Игри със статистиката: Защо намаляха смъртните случаи от коронавирус в Испания?

21880
Игри със статистиката: Защо намаляха смъртните случаи от коронавирус в Испания?
Снимка: iStock

Испания скърби за жертвите на коронавируса. 10-дневен национален траур е обявен в страната. Но точно броят на жертвите на вируса е на път да предизвика скандал заради съмнения за грешки в статистиката, които никой до момента нито опровергава, нито обяснява.

Премиерът Педро Санчес се похвали в сряда, 3 юни, с голяма политическа победа на мерките на правителството над разпространението на коронавируса и отчете нулева смъртност за последните 24 часа. В същото време удължи извънредното положение до 21 юни.

Financial Times предупреди на 4 юни, че данните за смъртността са грешни, а CNA показва голямо разминаване днес между статистиката на национално и регионално ниво по този показател. 

"Погрешните данни хвърлят съмнения над стратегията за блокиране на коронавируса в Испания", написа FT. Според изданието "данните на испанското правителство често са погрешни".

Къде е заровен кокалът? Испанското министерство на здравеопазването начело с министър Салвадор Ила наскоро промени метода, по който отчита случаите с COVID-19 в страната (в края на май) и оттогава данните са противоречиви.

Графиката на смъртните случаи доказва рязката промяна в статистиката:

"Според официалните данни за коронавируса в Испания през последните четиридесет и осем часа няма нови смъртни случаи (към дата 4 юни). Но в същия ден поне два региона - Мадрид и Кастилия ла Манча - съобщават за 17 смъртни случая поради вируса", обяснява FT.

Разследването на медията показва как именно промяната в начина на отчитане е причина "смъртността, регистрирана от испанското министерство на здравеопазването, да спадне". Освен това, броят на починалите заради COVID-19 да бъде коригиран с почти 2 000 души на 25 май.

В момента системата не брои случаите в реално време, а отчита подадените данни само за конкретния ден. При смъртните случаи обаче е трудно отчетът да стане в рамките на 24 часа. Причината е, че много често за да се докаже, че смъртта е причинена от коронавирус или че той е предизвикал фатално развитие на основното заболяване на конкретен пациент, резултатите трябва да бъдат потвърдени с допълнителни тестове или с аутопсия. Съответно, източник на Actualno.com в Испания потвърди, че ако се подадат данни след датата на констатираната смърт, те не се приемат в националната система - с обяснение, че това си е за конкретния ден, а обновяване за конкретния ден извън конкретния ден няма как да бъде направено.

На разликите между отчетените стойности по региони в Испания и националната статистика обръща внимание и CNA.

Министерството на здравеопазването на Испания спря да предоставя информация за ежедневния брой смъртни случаи, което води до чести ревизии на данните, за които служители на здравното министерство твърдят пред CNA, че вероятно ще продължат известно време.

Декларираните жертви в Испания могат да нараснат бързо

Между неделя и вторник (31 май - 2 юни)  официалният брой на смъртните случаи на министерството остана непроменен на 27 128, въпреки че няколко региона съобщават за нови смъртни случаи.

Разминаването например в данните на Каталуния и националната статистика е видимо с просто око. В областта продължават да отчитат смъртни случаи - в понеделник, 1 юни - 9, във вторник, 2 юни - 11. Други области в страната също подават информация за жертви на COVID-19. В същото време националната статистика не отчита смъртни случаи за тези дни, подчертават от Catalan News.

На 3 юни Каталуния обяви 12 233 смъртни случая поради COVID-19, от които 6 740 в медицинските центрове. Междувременно Испания съобщава за 5887 жертви в автономната провинция.

На 2 юни в областта на Мадрид бяха обявени 14 753 смъртни случая поради болестта, от които 9 087 в болници. В същото време Испания отчита 8 691 в същия регион.

Ако Испания в крайна сметка преброи смъртните случаи като в Каталуния - или в района на Мадрид - числото на смъртните случаи ще нарасне и ще трябва да бъде коригирано.

Първа жертва на коронавируса в Испания от неделя насам

"Провинциите в центъра на полуострова и тези около Мадрид продължават да имат по-голяма честота на вируса от останалите", казва Марина Полан, директор на Националния център по епидемиология.

Данни за над 3 милиона оздравели от коронавируса, статистически аномалии в Испания, Франция и Германия

Потвърдените случаи на коронавирус (болестта COVID-19) в световен мащаб са вече между 6 377 596 и 6 485 563 според американск...

Какво брои Каталуния

От 15 април в областта се броят не само потвърдените смъртни случаи в медицинските центрове, но и броя на починалите хора, обявени от погребалните домове, които са умрели не само в болници и други медицински центрове, а и в домове за социални грижи или у дома.

Вече няколко седмици здравното министерство брои само числата, подадени от погребалните домове и разбивката на мястото на смъртта, включително медицинските центрове.

Освен това, Каталуния добавя в декларираните си данни онези, за които има вероятност да са страдали от COVID-19, т.е. не само диагностицираните чрез PCR тестове, но и с бързи тестове, и тези със симптоми, съвместими с болестта, но без да са тествани преди смъртта.

Какво се отчита в Испания

Испания поиска от регионите да предоставят данни за смъртта в домовете за социални грижи заради COVID-19 - но испанското здравно министерство все още не ги е калкулирало и оповестило, обясняват от Catalan News.

Коронавирусът по света: Испания с голяма корекция надолу на смъртните случаи

Потвърдените случаи на коронавирус (болестта COVID-19) в световен мащаб са вече между 5 494 287 и 5 588 356 според американск...

Освен това в ежедневния си доклад Испания изяснява, че брои човек като пациент с COVID-19 само ако той е с положителен PCR тест или е тестван за антитяло - но не и след проверка с бързи тестове. Онези със симптоми, съвместими с болестта, не фигурират в статистиката.

Коментар от Щаба на Испания

Координаторът Фернандо Симон приписва несъответствието на регионалните власти, проверяващи и променящи техните минали данни.

Междувременно Световната здравна организация определи броя на смъртните случаи в Испания на 27 940 в четвъртък, с над 800 повече от данните на правителството.

Симон коментира статистиката на СЗО с обяснението, че те продължават реален ежедневен отчет: "Не знам дали данните на СЗО са далеч от действителността или не, ще разберем в следващите дни".

Докато светът се отваря, Испания удължи извънредното положение до 21 юни

Докато светът се отваря, испанският парламент удължи до 21 юни извънредното положение, за да се попречи на разпространението на коронав...

Симон заяви, че "проверяват" смъртните случаи, докладвани от регионите, тъй като един от тях има проблеми със "зареждането" на данните в системата. По думите му, дори няколко региона може да променят данните си в бъдеще, цитира го Catalan News.

Той каза също, че е възможно смъртните случаи да бъдат съобщени "на датата, на която е известна смъртта, а не когато човекът е починал" и така обясни защо общият брой на жертвите може да нарасне в близко бъдеще, както при корекцията от 25 май - когато заради забелязани дублирания или непотвърдени случаи, са били редуцирани смъртните случаи с 2 000.

Съмненията на експертите

"100% е сигурно, че има проблем с данните", казва Джефри Лазарус, ръководител на изследователската група за здравни системи в Института за глобално здраве (ISGlobal) в Барселона пред FT. "Даннитe подлудяват, а числото нула предизвиква фалшиво чувство за сигурност сред населението."

Промяната на метода със сигурност пречи на определянето на действителният мащаб на епидемията в Испания, казва друг експерт. "В реално време промените в откриването или уведомяването могат да затруднят да се определи какъв е действителният мащаб на епидемията", казва Адам Кучарски, епидемиолог от лондонското училище по тропическа медицина пред FT.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Редом до поразените рафинерии: Ударен е и руски военен завод в Липецк (ВИДЕО)

Руският език отпада като втори в училище в Латвия

Украйна атакува, руски петролни рафинерии горят (ВИДЕО)

Зеленски се зарадва бурно: Нямам търпение за следващите оръжия от САЩ

Задържаха заместника на Шойгу по обвинение в корупция

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 24.04 - Истерия в руските медии за новото оръжие от САЩ за Киев

Таваните на цените на роуминга в ЕС остават същите до 2032 г.

Великобритания поставя отбранителната си индустрия във военен режим

Ядрено оръжие в Полша: Генералният секретар на НАТО каза какво мисли Алианса

Шойгу се закани да бомбардира още повече Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа