ЕС срещу коронавируса: 37 млрд.евро и 1 голямо сърце, вместо 27 малки

4018
ЕС срещу коронавируса: 37 млрд.евро и 1 голямо сърце, вместо 27 малки
Снимка: БГНЕС

Европейският парламент(ЕП) по обед започна по извънредна пленарна сесия за процедурата по окончателно одобрение на кризисните мерки срещу коронавируса, предложени на 13 март. Очаква се сесията да продължи близо 12 часа. Евродепутатите ще гласуват три пъти по имейл, след като председателят Давид Сасоли ги призова да не пътуват до Брюксел. След преброяването на последното гласуване, около полунощ българско време, мерките ще могат да бъдат публикувани в Официалния вестник на ЕС и да влязат незабавно в сила. Първият кръг от гласуването, завършил в ранния следобед, показа, че в него са участвали 687 от 705 евродепутати, като над 99% от гласовете са в подкрепа на трите законодателни предложения.

Председателят Давид Сасоли подчерта, че това е първото в света дистанционно гласуване на парламент. Евродепутатите попълват бюлетина, която изпращат през служебната си поща до секретариата на парламента.

Припомняме какво трябва да одобри европарламентът:

Инвестиционна инициатива за справяне с коронавируса - 37 млрд. евро, авансово изплатени на страните членки чрез структурните фондове и Кохезионния фонд, които не са усвоени, няма да бъдат върнати в европейския бюджет. Те ще могат да се използват за заплащане на медиците, закупуване на оборудване, програми за заетост и за подпомагане на малкия и среден бизнес. Сумата, с която може да разполага България, е 812 млн. евро.

Разширяване на обхвата на Фонда за солидарност на ЕС, за да може той да бъде използван при кризи, свързани с общественото здраве. В момента той се използва за подпомагане на страни, пострадали при големи природни бедствия като наводнения, горски пожари, земетресения, бури и суша.

Временно отпадане на изискването авиокомпаниите да изпълняват поне 80% от полетите си по редовните линии, за да запазят правото си да излитат и кацат до определени летища. Мярката ще помогне на авиокомпаниите да намалят загубите си от намалените пътници и затварянето на редица европейски летища и ще намали въглеродните емисии.

В началото на сесията ЕК призова правителствата в държавите от Централна и Източна Европа да ѝ изпратят предложения за схеми за подпомагане на бизнеса, засегнат от пандемията.

Икономическите мерки трябва да бъдат одобрени от Комисията, за да бъде разрешено отпускането на средства като законна държавна помощ.

Комисия обеща бързо да им даде зелена светлина до два дни, както е досегашната практика. Вече са одобрени две схеми на Италия, две на Дания, три на Германия и по една на Франция, Португалия, Испания, Люксембург и на Латвия. Готова е и схема за подпомагане на малкия и средния бизнес в Обединеното кралство, което до края на годината е обвързано с европейското законодателство.

Председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен заяви, че новият коронавирус ще промени живота на европейците и ще доведе до „ниво на трагедия, което беше немислимо до преди няколко седмици“.

"Това е борба, в която всеки от нас има роля", каза тя, като се обърна, към почти празния парламент в Брюксел и отново призова за единство и координиран подход в борбата с пандемията COVID-19.

Фон дер Лайен заяви още, че първоначалният отговор на кризата в Европа е едностранчив, като всяка страна гледа към себе си, но междувременно бяха предприети извънредни мерки и координацията е подобрена. „Всички споделяме еднаква отговорност и не можем да разрешим тази криза сами за себе си”, каза още Лайен.

В същото време тя посочи необходимостта от правилното функциониране на единния европейски пазар и Шенгенското пространство като единственият начин за разрешаване на настоящата криза. Фон дер Лайен смята, че мярката за затваряне на вътрешните граници на Европейския съюз е неефективна, тъй като възпрепятства потока от стоки, необходими на страните членки на ЕС за борба с COVID-19.

"В момента няма нито една държава-членка, която да може да задоволи собствените си нужди от медицинско оборудване. Затова създаваме първия по рода си европейски резерв от медицинско оборудване като апарати за изкуствена белодробна вентилация, маски и лабораторни консумативи. Комисията ще финансира 90% от този резерв чрез RescEU. Затова предприехме мащабни действия за гарантиране на ключовите доставки на оборудване, например маски и предпазно облекло, като въведохме изискване за разрешение за износ за тях. Затова стартирахме няколко съвместни процедури за поръчки с държавите членки за комплекти за медицински изследвания, апарати за изкуствена белодробна вентилация и предпазно оборудване. Присъединиха се 25 държави членки.

От вторник знаем, че производителите могат да предоставят търсените от тях маски, ръкавици, очила и предпазни шлемове. Идните седмици следва да започнат първите доставки. И понеже по време на пандемия знанието спасява човешки живот, сформирахме европейски екип от научни експерти, който да ни помага при вземането на координирани мерки, които всички можем да следваме.

Сега спасяването на живота е наш основен приоритет, но се надявам, че "денят след" ще дойде скоро, когато трябва да се справим със социалните и икономическите последици от кризата.

Въпросът е, че по някое време скоро ще настъпи денят след това. Нашата работа е да гарантираме, че на този ден - и през всички следващи дни - ЕС е тук за тези, които се нуждаят от него. Това, което правим сега, е наистина от значение.

Вече има осем излекувани от коронавирус у нас, обявиха и новите случаи

Вече има осем излекувани от коронавирус в България. Това съобщи преди минути на редовната си пресконференция председателят на Националн...

Това е причината да дадем ход на Инвестиционната инициатива в отговор на коронавируса с цел да помогнем за насочването на 37 милиарда евро, които да смекчат въздействието на кризата, за да бъдат спасени човешки животи, работни места и стопански дружества. Поради това приехме най-гъвкавите досега правила за държавната помощ с цел да се даде възможност на държавите членки да хвърлят "спасително въже" на предприятията. Първите досиета бяха одобрени за рекордно кратко време - само за няколко часа.

Поради това за първи път в нашата история задействахме общата клауза за дерогация в Пакта за стабилност и растеж. Това означава, че държавите членки могат да използват целия капацитет, с който разполагат, за да окажат подкрепа на работещите или на тези, които са спрели да работят, да помогнат на малките и големите предприятия, както и на тези, които изпитват трудности, без значение кои са и откъде са.

Това е Европа, за която хората трябва да си спомнят на следващия ден. Европа, която работи с ускорено темпо, когато общото чувство е, че светът сякаш е спрял. Европа, която се отзовава, когато нейните граждани и държави членки се нуждаят най-много от нея. Европа, която поставя над всичко съпричастието и съчувствието", подчерта председателката на ЕК.

Трябва да направим правилното нещо заедно с едно голямо сърце, вместо с 27 малки”, каза Фон дер Лайен.

Вижте още:

Идва ли новата Голяма депресия?

През тази година страните от Европейския съюз ще се сблъскат с рецесия заради пандемията от коронавируса. Индексът на бизнес активностт...

ЕС завърши закупуването на медицинско оборудване за борба с коронавируса

НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 26 март

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Петролни продукти пламнаха в руска индустриална зона (ВИДЕО и СНИМКИ)

ЕС готви санкции срещу "сенчестия флот" на Русия и корабите от Северна Корея

Русия произвежда повече оръжия, отколкото са й нужни за войната и вече пълни складовете: Борис Писториус

Новото оръжие от САЩ за Украйна не стига за крайна победа: Констатация (ВИДЕО)

Стачка парализира Гърция на 1 май

Искал да умре като "мъченик" на Олимпийските игри: Арестуваха 16-годишен младеж във Франция

Най-голямото учение на НАТО по киберзащита започва в Естония

Нова ракетна атака: Руснаците поразиха Черкаска област на Украйна

Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие": Унищожават милиони бутилки

Варшава е готова да помогне на Украйна да върне мъжете във военна възраст: Полското военно министерство

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа