170 руски военни са били на границата с Украйна в деня на трагедията с полет МН17

5737
170 руски военни са били на границата с Украйна в деня на трагедията с полет МН17
Снимка: Getty Images/Guliver

Над 170 руски военни от 53-та зенитно-ракетна бригада на ПВО , дислоцирана край Курск, са се намирали в близост до украинската граница в деня, в който се разби малайзийският Боинг от полет МН17. Това съобщава "Новая газета", като се позовава на разсекретени документи на министерство на отбраната на Русия.

По данни на участниците в международното разследване именно към тази бригада е бил прикрепен зенитно-ракетният комплекс "Бук", от който е свален Боингът. Според следователите "Бук"-ът е пристигнал на територията на Украйна от Русия и след това е бил върнат обратно.

Кое е общото между Чернобил и катастрофите с Boeing 737 Max?

"Може би си мислите, че е възможно да се наслаждавате на сериала за Чернобил без да намесвате политиката, но не - през 2019 година това...

В един от документите на министерството на отбраната се казва, че на 23 юни 204 година, три седмици преди катастрофата, руски военни са издали заповед за осигуряването на безопасността на пътищата за обществено ползване при придвижването на техниката от 53-та бригада от Курск към границата с Украйна.

При превоза на техниката са участвали сили от 69-та бригада. В документите на тази бригада "Новая газета" намира споменаването на "КамАЗ", който е видян край украинската граница до "Бук"-а. Това е подтвърдено от любителски кадри.

В друг документ на 53-та бригада се казва, че два дни преди самолетната катастрофа, на 15 юли, курски военни са пристигнали на руската военна база

Милерово край украинската граница. Тук те получили хранителни запаси за пет дни и заминали на друго място. След това една от машините на курската бригада е била забелязана на украинска територия, отбелязва "Новая газета"

Австралия обвини Русия, че не признава заключенията на следствената група за полет MH17

Министърът на външните работи на Австралия Марис Пейн обвини Русия в това, че не иска да признае резултатите от проведеното разследване...

В хода на разследването журналист от изданието се опитал да говори с бивши и настоящи военни от 53-та бригада. Той се срещнал с майора от медицинската служба на 53-та бригада Ирина колесник, която през 2014 година е била в Миллерово, а сега работи в поликлиника в Курск. Тя отказала да говори за самолетната катастрофа: "Нищо не мога да ви кажа. За действията (на родината) нямам право да говоря."

До сега руските представители не веднъж са отричали съпричасността на руски военни в самолетната катастрофа на полет MH117. От министерството на отбраната твърдяха, че руски "Бук" никога не са пресичали границата с Украйна, а ракетата, свалила самолета не е била зачислена към руската армия.

На 17 юли 2014 година самолет Боинг, полет MH17 се разби в Източна Украйна. На борда му имаше 298 души. Всички загинаха. Повечето от пътниците бяха граждани на Холандия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

За първи път: Украинските ВВС унищожиха руски бомбардировач Ту-22М3 (ВИДЕО и СНИМКИ)

Наченки на истерия в Русия: Кръгът "Тръмп" иска Украйна да спечели (ВИДЕО)

След поредната руска атака: Жертви в Днепропетровск, включително деца (ВИДЕО и СНИМКИ)

Руски стратегически бомбардировач се разби в Ставропол (ВИДЕО)

ЕС и Великобритания преговарят за по-лесно движение на хора

Нова нощ, нова руска атака с дронове и ракети срещу Украйна (ВИДЕО)

Кипър регистрира пореден ръст на броя на туристите

Кулеба: Украйна няма план Б в случай на прекратяване на помощта от САЩ

"Оцеляването на Украйна е важно за САЩ": Промени ли Тръмп позицията си?

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 19.04 - Може ли Русия да нападне Полша?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа