Стартовата заплата за учителите става 920 лева

10364
Стартовата заплата за учителите става 920 лева
Снимка: Thinkstock

Министерството на образованието и социалните му партньори подписаха новия колективен трудов договор, който има за цел да разпише по-благоприятни условия за заетите в системата на училищното и предучилищното образование, предаде БГНЕС.

От Министерството се надяват да повишат привлекателността да учителската професия чрез повишаване на заплащането, което да мотивира работещите в системата на образованието.

Такева поиска учителските заплати да бъдат увеличени по-рано - през октомври

Планираното увеличение на учителските заплати да се измести от януари 2019 за октомври тази година. Това поиска председателят на учит...

Новите параметри на договора предвиждат стартовата заплата за учители и други педагогически специалисти, която в момента е 760 лева, да стане 920 лева. Възнаграждението за старши учителите и старши възпитателите ще бъде повишено на 955 лева, а за главен учител – 1005 лева. Предвижда се и по-високо заплащане на директорите и заместник-директорите, както и за педагогическите специалисти, за които работата с деца не произтича от преките служебни задължения. Наставничеството на учителите също ще се заплаща с не по-малко от 60 лева месечно.

„Предвижда се и увеличение на средствата за т. нар. лекторски часове. Това са часовете, които са над минималната задължителна преподавателска норма“, разясни заместник-министърът на образованието инж. Таня Михайлова.

Увеличението трябва да се случи на 1 януари 2019 година, но при добро изпълнение на бюджета е възможно то стане факт от началото на новата учебна година през месец септември.

Новият колективен трудов договор акцентира и върху разработването и прилагане на политики за недопускане на агресия в училище. „Промени, които са насочени към по-ясно и точно регламентиране на правата и задълженията на ученици и родители. Предвидено е родителите при записването на учениците да се запознават с всички нормативни изисквания, а това да се уверява с техния подпис. След това те са длъжни да спазват изискванията на съответното училище. Предвидена е и съвместна работа по осъществяване на Стратегията за възпитателната дейност. Училището никога не е бягало от втората функция, която изпълнява, а именно възпитателната работа“, смята зам.-министър Михайлова.

Правителството отпусна още 11 млн. лв. за пътуващите учители

Правителството одобри допълнително 11 млн. лв., които ще бъдат дадени на преподавателите в училищата и детските градини, работещи в нас...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Учениците в Самоков и Етрополе също няма да учат на 2 май

Държавата спонсорира обучението на стотици студенти в топ университети в чужбина

Призив към Терзиев: 2 май да е неучебен ден

Български ученици с два сребърни медали от Европейската олимпиада по експериментални науки

Матурите: Промени и новости - ако пропуснеш, можеш да се явиш пак

СофтУни с изцяло нови Upskill програми за IT специализация

България привлича водещи учени със заплати до 8000 лв.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование