НАТО навършва 70 години, лидерите обсъждат има ли бъдеще

4234
НАТО навършва 70 години, лидерите обсъждат има ли бъдеще
Снимка: iStock/Guliver

Започва двудневната среща на върха на НАТО, която съвпада със 70 годишния юбилей на Алианса. Във форума участват лидери от всички 29-страни членки на военния блок, сред които и президентът Румен Радев. В българската делегация са и вицепремиерите Екатерина Захариева и Красимир Каракачанов в качеството им на министри съответно на външните работи и на отбраната.

В Лондон държавният глава Румен Радев и съпругата му Десислава Радева ще участват в прием, даван от Нейно Величество Елизабет II – кралица на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия, в чест на държавните и правителствени ръководители на страните-членки на НАТО и техните съпруги. В рамките на различни формати българският президент ще разговоря с министър-председателя на Великобритания Борис Джонсън, както и с президента на САЩ Доналд Тръмп.

Турция ще бойкотира плановете на НАТО за Полша и Балтика

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че страната му няма да подкрепи плановете на НАТО за защитата на Полша и балтийските ...

На срещата на върха президентът Румен Радев ще произнесе кратко слово и ще има и двустранни разговори с двама лидери - със словашкия президент Зузана Чапутова и с испанския премиер Педро Санчес.

Британски медии отбелязаха в навечерието на срещата, че България е станала последната от само 9 от общо 29-те страни-членки на НАТО, които са изпълнили критерия да заделят 2 процента от Брутния вътрешен продукт за отбрана.

НАТО е с репутацията на най-голям и мощен военен съюз в историята. Алиансът обаче посреща своята 70-а годишнина в труден момент. Юбилеят е помрачен както от напрежение между страните-членки, така и от сериозните предизвикателства, пред които е изправена като гарант на мира и сигурността, отбелязват коментатори.

Дискусиите, встрани от протоколното събитие, се очаква да бъдат фокусирани върху променящите се геополитически отношения и трудните въпроси около единството на съюза и неговото бъдеще.

Президентът със Захариева и Каракачанов на срещата на НАТО в Лондон

Президентът Румен Радев ще ръководи българската делегация за участие в Срещата на държавните и правителствените ръководители на странит...

Френският президент Еманюел Макрон разгорещи страстите миналата седмица с изявление, че „НАТО е в мозъчна смърт“ и че „трябва да се пробуди“. Тази реплика на Макрон предизвика недоволството на немалка част от съюзниците, но бе посрещната с одобрение от Русия. Отношенията с Русия са сред най-наболелите проблеми и вероятно ще бъдат обсъдени на допълнителни разговори в рамките на срещата. От друга страна операциите на Турция, която е член на НАТО, в Северна Сирия, не срещат одобрението на много страни.

Остовните теми за разговори на върха ще бъдат единството на Алианса и неговото бъдеще и стратегическите геополитически предизвикателства пред НАТО.

Сред въпросите, които ще бъдат разисквани в кулоарите на срещата в Лондон, е изграждането на 5G мрежата в Европа.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп пристигна в Лондон и няма да пропусне отново да заяви на европейските си съюзници да не допуснат китайският гигант Huawei да изгражда 5G мрежата на Стария континент. Като част от търговската война между Съединените щати и Китай се разглежда и спора между компанията и американската Федерална комисия по съобщенията, която ограничи нейния бизнес с малкото останали ѝ американски клиенти. Посланикът на САЩ в ЕС Гордън Саундланд беше категоричен, че Вашингтон не може да поддържа тесни връзки с европейските си партньори в чувствителни области, като сигурност, отбрана и телекомуникации, докато не се откажат окончателно от Huawei.

Ще стане ли Турция бомбата без закъснител за бъдещето на НАТО?

НАТО, 70-годишен военен съюз, е изправен пред нови стратегически въпроси. Предизвикателствата, с които се сблъсква организацията са мно...

В същото време британските служби предупреждават, че Huawei е потенциално опасен партньор за ЕС заради подозренията, че шпионира за китайските власти. Германия все още не е изключила китайската компания от списъка с фирми за изграждането на 5G мрежата в страната. Темата разделя коалиционното правителство в Берлин. Канцлерът Меркел наскоро излезе с предложение, ЕС да създаде своя служба за сертифициране и надзор на новата комуникационна мрежа, но на практика става дума за дейността на Huawei в Европа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Фицо: Словакия не подкрепя приемането на Украйна в НАТО

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 17.04 - Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

Вархеи: ЕС скоро ще има нови членове

Чехия: Дарители са готови да купят 500 000 снаряда за Украйна

ЕС започва работа по нови санкции срещу Иран

Нови протести срещу закона по руски образец в Грузия, стигна се до сблъсъци (ВИДЕО)

Джорджа Мелони съди историк за клевета

Пожар в завод в Москва, който прави ракети за ПВО С-300 и С-400*

Грешката във възпитанието на принц Хари, за която крал Чарлз III съжалява и до днес

Папата се моли за децата, живеещи в почти робски условия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа