Едва 30 на сто са били присъствените дни за учениците през миналата учебна година

5021
Едва 30 на сто са били присъствените дни за учениците през миналата учебна година
Снимка: Pixabay

Само 50 дни са учили присъствено учениците през миналата учебна година от общо 166 учебни дни. Най-ощетени бяха учениците от 6-и и 9-и клас. 12-класниците пък от общо 144 дни са били реално в клас едва 30 дни, пише 24 часа.

През тази учебна година образователният министър акад. Николай Денков на няколко пъти влиза в конфликт със здравните власти, за да могат учениците да учат присъствено. Нещата засега са по-оптимистични, въпреки че на 21 октомври все пак училищата минаха онлайн.

Денков: Амбицията ни е учебният срок да завърши присъствено

Децата да завършат учебния срок присъствено в училище - такава амбиция си е поставило министерството на образованието, заяви министър Н...

58 от 86 учебни дни са били присъствени до 17 януари като се изключат от сметката ваканциите и почивните дни. “За разлика от други години през последните две пандемични нямаме пропуск от учебно време. Преди поне 3 седмици училищата затваряха заради грипна епидемия”, казва Диян Стаматов, председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета и директор на 119-о училище в София.

Положителните тестове за COVID на учениците у нас са се увеличили значително за последната седмица, на места дори 7-8 пъти. Това съобщават пред “24 часа” директори. Разрастването на заразата в училищата прави наложително извънредна ваканция между първия и втория срок. Засега е предвидено неучебен ден да е само 1 февруари. Ваканцията да е от 28 януари до 2 февруари, предложи в неделя Диян Стаматов. Искане за по-дълга ваканция, но в периода 31 януари - 4 февруари пък внесоха от учителския синдикат към “Подкрепа”. Решението трябва да бъде взето на отраслов съвет до края на тази седмица.

За удължена зимна ваканция, но ако учебната година започва по-рано, не на 15, а на 5 септември, заговори и министърът на образованието Николай Денков. Така учениците ще могат да учат по-дълто присъствено, а не да преминават постоянно онлайн. Ако началото на учебната година бъде изтеглено на 5 септември, България ще се доближи до практиката в другите държави от ЕС. В повечето началото на годината е на 1 септември. Така например е в Чехия. Там приключват учебната година на 30 юни. В Италия всяка от 20-те области е автономна в решаването на учебния календар В Северна Ломбардия с център Милано откриват учебната година на 13 септември, а я закриват на 8 юни. В Болцано учениците се върнаха на чина още на 6 септември. Последният звънец за тях ще удари на 16 юни. В Лацио, чийто център е Рим, учениците започнаха на 13 септември, а ще приключат на 13 юни. В Тоскана учебната година стартира на 15 септември и приключва на 10 юни. В Пулия и Калабрия се връщат най-късно след лятото - на 20 септември, а приключват още на 9 юни. В Сицилия първият учебен ден е на 16 септември, а последният – на 10 юни. В Англия учебната година е 190 дни, като започва на 3 септември и завършва на 22 юли.

Има четири ваканции – по една седмица в края на октомври, на февруари и на май и по две седмици за Коледа и за Великден. Така е от десетилетия и дори по време на пандемията никой не е обсъждал промяна в графика. Затова програмите за наваксване на коронавирусните пропуски се правят по друг начин. Директорите имат свобода да решат кое ще е най-подходящо. Тъй като учениците в Англия обикновено учат от 8,45 до 15,15 ч, някои решават да правят догонващи занятия преди или след края на учебния ден. Случва се те да не се водят от техните учители, а от специално наети външни лица. Създаден бе регистър на бивши преподаватели, на които училищата могат да разчитат за почасова работа. Други учебни заведения се насочват към организирането на летни лагери, които също се финансират от програмата за догонване. За целта британското правителство планира да отпусне 4,7 млрд. до 2025 г.

Министър Денков: Ако има прекъсване на обучението, то ще бъде за не повече от седмица

Дори да има прекъсване на обучението, то ще бъде за не повече от седмица, ротацията също ще е за срок от седмица, така че да няма дълго...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Държавата спонсорира обучението на стотици студенти в топ университети в чужбина

Призив към Терзиев: 2 май да е неучебен ден

Български ученици с два сребърни медали от Европейската олимпиада по експериментални науки

Матурите: Промени и новости - ако пропуснеш, можеш да се явиш пак

СофтУни с изцяло нови Upskill програми за IT специализация

България привлича водещи учени със заплати до 8000 лв.

Заради изборите: Местят матурата за 10 клас

Софийският университет ще награди най-добрите си студенти за годината (ВИДЕО)

Софийският университет сред най-добрите в световен мащаб

Ето как да се справим с агресията в училище: Специалист представи методи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование