Ipsos: Политиците са на дъното по доверие, най-много вярват на лекарите и на учените

1717
Ipsos: Политиците са на дъното по доверие, най-много вярват на лекарите и на учените
Снимка: Actualno.com

Глобалният индекс на доверие (ГИД) на Ipsos отчита нивото на доверие към много видове професии от 2018 г. насам, като предоставя сравнения между света преди пандемията и мястото, където се намираме днес.

Най-голямо е доверието на хората към лекарите, учените и учителите, политиците попадат на дъното, като едва 10% от хората им вярват.

В световен мащаб три професии се открояват като най-малко вероятните да се считат за надеждни: правителствени министри, мениджъри на рекламата и политици. Тази година глобално средно 14% имат доверие на правителствени министри и 15% на ръководители на рекламата. Само 10% правят същото за политиците. Въпреки че тези резултати са подобни на предишните години, нивото на недоверие в тези професии е спаднало донякъде. Между 2019 и 2021 г. делът, който смята политиците за ненадеждни в 22 държави, е спаднал с четири пункта от 66% на 62%, докато недоверието към правителствените министри е спаднало с пет процентни пункта (от 58% на 53%).

На 28 пазара по света, средно за страните 64% считат лекарите за достойни за доверие, следвани от учените с 61% и учителите с 55%. От изследването става ясно, че само 10% смятат, че трябва да се доверяват на политиците, 14% казват същото за правителствените министри и 15% за рекламните ръководители.

Въпреки че позициите на много професии малко са се изместили през последните няколко години, едно забележимо въздействие по време на пандемията беше тласък на репутацията на лекарите, като ги издигна над учените, които бяха водещата професия в предишните проучвания. Средно почти две трети от тези в 22 държави, които са били изследвани, ги оценяват като надеждни (64%), което е увеличение със седем процента от 2019 г. насам и с девет точки над резултата им през септември 2018 г. За разлика от това , делът, който казва същото за учените, е останал на около шест на десет души през всичките три години (61% през 2021 г.).

Великобритания е водеща в света по доверие на лекарите, като 72% им се доверяват, като този дял леко се е увеличил от 2018 г. (67%). По същия начин лекарите се ползват с голямо доверие от холандците (71%) и канадците (70%).

И все пак най -големите промени в доверието към лекарите през последните няколко години се наблюдават другаде: В Унгария и Чили делът, класиращ лекарите като надеждни, се е увеличил с 19 процентни пункта между 2019 и 2021 г. През същия период също има голямо увеличение в Саудитска Арабия (+17 пункта), Полша (+12 пункта), Бразилия и Русия ( и двете +10ppt).

Германско издание: Доверието към ЕС спада

В двете най-влиятелни държави от Европейския съюз, Франция и Германия, доверието в ЕС се руши – твърди германското издание Bild в...

Има обаче държави, които все още са по-малко склонни да се доверяват на лекарите. Южнокорейците имат най-малко доверие - само на 38% - но това е увеличение с десет процентни пункта от 2018 г. Японците са на второ място с най-малка вероятност лекарите да се доверят на 52%, но има увеличение с 13 процентни пункта този резултат в сравнение с проучване преди пандемията през 2019 г. Въпреки че тези оценки все още са ниски по световните стандарти, трябва да се отбележи, че това се дължи на това, че мнозина дават средна оценка, вместо да смятат лекарите за ненадеждни.

Мексико е единствената страна, регистрирала спад в доверието към лекарите между 2019 и 2021 г., като доверието пада от 71% на 66%

Много други професии остават на сходни нива с тези, записани преди пандемията, включително политици, които са на дъното на списъка и през трите години. Тази година само десет процента средно гледат на политиците като на надеждни.

Учителите остават третата професия с най-високо доверие към нея за трета поредна година, като 55% ги оценяват като надеждни. Както и при учените, в много страни резултатите на доверието към учителите са се променили малко през пандемията, но се наблюдава увеличение на доверието с 16 процентни пункта в учителите в Саудитска Арабия между 2019 и 2021 г., както и с девет пункта в Унгария и Япония . През същия период възприятията за надеждност са се подобрили в Малайзия (+8 пункта), Италия и Южна Африка (+6 пункта), докато са спаднали в САЩ (-6 пункта) и Аржентина (-5 пункта).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Киев има право да удря военни цели в Русия: Министрите на отбраната на НАТО потвърдиха подкрепа за Украйна

Оп, грешка: Проруски сепаратисти убили американски путинист, твърди жена му

ЕС представя следващата седмица нов пакет санкции срещу Русия

Висш руски командир е сред жертвите на удар със Storm Shadow (ВИДЕО и СНИМКИ)

Мъж заплашва да се самовзриви в иранското консулство в Париж: Районът е отцепен (ВИДЕО)

"Брекзит" за младите да отпадне: Идея на Европейската комисия

1000 дронове годишно: Германски производител открива още един завод в Украйна

Украинското разузнаване: Русия не е в състояние да произвежда нови Ту-22М3

Колкото и да се смеете, руският танк-костенурка се доказа на фронта: BILD (ВИДЕО и СНИМКИ)

ЕС призова Грузия да не приема закона за чуждестранните агенти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа