвиненията срещу Караганева и настоя за отстраняването на тримата от ГЕРБ в ДКК

5346
И Везиева отхвърли обвиненията срещу Караганева и настоя за отстраняването на тримата от ГЕРБ в ДКК
Снимка: БГНЕС

Министърът на икономиката Даниела Везиева категорично отхвърли всички обвинения срещу директора на Държавната консолидационна компания (ДКК) Ваня Караганева.

Прокуратурата се самосезира за евентуални престъпления в ДКК

Софийска градска прокуратура съобщи, че на 1 декември се е самосезирала по медийни публикации, касаещи евентуално извършени престъплени...

Припомняме, че трусът в ДКК започна в началото на седмицата, след като стана ясно, че съветът на директорите е уволнил Караганева. Причината за решението, взето от трима членове на съвета, назначени в последните дни на кабинета "Борисов 3", са множество нарушения, извършени за месеца, в който директорката е била на този пост. Впоследствие Караганева оспори легитимността на отстраняването ѝ, тъй като заседанието не е било свикано по надлежния ред, заради което Агенцията по вписванията все още не е вписала решението.

Днес Везиева обяви, че след проверка, извършена от икономическото ведомство, става ясно, че аргументите за освобождаването на директора на ДКК са неоснователни. По думите ѝ това доказва, че в този си състав, съветът на директорите не желае да бъде променен модела за управление на дружеството. Именно за това министърът потвърди информацията, че ще поиска оставките на Рая Каназирева, Радостин Вазов и Диляна Софиянска и ще използва всички законови средства, които има, за да ги отстрани.

"Може би решението ми да се разделим с тях е закъсняло, но когато встъпих като служебен министър, аз се срещнах с всеки един от тях. Приех тяхното мнение и становище и подадох ръка, за да работим заедно", каза още Везиева, като добави, че медийният интерес към ДКК ще послужи на някого за постигане на неясни цели на следващ етап.

Тя коментира и намеренията на Рая Каназирева да сезира Европейската прокуратура за решенията, взети Караганева в качеството ѝ на изпълнителен директор. "Искам да я помоля в сигнала да включи и темите, които ние видяхме - за язовирите, за правителствения комплекс, как са сключвани договори с търговски дружества, които да предоставят адвокатски услуги", добави министърът.

Караганева отговори на всички обвинения и обяви: Отстраняването ми е нелегитимно

Отстраненият изпълнителен директор на Държавната консолидационна компания Ваня Караганева разпространи писмо до медиите, в което о...

Везиева обърна внимание и на конкретните обвинения срещу Ваня Караганева. Едно от тях беше, че е подписала еднолично споразумение с русенското оръжейно предприятие "Дунарит" на стойност 50 милиона лева. Саматата директорка отрече това и обясни, че споразумението е на финален етап и предстои да се подпише, като думите ѝ бяха потвърдени вчера от "Дунарит" с писмо до медиите. Везиева също каза днес, че няма подписан такъв документ. Министърът уточни, че преди 1 месец двете дружества са имали дълги срещи и са постигнали споразумение за извънсъдебна процедура. "Това е документът, който те визират.Споразумение обаче не е подписвано нито от ДКК, нито от Дунарит", допълни тя.

Относно обвиненията, че Караганева е взела еднолично решение за прекратяване на пълномощията на процесуалния представител на ДКК и е назначила друг, Везиева обяви, че не отговарят на истината. По думите ѝ никъде няма документи, които да доказват подписването на такъв договор. Припомняме, че обвиненото адвокатско дружество "Георгиев, Тодоров и ко" също реагира и обяви в съобщение до медиите, че няма сключен договор с ДКК и не е участвало в никакви процедури по сключването на такъв договор.

Министърът обори и обвинението, че Караганева е променила обслужващата банка еднолично, без провеждане на процедура. "Мотивът за промяната е свързан с технически детайли", каза тя. Именно такава беше тезата и на директора.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Ще има преразглеждане на селскостопанската политика на ЕС, решиха евродепутатите

"Украинската помощ" за земеделци и животновъди: Засега има

Все по-близо до отлагане на пълната либерализация на пазара на ток

С гриф "секретно" и "поверително" са договори с еврофинансиране за 60 млн. лв.

Комисията по туризъм одобри промени за по-лесно наемане на чужди сезонни работници

Бивш социален министър се усъмни дали пенсионерите с минимална пенсия не получават и други доходи

Тристранката обсъжда обезщетенията при безработица

"Единственият път за вход на руски газ ще е през България": Илиян Василев за "Турски поток"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика