Как се отразяват мерките срещу коранавируса върху трафика на наркотици

5738
Как се отразяват мерките срещу коранавируса върху трафика на наркотици
Снимка: Pixabay.com

Отблясък от цигара в изоставена къща е довела италианската полиция до престъпен бос, който следеше повече от седмица.

Полицаите спрели мъж за проверка на улицата в отдалеченото калабрийско село Брузано Зефирио, в южния край на континентална Италия, като същевременно налагат ограничения за движение, които правителството наложи, за да спре разпространението на коронавирус.

„Условията, създадени от продължаващата санитарна спешна ситуация, се оказаха фатални за Чезаре Антонио Корди“, заяви полицията в изявление след ареста на 12 март на 42-годишния предполагаем водач на клана „Ндрангета" в Локри, крепост на организираната престъпна група.

Мъжът им заявил, че доставя хранителни стоки за приятел, но посоченият от него адрес е посочен като необитаем, което предизвиква подозрения сред служителите, които поставят къщата под наблюдение.

"Тогава слабото сияние на цигара - видяно през капаците на прозореца - беше достатъчно, за да даде им покаже, че там беше издирваният мъж, когото следяха", посочва полицията в изявлението си.

Високопоставени чиновници арестувани в акция срещу мафията в Италия

Арестът предизвика въпроси за това как прословутите мощни организирани престъпни групи в Италия се справят в страна, която се бори да се справи с огнището на COVID-19.

Проблеми през доставките на наркотици

Групи като сицилианската мафия и базираната в Калабрия „Ндрангета" контрабандират незаконни стоки, включително наркотици, на товарните плавателни съдове. Докато транснационалните корабоплавателни маршрути досега не са били нарушавани от глобалната пандемия, разпространението на наркотици стана много по-трудно, с оглед на новите мерки в Европа.

„Някои видове наркотици все още са в движение“, разкрива Анна Серги, криминолог от британския университет в Есекс, споменавайки по-специално кокаина, който носи 5,7 милиарда евро годишно в Европа, според полицейската агенция Европол.

„Проблемът е кой ще ги вземе в тази ситуация?“

Ето как климатът влияе на коронавируса

Серги заяви, че ограниченията за движение могат да доведат до задържане на наркотици в пристанища като „контролираната от Ндрангета Джоя Тауро, калабрийско пристанище, което според италианската комисия за борба с мафията през 2006 г. е входна точка за 80 процента от кокаина в Европа.

„Когато икономиката се срине или се спира, организираната престъпност също страда“, казва Федерико Варезе, професор в Оксфордския университет.

Бос от италианската мафия избяга от затвор в Уругвай

Италианският мафиотски бос Роко Морабито избяга от затвор в уругвайската столица Монтевидео, където изчакваше да го екстрадират в Итали...

Колкото по-дълго трае, толкова по-трудно става за тях ”, каза Варезе, който написа няколко книги за организираната престъпност.

Възможност за печалби от кризата

Престъпните организации могат да спечелят, ако компаниите, които контролират, успеят да спечелят договори за доставка на здравно оборудване.

Те могат също така също така да закупят фирми с финансови проблеми или да дават пари на собствениците им, за да ги подкрепят.

"Това, което ме притеснява е вземането на заеми. За предприемачите предстоят големи проблеми и те няма да могат да плащат на служителите си, така че е много вероятно за преговарят с "акула" за заем", посочва Серги.

Високопоставени чиновници арестувани в акция срещу мафията в Италия

Кмет, заместник-кмет и още 14 души, включително държавни служители и бизнесмени, бяха арестувани в южния италиански град Фускалдо, пров...

Тя добави, че нарастващите икономически затруднения също могат да улеснят престъпните групировки да наемат работници в отрасли като корабоплаването, които биха могли да бъдат убедени да затворят очите си за контрабандата.

"Хората с нормална работа са подложени на натиск", смята Серги. "Икономиката се срива, така че корупцията и нелегалните приходи ще се увеличат."

Тя посочва, че престъпните организации могат също да използват своето влияние върху местните общности, за да помогнат за ограничаване на разпространението на коронавирус, дори да работят с властите, за да гарантират, че жителите спазват карантинните протоколи.

Серги предположи, че шефовете на престъпните групи могат да имат лични причини за налагане на карантина във своите федерации: голяма част от тях са граждани на възраст, и най-вероятно са застрашени да умрат от вируса.

Всичко за развитието на епидемията с коронавируса четете ТУК.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

ЕС призова Грузия да не приема закона за чуждестранните агенти

"Решава се съдбата на войната": Туск призова полските фермери да спрат украинската блокада

Великобритания отпуска 186 млн.долара за енергийната мрежа на Украйна

Украйна е разработила дрон, способен да удари чак в Сибир: The Economist

Двама задържани в Полша за пребит с чук съюзник на Навални

Даваш си живота за Путин в Украйна, крадат ти дори тоалетната чиния (ВИДЕО)

Медведев: Имаме първото доказателство, че Запада взе решение да премахне Зеленски

Втори руски самолет с ракети е бил принуден да обърне след свалянето на Ту-22М3 (ВИДЕО)

Чувство на несигурност: Руснаците отмениха парада в Крим за 9 май

За първи път: Украинските ВВС унищожиха руски бомбардировач Ту-22М3 (ВИДЕО и СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа