На ръба на война в Украйна - ситуацията се изостря

15335
На ръба на война в Украйна - ситуацията се изостря
Снимка: Getty Images/Guliver

Съединените щати ще изпратят повече войски в източноевропейските държави членки на НАТО, включително в Полша и Румъния, ако руският президент Владимир Путин предприеме инвазия в Украйна. Това заяви американският президент Джо Байдън.

САЩ няма да изтеглят войските си от бившите съветски републики, за да деескалират напрежението с Русия, каза още той по време на пресконференция по повод годишнината от встъпването си в длъжност. Байдън визираше основно прибалтийските държави - Литва, Латвия и Естония. Напрежението нараства през последните месеци на фона на струпването на руски войски в близост до границата с Украйна, съобщава сайтът Military Times.

"Няма да се разположим за постоянно", коментира Байдън, но подчерта: "Имаме свещеното задължение по член 5 да защитаваме тези страни, тъй като те са част от НАТО".

САЩ са "силно загрижени" за случващото се в Украйна, въпреки че страната не е член на НАТО. Според Байдън, Владимир Путин не иска пълномащабна война в Украйна. По думите му Русия се готви да предприеме действия по отношение на Украйна, въпреки че руският президент още не е взел окончателно решение. В случай на нахлуване на Русия в Украйна, достъпът на Москва до международната банкова система може да бъде ограничен.

"Не съм толкова убеден, че той е сигурен какво ще направи", каза Байдън. Но добави: "Моето предположение е, че ще нахлуе".

Коментарите на Байдън бяха направени часове, след като държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен по време на посещението си в Киев обвини Русия, че планира да подсили намиращите се над 100 000 свои военнослужещи близо до украинската граница и предположи, че броят им може да се удвои "в сравнително кратък срок". Русия изпрати неуточнен брой военнослужещи в своя съюзник Беларус, който също има обща граница с Украйна, за големи военни учения следващия месец.

Байдън заговори за нахлуване на Русия в Украйна - Кремъл щял да даде много жертви

Президентът на САЩ Джо Байдън предупреди, че Русия ще плати висока цена, ако нахлуе в Украйна, включително множество човешки жертви и с...

Президентът на САЩ заяви, че вярва, че решението ще бъде "единствено" на Путин, и намекна, че не е напълно сигурен, че руските служители, с които преговарят висши съветници на Белия дом, са напълно информирани за намеренията на Путин. Както се изрази американският президент - решението на Путин може би ще зависи от това в какво настроение ще се събуди.

Според него, едно "незначително нахлуване" би предизвикало по-малък отговор, отколкото пълномащабно нахлуване в Украйна. По-късно по време на пресконференцията Байдън се опита да поясни, че има предвид невоенни действия като кибератака, които биха били посрещнати с подобен реципрочен отговор.

Русия от своя страна изрази безпокойство, че НАТО и САЩ се опитват да превърнат Украйна във военен плацдарм срещу Русия. Високопоставен руски дипломат заяви, че Москва няма да отстъпи от настояването си САЩ да не приемат за член на НАТО Украйна, както и да намалят своето и на алианса военно присъствие в Източна Европа. Заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков заяви, че Москва няма намерение да нахлува в Украйна, но че исканията ѝ за гаранции за сигурност не подлежат на преговори. Рябков настоя, че няма как да има смислени разговори по тези въпроси, ако Западът не се вслуша в основните руски искания за неразширяване на НАТО с официален отговор. Руските искания са "пакет и ние не сме готови да го разделим на различни части, да започнем да обработваме някои от тях за сметка на бездействието по други", категоричен беше той.

Позицията на САЩ и техните съюзници е, че руските искания са неоснователни, че Русия добре знае, че това е така и че Путин използва тези искания отчасти, за да създаде претекст за нахлуване в Украйна. Основанието за американската позиция - в нито един момент от историята си НАТО не е обещавало на Кремъл да не се разширява, както Путин опитва да тиражира от много време насам, сочейки 90-те години на XX век.

Междувременно самата Украйна заяви, че е подготвена за най-лошото и ще преживее каквито и трудности да се появят на пътя ѝ. Президентът Зеленски призова страната да не изпада в паника. В сряда вечерта във видеообръщение към нацията той заяви, че страната живее с руската заплаха от много години и винаги трябва да е готова за война. Държавният глава призова всички украинци, особено възрастните хора - "дишайте и се успокойте".

Блинкен в Украйна: Топката е в полето на Русия

Съединените щати възнамеряват да продължат дипломатическото сътрудничество с Руската федерация за разрешаване на ситуацията около Украй...

Посещението на Блинкен в украинската столица се състоя два дни преди той да се срещне в Женева с руския външен министър Сергей Лавров. Това се случва след поредица от безрезултатни разговори миналата седмица, които не успяха да намалят нарастващото напрежение.

През последните седмици руската военна активност се увеличава, но САЩ не са стигнали до заключението дали Путин планира да нахлуе или демонстрацията на сила има за цел да изтръгне отстъпки в областта на сигурността без реален конфликт.

Байдън, който разговаря на два пъти с Путин миналия месец, заяви, че му е дал ясно да разбере, че Русия ще бъде изправена пред строги санкции, като дори ги нарече "невиждани". "Те ще платят жестока цена веднага" и в средносрочен и дългосрочен план, "ако го направят", заяви Байдън.

В Киев Блинкен повтори исканията на Вашингтон към Русия да деескалира ситуацията, като изтегли силите си от граничния район - нещо, което Москва категорично отказва да направи. Освен това държавният секретар обяви, че когато двамата с Лавров се срещнат в Женева, няма да даде на Русия писмения отговор, който тя очаква в отговор на своите искания. "Няма да връчвам документ на външния министър Лавров. Трябва да видим къде се намираме и дали остават възможности за продължаване на дипломацията и диалога", подчерта Блинкен.

Блинкен призова западните държави да останат единни пред лицето на руската агресия и увери украинския лидер в подкрепата на НАТО, като същевременно призова украинците да бъдат силни. По-рано администрацията на Байдън заяви, че предоставя допълнителна военна помощ за отбрана на Украйна в размер на 200 млн. долара. Блинкен заяви, че предстои още помощ и че тя ще се увеличи в случай на нахлуване на Русия.

САЩ: Русия може да започне инвазия в Украйна във всеки един момент

"Ние сме на етап, в който Русия може да предприеме атака в Украйна по всяко време". Това каза днес говорителката на Белия дом, говорейк...

Президентът на Украйна Зеленски благодари на Блинкен за помощта, която беше одобрена в края на декември, но не беше потвърдена до сряда. "Тази (военна) подкрепа говори не само за стратегическите ни планове за присъединяване на Украйна към алианса, но и за по-важното - за нивото на нашите военни сили, за нашите военни доставки", каза той.

От Киев Блинкен планира кратко пътуване до Берлин за разговори с германски и други европейски съюзници преди предстоящата в петък среща с Лавров.

Вашингтон и неговите съюзници оставиха отворена вратата за евентуални по-нататъшни преговори за контрол на въоръженията и мерки за изграждане на доверие с цел намаляване на потенциала за военни действия.

Администрацията на Байдън и нейните съюзници обвиняват Путин, че е създал кризата, заплашвайки че ако той реши да нахлуе в Украйна, ще трябва да понесе тежки икономически последици.

Русия отхвърли призивите за изтегляне на войските си, като заяви, че има право да разположи силите си, където пожелае на собствената си територия. Тя също така отхвърли твърденията на САЩ, че подготвя операция, която да използва като претекст за намеса.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

След скандала с неявяването руският посланик в Полша избяга от страната

25 хиляди са депортираните в Русия украинци: Принуждават ги да вземат руски паспорт

Няма удар с дрон, но има двама ранени висши руски милиционери: Руската действителност

Чехия разкри руска операция за евроизборите, санкционира кумеца на Путин

Буданов: Русия със сигурност знаеше за подготовката на терористична атака от 15 февруари

Никой не работи истински Русия да бъде победена в Украйна: Силни думи (ВИДЕО)

Путин убеждава войниците си, че няма да се бият с НАТО (ВИДЕО)

"Луфтханза" прекратява стачките

Силен трус разлюля Северна Италия

Да сринем Харков квартал по квартал: Призив на пропагандист номер 1 на Русия (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com