ЕС за Байдън: Европа отново има приятел в Белия дом

1597
ЕС за Байдън: Европа отново има приятел в Белия дом
Снимка: Getty Images/Guliver

Днес висшите служители на Европейския съюз изразиха облекчение, че отново ще имат "приятел в Белия дом, когато Джо Байдън замести Доналд Тръмп", цитира АФП.

Шарл Мишел, председател на Европейския съвет, заяви, че трябва да се използва моментът, за да се създаде нов "съзидателен пакт" между демократичните сили.

Към него се присъедини Урсула фон дер Лайен, председател на Европейския съвет, обръщайки се към членовете на ЕП часове преди встъпването в длъжност на Байдън.

Шарл Мишел призовава Джо Байдън за нов трансатлантически пакт между ЕС и САЩ

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел призова новоизбрания президент на САЩ Джо Байдън да формира "нов основополагащ пакт&ldquo...

"Тази церемония на стълбите на Капитолия на САЩ ще бъде демонстрация на устойчивостта на американската демокрация", каза тя. "И силно доказателство, че отново след четири дълги години Европа има приятел в Белия дом."

Но висшият служител на Брюксел предупреди, че фактът, че милиони американци са гласували за Тръмп и че някои от тях са се разбунтували от негово име на 6 януари, трябва да служи като предупреждение.

"Президентът Тръмп може да стане история след няколко часа, но неговите привърженици остават. Повече от 70 милиона американци гласуваха за Тръмп на изборите", каза тя. „Няколкостотин от тях щурмуваха Капитолия във Вашингтон, сърцето на американската демокрация, само преди няколко дни. И когато думите се превръщат в дела, речта на омразата и фалшивите новини се превръщат в реална опасност за демокрацията", каза тя.

Фон дер Лайен сравни американските бунтове с неотдавнашен опит на германски активисти да щурмуват Райхстага в Берлин в знак на протест срещу мерките за блокиране заради коронавируса. Тя цитира и случая с Джо Кокс, британски депутат, който беше убит от крайнодясна активистка седмици преди Великобритания да гласува за напускане на Европейския съюз.

Новият американски президент Джо Байдън идва с обещания за светлина и тъмнината от украинската афера

Още през 2014 г. Барак Обама твърди: "Джо би бил великолепен президент. Той е добре запознат с работата и знае как да различава истинск...

"Разбира се, има различия с щурма на Капитолия, но и тук има хора, които се чувстват онеправдани и ядосани", предупреди Фон дер Лайен.

Европейците трябва да се разграничат от "хората, които се придържат към мощно разпространение на теории на конспирацията, често объркана смесица от напълно абсурдни фантазии", каза тя.

Мишел, който се надява да бъде домакин на Байдън на срещата на върха между ЕС и САЩ, паралелно със срещата на НАТО в Брюксел в началото на мандата на новия президент, поде по-оптимистичен тон.

"Законът, редът и демокрацията надделяха над този позорен опит за отмяна на изборите. Американската демокрация доказа своята сила и устойчивост," каза той. "Нека изградим нов съзидателен пакт за по-силна Европа, за по-силна Америка и за по-добър свят."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Кметицата на Париж спешно бе отведена в бомбоубежище при посещението й в Киев (СНИМКА)

Външният министър на Латвия подаде оставка заради скандал с бизнес пътувания

Полша удари руска шпионска мрежа

Бой, отрязано ухо, ток в слабините: Руският омбудсман се гордее колко цивилизована и зряла е Русия (СНИМКИ)

Руската рафинерия край Самара е спряла цялото си производство след удара с дрон

Инструмент за терористите: Кремъл предупреди собственика на „Телеграм“

Путин още не е отишъл в "Крокус Хол", за да не се "меси в работата на специалистите"

Шолц: Редица страни, включително Украйна, обсъждат как да се оформи мирен процес

Бити и заплашвани: В Русия арестуваха журналисти от независими медии (ВИДЕА и СНИМКИ)

След скандала с неявяването руският посланик в Полша избяга от страната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа