Омикрон приближава: Много въпросителни около новата мутация

1428
Омикрон приближава: Много въпросителни около новата мутация
Снимка: iStock

Министрите на здравеопазването на страните от Групата на седемте ще се съберат днес (29 ноември) на извънредна среща по повод откриването на Омикрон, новия вариант на коронавируса, съобщи министерството на здравеопазването на Обединеното кралство, което председателства Г-7 през 2021 г.

Междувременно Омикрон продължава да се разпространява по света. 13 пътници от два полета от ЮАР са дали положителна проба за него при кацането си в Нидерландия. Два нова случая са регистрирани в Австралия, а все повече страни затварят границите си и налагат ограничения.

Първоначални данни: Заразените с варианта Омикрон не боледуват тежко

61 души от два полета от ЮАР са дали положителна проба за КОВИД-19 при кацането си в Нидерландия в петък. При 13 от тях е регистриран вариантът Омикрон.

“Всички, които се завръщат от Южна Африка, ще бъдат проследени. Изискали сме от общините да посетят всички по домовете им, за да видят дали те са се изолирали”, категоричен е Хуго де Йонге, министър на здравеопазването на Нидерландия.

Заради новия вариант Омикрон, късно снощи британското правителство въведе задължително носене на маски в магазините и обществения транспорт, както и тестване на всички пристигащи на острова.

„Няма да спрем хората да пътуват. Искам да подчертая това, но ще изискваме от всички, които влизат в Обединеното кралство да си направят PCR тест до края на втория ден след влизането си в страната и да се самоизолират, докато не получат негативен резултат”, заяви британският премиер Борис Джонсън.

В Австрия има подозрения за случай на на болен с варианта Омикрон, а германската провинция Бавария обяви, че има двама потвърдени болни. Френският здравен министър допусна, че вариантът циркулира в страната отдавна.

„Тъй като има подозрителен случай, ние сме изолирали човека и правим допълнителни тестове със секвениране - т.е генетичен профил на вируса. До момента няма данни за варианта Омикрон във Франция, но е въпрос на часове”, посочи Оливие Веран, министър на здравеопазването на Франция.

За да спре разпространението му, от полунощ Израел забранни на чужденци да влизат в страната през следващите 14 дни. „На среща на кабинета решихме да вземем стриктни мерки, затваряйки границата, за да запазим всичко вътре в Израел отворено”, заяви Нафтали Бенет, премиер на Израел.

Има опасения, че Омикрон може да успее да избегне изцяло ваксиналния имунитет. Създателят на ваксината на АстраЗенека проф. сър Андрю Полард обаче обясни, че няма данни, които да подкрепят такова твърдение. Повече подробности около Омикрон ще станат известни след две седмици, докато бъдат направени необходимите проучвания върху него.

В кои държави вече го има

- Великобритания - 2 случая 

 - Германия 2 - случая 

- Чехия - 1 случай 

До 3 седмици САЩ ще разберат ефективността на ваксините срещу новия вариант Омикрон

САЩ очакват до 2-3 седмици да получат информация колко ефективни са наличните ваксини срещу новия вариант Омикрон. Това съобщи в неделя...

- Итoлия - 1 случай 

- Нидерландия  - 13 cлучая 

 - Дания - 2 cлyчая 

- Белгия - 1 случай 

- Австрия - 1 случай (в процес на потвърждение)

НЦЗПБ: Новият вариант на COVID-19 има висок брой мутации

Новият вариант на Covid-19 - Омикрон притежава извънредно висок брой мутации. Това пишат от Националният център по заразни и паразитни ...

- Израел - 1 - случай 

- Австралия - 2 случая

- Хонконг - 1 случай

- Република Южна Африка - 22 случая 

Българското МВнР препоръча да се въздържат от пътувания до страните от южноафриканския регион

Първоначални данни: Заразените с варианта Омикрон не боледуват тежко

Южноафриканците, които са се заразили с варианта Омикрон на новия коронавирус, не боледуват тежко, предадоха ДПА и ТАСС, като цитираха ...

По информация на посолството ни в Претория заради новооткрития вариант на COVID-19 - "Омикрон", голяма част от авиокомпаниите, които оперират от и до Република Южна Африка и страните от региона като Ботсвана, Есватини, Зимбабве и Лесото, са обявили, че спират полетите от тези страни на основата на въведените мерки в съответните държави, съобщиха от българското МВнР.

От ведомството препоръчват на българските граждани да се въздържат от пътувания до страните от южноафриканския регион до изясняване на ситуацията и възстановяване на полетите.

Българските граждани, изпаднали в беда, могат да се свързват с посолството ни в Република Южна Африка денонощно на номер +27798937336. Той се използва за съобщаване на спешни случаи и кризисни ситуации с цел оказване необходимото съдействие на засегнатите.

Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани се приемат денонощно и на телефонните линии надирекция "Ситуационен център": +35929482404; +35929713856 или на имейл: crisis@mfa.bg.

От МВнР препоръчват на българските граждани, при пътувания в чужбина, да се възползват от възможността да се регистрират в рубриката "Пътувам за" на следния адрес https://mfa.bg/bg/embassyinfo.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Ядрено оръжие в Полша: Генералният секретар на НАТО каза какво мисли Алианса

Шойгу се закани да бомбардира още повече Украйна

Украинците ликвидираха руски военен, обикалял с колело минните полета и примамвал дроновете-камикадзе (ВИДЕО)

По-лесни и в полза на потребителите условия за ремонт прие Европарламентът

ЕП прие обширен закон за борбата с трафик на хора

В Русия: Безсмъртният полк се скри за втора поредна година

Няколко европейски страни отказват да дадат ПВО системи на Украйна

Украинците дразнят руснаците, вдигнаха знамето си на още едно място на изток от Днепър (ВИДЕО)

Истерия в руските медии за новото оръжие от САЩ за Украйна: Преглед на печата от BBC (ВИДЕО)

На руснаците ще им трябват години, за да превземат Харков: Командирът на украинската Национална гвардия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа