Италианските власти разследват незаконна пратка от 815 тона отпадъци, предназначени за България (ВИДЕО)

4265
Италианските власти разследват незаконна пратка от 815 тона отпадъци, предназначени за България (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

Властите в Италия разследват заловена пратка на гара в Милано от вече третирани пластмасови отпадъци, които били предназначени за България.

Акцията на карабинерите се провела в сряда (11 декември) на гарата на Леко, до Милано. Там бил спрян незаконен товар от 815 тона боклуци за България, съобщи в.”Corriere della Serra”.

Става въпрос за 582 бали вече обработени пластмасови отпадъци, натоварени във влакова композиция от 17 вагона. Търговската им стойност на пазара била за 130 000 евро. Отпадъците трябвало да стигнат до България през Словения и Хърватия.

Сред балите вече нямало нищо за третиране, според разследващите. В пакетираните бали били открити материали от пластмаса, гума, тъкани, тетрапак, смесени боклуци и др. На практика ставало въпрос за крайните продукти от дейността по третирането на пластмасата, а не, както било посочено в документите, съпровождащи товара, за пластмасови отпадъци, които тепърва трябва да бъдат обработени.

Какви чужди боклуци горим и от къде - МОСВ казва, че в края на годината ще е ясно за миналата година

В края на тази година България ще докладва съгласно Базелската конвенция за контрол на трансграничното движение на опасни отпадъци какв...

Кадри от заловената стока при акцията край Милано можете да видите в следващото видео.

Разследването е започнало след сигнал от Митническата агенция на Леко, което довело до проверка на вагоните, готови за отпътуване. След откритото разминаваме в документацията била издадена заповед за запор на товара.

Според карабинерите от екологичното звено под ръководството на подполковник Масимилиано Корсано целта на подобна "пратка" е да се заобиколят нормите и да се претопят нелегално отпадъците в България. По първоначални данни на разследващите това са отпадъци от фирми от Централна и Северна Италия.

Според следователите, най-вероятно става въпрос за изпращане в чужбина от нелегални организации на пратки за незаконно третиране на отпадъци. Подозренията на италианските власти са, че веднъж, щом пристигнат в България, те е трябвало да бъдат изоставени или погребани в депа, без да се спазват екологичните норми на страната.

В Перник се съмняват, че властите крият и пазят ТЕЦ-а на Ковачки за горене на боклуци

Протест в Перник заради горене на боклуци в местния ТЕЦ „Република”, който де факто е на Христо Ковачки. Късно снощи, в ТЕЦ...

Разследването на случая продължава. Анализира се и документацията. Прокуратурата трябва да установи кой е организирал изпращането на пратката, за кого е била предназначена тя и най-вече какъв е произходът на пластмасовите отпадъци.

Съмненията за нелегално унищожаване на отпадъци в страната не са от вчера. Както Actualno.com писа през 2017 г. в България е имало внос на отпадъци за горене, но не повече от 50% от капацитета на съответната инсталация, подчертават от МОСВ. Специално от Италия – дестинация, за която "Биволъ" писа, че е източник на отпадъци за горене за ТЕЦ-овете на Христо Ковачки, има внос на киселина от батерии, на RDF и третирани смесени отпадъци.

В началото на септември в Перник имаше и протести заради съмнения за горене на боклуци в местния ТЕЦ „Република”, който де факто е на Христо Ковачки. Какви бяха резултатите от проверките на РИОСВ можете да прочетете в ТАЗИ СТАТИЯ.

Actualno.com писа и за съмнение за нелегален внос на радиоактивни отпадъци в България през пристанище "Варна – Запад". Всичко за сигнала МОЖЕТЕ ДА ПРОЧЕТЕТЕ ТУК.

В края на годината България трябва да докладва съгласно Базелската конвенция за контрол на трансграничното движение на опасни отпадъци какви отпадъци и откъде са внасяни в страната през 2018 г. Още за това може да прочетете в ТАЗИ СТАТИЯ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

ЕС и Великобритания преговарят за по-лесно движение на хора

Нова нощ, нова руска атака с дронове и ракети срещу Украйна (ВИДЕО)

Кипър регистрира пореден ръст на броя на туристите

Кулеба: Украйна няма план Б в случай на прекратяване на помощта от САЩ

"Оцеляването на Украйна е важно за САЩ" : Промени ли Тръмп позицията си?

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 19.04 - Може ли Русия да нападне Полша?

Пробив в руски язовир, евакуират хиляди заради невижданите наводнения (ВИДЕО)

Предупреждение от Германия: Русия може да атакува страна от НАТО след 5 години

Заради готвен атентат срещу Зеленски: В Полша задържаха руски агент

Белгия обяви кога първите ѝ F-16 ще отидат в Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа