ЕП подкрепи с резолюция позицията на ЕС за преговорите за споразумението с Великобритания

1106
ЕП подкрепи с резолюция позицията на ЕС за преговорите за споразумението с Великобритания
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

В резолюция, приета с голямо мнозинство в днес, Европейския парламент(ЕП) прави преглед на постигнатото до момента в преговорите за ново партньорство между Европейкия съюз(ЕС) и Обединеното кралство и отчита призива на преговарящите страни да активизират преговорите през юли.

Резолюцията беше приета с 572 гласа „за“, 34г ласа „против“ и 91 гласа „въздържал се“. Евродепутатите изразяват съжаление, че четирите кръга на преговори не са довели до реален напредък и че различията остават значителни.

Евродепутатите подчертават, че цялостното споразумение е в интерес и на двете страни. Въпреки това, за ЕС е „неприемлив“ подходът на британската страна за селектиране на определени политики, както и натискът за достъп до единния пазар след Brexit, се казва в текста. Изразява се също дълбока загриженост, че британското правителство иска да преговаря само за области, които са в интерес на Обединеното кралство.

Резолюцията потвърждава и пълната и категорична подкрепа на Парламента за главния преговарящ на ЕС Мишел Барние в преговорите му с британската страна въз основа на политическия мандат, който му е поверен от държавите членки и ЕП.

Екстрадирането на граждани - препъни камък в преговорите по Brexit

Съдебната система е във фокуса на преговорите по сделката за Brexit между Великобритания и Европейският съюз. Оказа се, че един от сери...

Евродепутатите отново призовават Обединеното кралство да спазва ангажиментите си съгласно Политическата декларация, подписана от министър-председателя Борис Джонсън и ратифицирана от ЕС и Обединеното кралство.

Стриктното изпълнение на Протокола за Ирландия и Северна Ирландия , както и добросъвестното и ефективно прилагане на Споразумението за оттегляне, за правата на гражданите на ЕС в Обединеното кралство и на гражданите на Обединеното кралство в ЕС, са условие за осигуряване на доверието, необходимо за сключването на споразумение за бъдещите отношения.

В текста се изтъква също, че ЕП ще одобри бъдещо споразумение за свободна търговия само ако Обединеното кралство приеме прилагането на еднакви условия на конкуренция (общи правила и стандарти) в областта на, наред с другото, защитата на околната среда, трудовите стандарти и държавната помощ, както и при условие че бъде постигнато задоволително споразумение относно рибарството.

Това е наложително предвид географската близост, равнището на взаимосвързаност и високото равнище на съществуващото съответствие и взаимозависимост с правилата на ЕС.

Отбелязва се, че до момента британското правителство не е участвало в преговори относно разпоредбите за гарантиране на еднакви условия на конкуренция. 

ЕС иска споразумение с Великобритания в повече сектори

След дистанционна среща в петък с членове на екипа на Европейската комисия(ЕК), отговарящ за преговорите с Обединеното кралство, ръково...

„Европейският съюз и Обединеното кралство изразиха желанието си през юли да бъде постигнат значителен напредък в преговорите. С навременната резолюция, която прие днес, Европейският парламент изразява готовността си за сключването на амбициозно и справедливо споразумение, без да се жертват нашите принципи и цели“, каза Дейвид Макалистър (ЕНП, Германия), председател на комисията по външни работи на Европейския парламент и на Координационната група за Обединеното кралство, в коментара си относно пленарния вот и резултатите от срещата на високо равнище ЕС – Великобритания на 15 юни.

Припомняме, че настоящият преходен период изтича на 31 декември 2020 г. За да може новото цялостно споразумение и споразумение за свободна търговия да влезе в сила на следващия ден, е необходимо то да бъде подписано от преговарящите страни най-късно през октомври. След като бъде подписано, споразумението трябва да бъде ратифицирано от Европейския парламент и от парламента на Обединеното кралство, а в случай на т.нар. смесено споразумение е необходима ратификация от парламентите на всички държави – членки на ЕС.

Вижте още:

ЕС: Споразумението с Великобритания ще бъде ратифицирано преди края на 2020-а

Великобритания е на път да клекне за вноса на стоки от ЕС - заради коронавируса

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

ЕС и Великобритания преговарят за по-лесно движение на хора

Нова нощ, нова руска атака с дронове и ракети срещу Украйна (ВИДЕО)

Кипър регистрира пореден ръст на броя на туристите

Кулеба: Украйна няма план Б в случай на прекратяване на помощта от САЩ

"Оцеляването на Украйна е важно за САЩ": Промени ли Тръмп позицията си?

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 19.04 - Може ли Русия да нападне Полша?

Пробив в руски язовир, евакуират хиляди заради невижданите наводнения (ВИДЕО)

Предупреждение от Германия: Русия може да атакува страна от НАТО след 5 години

Заради готвен атентат срещу Зеленски: В Полша задържаха руски агент

Белгия обяви кога първите ѝ F-16 ще отидат в Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа