Нов силен сигнал, че Русия готви референдуми за отцепване на украински земи

11286
Нов силен сигнал, че Русия готви референдуми за отцепване на украински земи
Снимка: Getty images

В какви граници ще остане Украйна след края на "специалната военна операция" (бел. ред. – така официалните руски власти наричат войната, която Владимир Путин отприщи в Украйна) ще решат украинските граждани. С това изявление, цитирано от "Интерфакс", председателят на руския парламент Вячеслав Володин даде ясно да се разбере, че Руската федерация се цели в организирането на референдуми в окупираните от руската армия украински територии.

Володин настоя, че през 2014 година в Украйна е извършен „държавен преврат”, явно визирайки Майдана. И продължи: "Крим се отдели от Украйна. Гражданите, в съответствие с нормите на международното право, взеха решение да влязат в състава на Руската федерация". Така и Донецката, и Луганската републики взели решение да излязат от състава на Украйна и да станат самостоятелни, по думите му. Припомняме, че референдумът за присъединяване на Крим към Русия се проведе след като руската армия влезе на полуострова и де факто установи военно положение, а освен Русия никоя друга държава не е признала Донецк и Луганск за самостоятелни държавни структури.

Володин предрече и разпад на Европейския съюз, като обясни, че ако членовете на ЕС искат да запазят национален суверените, трябва да го напуснат.

Междувременно, американският президент Джо Байдън и германският канцлер Олаф Шолц проведоха телефонен разговор. След него, в официално съобщение от Берлин беше уточнено, че САЩ и Германия няма да признаят никакви руски териториални претенции над суверенна украинска територия. Освен това Шолц посочи, че санкциите срещу Русия ще бъдат вдигнати само след споразумение с властите в Украйна. Стана ясно и, че украинският президент Володимир Зеленски е поканил германския си колега Франк-Валтер Щайнмайер да посети Украйна. Припомняме, че в средата на април Зеленски не прие Щайнмайер – защо, припомнете си ТУК.

НЕОФИЦИАЛНО: ГОТВЯТ СЕ "РЕФЕРЕНДУМИ" ЗА ПРИСЪЕДИНЯВАНЕ НА УКРАИНСКА ЗЕМЯ КЪМ РУСИЯ

Военните действия в Украйна

Според Пентагона, по-голямата част от руските войски в Мариупол вече са се изтеглили на север от града, вероятно с нови задачи в кампанията по овладяване на Донбас. В града са останали само няколко батальонни групи, които са концентрирани около завода "Азовстал". А опозиционната беларуска телевизия NEXTA, чието гледане в Беларус се преследва от тамошния наказателен кодекс, публикува снимка как табелки с името на града на украински биват махани и се слагат такива на руски език.

През последното денонощие по-интензивни бойни действия е имало в Харковска област – към Харков и Изюм, където украинската армия опитва да направи контраатака. Руската армия обаче атакува усилено в областта на окупирания Херсон, като се старае да си върне загубени позиции в областта, съобщават от украинското главно командване.

По думите на Володимир Зеленски, от началото на войната Русия е изстреляла над 2000 ракети по Украйна. В украинско въздушно пространство са навлезли 2682 руски военни самолета. А към 5 май украинската армия оценява загубите на руската в самолети на 196, както и 155 хеликоптера. В жива сила руските жертви са 24 700, според украинците, а руснаците не са давали информация за украински и собствени жертви от две седмици насам: Русия си призна за десетки хиляди загинали и стотици на крайцера "Москва"?

Според ООН, в Украйна има поне 6371 убити цивилни от началото на руската инвазия. ООН разследва и 180 случая с данни за отвличане на украински деца в окупираните от Русия територии, както и 8 такива случая, станали на украинска територия. Отделно се разследват случаи на изчезване на представители на украинската местна власт, на журналисти и на граждански активисти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Сикорски: Дипломацията е първата линия на отбрана на Полша

Лавров говори: Пореден явен намек-заплаха към Армения

За първи път в историята: "Мулен Руж" се разпадна (ВИДЕО)

Мистериозно изчезна бившата съпруга на задържания с подкуп руски зам.-министър

Кулеба: Нещо не е наред със Запада

Русия се готви да пази от съд биещи се за нея чужди наемници в Украйна

Повече от 80% от търсещите убежище в Ирландия преминават през Обединеното кралство: Ирландски министър

Петролни продукти пламнаха в руска индустриална зона (ВИДЕО и СНИМКИ)

ЕС готви санкции срещу "сенчестия флот" на Русия и корабите от Северна Корея

Русия произвежда повече оръжия, отколкото са й нужни за войната и вече пълни складовете: Борис Писториус

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа