Етичната комисия потвърди: Има данни за плагиатство в книгата на Петър Илиев

6529
Етичната комисия потвърди: Има данни за плагиатство в книгата на Петър Илиев
Снимка: Стопкадър/Евроком

Етичната комисия на Софийския университет "Св. Климент Охридски" е установила единодушно плагиатство в книгата на главния асистент Петър Илиев "Компетенцията на Народното събрание" и е уведомила за това ректора на университета, става известно от съобщение на сайта на висшето училище. 

"Въз основа на резултатите от проверката Етичната комисия излезе със становище, че в книгата на д-р Петър Илиев "Компетенцията на Народното събрание" е налице плагиатство, при което значителни части от чуждо произведение - дисертацията "Парламентарен контрол" на Наталия Киселова, е използвано и представено за авторски труд, без дисертацията да е цитирана като източник.

Съгласно чл. 129, ал. 2, т. 2 от Правилника за устройството и дейността на Софийския университет (ПУДСУ) установеното по предвидения в закона ред плагиатство е основание за прекратяване на трудовото правоотношение. Същият текст изисква при наличие на данни за плагиатство и обосновано искане Факултетният съвет да избере комисия от специалисти в съответната област на висше образование или професионално направление, която да изготви мотивирано становище до Факултетния съвет. 

Петър Илиев: Оставам в политиката. Слави ме подкрепя!

Предложеният от Слави Трифонов първоначално за министър на правосъдието, а след това за вътрешен Петър Илиев заяви в интервю за БНТ, че...

Тъй като заключението на Етичната комисия показва наличие на данни за плагиатство, ректорът на Софийския университет отправи обосновано искане до Факултетния съвет на Юридическия факултет за започване на процедурата по чл. 129, ал. 2, т. 2 ПУДСУ", гласи съобщението. 

Според Правилника на СУ плагиатството е основание за уволнението на Илиев като преподавател от университета. Това решение се взема от Факултетният съвет по препоръка на комисия от специалисти в съответната област, която да изготви мотивирано становище.

Петър Илиев беше предложен за министър на правосъдието в първия проектокабинет, обсъждан като премиер за втория, но номиниран в него за вицепремиер и министър на вътрешните работи.

Етичната комисия започна проверка срещу Петър Илиев, който е адвокат, почетен консул на Барбадос и преподавател в Юридическия факултет на Софийския университет, след три сигнала че в книгата му "Компетенцията на Народното събрание", излязла през 2015 година има неправомерно и дословно копиране текстове от дисертацията "Парламентарен контрол" на доцент д-р Наталия Киселова, преподавател от същото висше училище, защитена през 2008 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Учениците в Самоков и Етрополе също няма да учат на 2 май

Държавата спонсорира обучението на стотици студенти в топ университети в чужбина

Призив към Терзиев: 2 май да е неучебен ден

Български ученици с два сребърни медали от Европейската олимпиада по експериментални науки

Матурите: Промени и новости - ако пропуснеш, можеш да се явиш пак

СофтУни с изцяло нови Upskill програми за IT специализация

България привлича водещи учени със заплати до 8000 лв.

Заради изборите: Местят матурата за 10 клас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование