Нинова: КЗП със заповед към мобилните оператори - не може да вдигате цените

8670
Нинова: КЗП със заповед към мобилните оператори - не може да вдигате цените
Снимка: БГНЕС

Не може да вдигате цените. Това е нелоялна практика според Комисията за защита на потребителите (КЗП) и се издава заповед, с която го забранява. Това заяви вицепремиерът Корнелия Нинова във връзка с обявеното поскъпване на такси за услугите на мобилните оператори.

"Нелоялна практика е, защото мобилните оператори възнамеряват да вдигнат цената за две години 2020 и 2021 година накуп", подчерта министър Нинова.

Искат оставките на Комисията за защита на потребителите заради скока на цените на мобилните оператори

От Асоциацията за защита на потребителите (АЗП) поискаха оставката на цялата Комисия за защита на потребителите (КЗП) и на председателя...

"Искаме да ги предупредим, че ако го направят, ще приложим всички механизми и законови мерки, с които да не допуснем това. Те са няколко: налагане на глоба е най-малкото, тя е в размер от 1 000 до 30 000 лева. Но и второ, ще се обърнем към съда, за да поискаме, ако заповедта ни бъде обжалвана, да се приложи предварително изпълнение, тоест да не се пристъпва към увеличение на цената", категоричен бе икономическият министър.

Пред Actualno.com председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов потвърди, че административният акт т.е. заповедта идва от органа, който той оглавява. Актът е с днешна дата т.е. влиза в сила от днес, 23 декември. Той е по Закона за защита на потребителите, стана ясно от думите на Маргаритов.

Всъщност заповедта не означава забрана в смисъла "не", а че не може да се вдигат цените на база индексация на инфлацията за две поредни години. Председателят на КЗП вече обясни, че право за вдигане на цени съществува, но ако се вземе предвид единствено инфлацията за една година назад. Инфлацията за 2021 година още не е известна - индексът на НСИ официално ще бъде обновен през следващата година.

На въпрос на Actualno.com дали очаква мобилните оператори да обжалват административния акт, отговорът на Маргаритов е: Всеки има право да се обърне към съда.

От думите на Нинова стана ясно и, че ще постави акцент в работата на Министерство на икономиката и индустрията върху потребителската тема. Потребителите са потърпевшите от всяка криза в България - енергийна, икономическа, вдигане на цените, неравноправни клаузи в договорите, нелоялна конкуренция. В същото време потребителите не могат да се защитят сами, това са твърде много усилия, пари за адвокати, такси по съдебни дела. По думите на министър Нинова, те са беззащитни срещу "големите" т.е. колекторските фирми, монополите, ЕРП-та, топлофикации, мобилни оператори. "Искам да ги уверя, че от днес ще положим всички усилия те да почувстват, че държавата стои зад тях, че защитава техните права с всички правомощия, които имаме като институции", поясни тя.

Телекомите приеха предсрочното прекратяване на договор с минимални неустойки

При два от телекомите вече е възможно предсрочно прекратяване на договора срещу минимални неустойки. Това каза председателят на Комисия...

Първи реакции

От най-големият телекомуникационен оператор "Виваком" казаха следното пред Actualno.com: "Vivacom стриктно спазва българското законодателство. Не бихме могли да коментираме въпросната заповед, преди да се запознаем с нейното съдържание. Винаги сме били изключително честни и прозрачни в отношенията с клиентите и през годините сме доказали, че работим в техен интерес и сме лоялен партньор на бизнеса".

От "Теленор" също коментираха в официална писмена позиция. Операторът обясни, че когато получи писмената заповед, тогава ще реши какво да прави. Но призна, че действително планира вдигане на таксите спрямо натрупване на инфлацията от 2020 и 2021 година през февруари 2022 година, като описва това решение като "нелеко". Всичко това, при положение, че в прессъобщението изрично пише още: "Теленор България има право да индексира месечния абонамент веднъж годишно, с размера на обявения от НСИ средногодишен индекс на потребителските цени, за предходната година, като информира потребителя в първата месечна фактура след индексирането". "Очакваме индексацията да е около 5%", казват от оператора, като смята 1,7% инфлация от 2020 година и поне още 3,3% за 2021 година. "За 50% от клиентската ни база тази промяна ще бъде в размер на по-малко от 1 лев с ДДС", казват от компанията.

Последни коментираха от A1. Телекомът също призна, че готви увеличение на цените с инфлацията за две години назад - 2020 и 2021 година, но тяхната прогноза за инфлацията за тази година е 4,1%. "В интерес на потребителите сме решили индексацията с индекса за 2020 година да бъде реално отразен в месечните сметки на абонатите през първото тримесечие на 2022 година, заедно с индексацията за 2021 г.По този начин ще бъде избегнато неудобството от две последващи промени в сметките. Друго предимство на този подход е, че месечните абонаментни такси ще бъдат индексирани на по-ниска база спрямо индексацията в две различни години и съответно крайното увеличение ще бъде по-малко за клиентите. ", пише в съобщението. Според него, при месечна абонаментна такса от 10 лв. това значи 41 стотинки увеличение, при 20 лв. - 82 стотинки, а при 30 лв. - 1,23 лв.

"Индексацията за текущата година с индекса за предходната се въвежда сега, при наличието на безспорно правно основание. Единствено водени от потребителския интерес, взехме решение индексирането да бъде отразено в началото на 2022 г., когато се генерират фактурите за ползвани услуги за месец декември 2021 г. Тогава се очаква Националният статистически институт да публикува и средногодишния индекс на потребителските цени за 2021 г. Планираме двата индекса да се сумират и да се приложат наведнъж за бъдещи фактури, без да засягат вече издадени такива. В случай че Комисия за защита на потребителите настоява да приложим веднага индексацията за настоящата година и отделно в 2022 г. да индексираме с инфлацията за 2021 г., потребителите ще бъдат поставени в по-неизгодно положение и ще понесат по-високи цени. Както винаги досега и при този случай ще разчитаме на диалогичност от страна на държавните институции, тъй като се стремим да бъдем максимално прозрачни и коректни в отношенията си с крайните потребители", добавят от А1.

Нинова обеща нови мерки за подкрепа на бизнеса след среща с работодатели

В резултат на кризите - здравната и енергийната, има една непредвидимост. Набелязахме мерки, които трябва да предприемем веднага. До дн...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Все по-близо до отлагане на пълната либерализация на пазара на ток

С гриф "секретно" и "поверително" са договори с еврофинансиране за 60 млн. лв.

Комисията по туризъм одобри промени за по-лесно наемане на чужди сезонни работници

Бивш социален министър се усъмни дали пенсионерите с минимална пенсия не получават и други доходи

Тристранката обсъжда обезщетенията при безработица

"Единственият път за вход на руски газ ще е през България": Илиян Василев за "Турски поток"

Росен Карадимов: Министерството на иновациите и растежа внася стратегията за развитие на ББР

България увеличава вноса на евтини млечни суровини от Украйна

Турският финансов министър: От юни се задава бърз спад на инфлацията

Три компании ще инвестират общо над 100 млн. лв. в Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com