Още преди 11 години жесток убиец в Русия е можело да бъде спрян

3865
Още преди 11 години жесток убиец в Русия е можело да бъде спрян
Снимка: Getty Images/Guliver

Съдът остави в ареста до 8 януари доцентът от университета в Санкт-Петербург Олег Соколов, който уби и разчлени студентката Анастасия Йещенко. Престъплението провокира дискусия за безнаказаността на лицата, извършили домашно насилие, пише френското издание Le Monde.

Бледият, небръснат, обут с дънки и червен пуловер Олег Соколов, постоянен участник в ярки исторически реконструкции на костюми от времето на Първата френска империя (1804-1814,) се разплака пред съдията, а след това обвини жертвата си, че го е нападнала първа. 

"В последно време тя се вбесяваше при споменаването на децата ми от първия брак", каза той на съдията. По думите му, "момичето, което ми струваше идеално създание се превърна в чудовище от страшна приказка... тя ме нападна с нож. Потресен съм, разкайвам се", каза още доцентът. Адвокатът му спомена за възможност за "самоотбрана". Интересното е, че по същия начин е говорил и за съпругата си, от която има две дъщери - "тя сякаш се промени." 

Позната на семейството разказва, че доцентът изваждал зъбите на конете, които участвали във възстановките, за да се доближат максимално към историческата действителност. Освен това, ако пресъздаваната сцена изисквала действието да се развива в наводнена местност, той не се колебаел да постави там палатките, независимо от риска участниците да се разболеят. Познатите му разказват, че бил изключително гнуслив: "Не можеше да разфасова пиле, но от труп не се погнуси." Братът на убитата Сергей Ещенко е заявил пред РБК, че в основата на конфликта е ревността.

Различните асоциации разглеждат случая като нова илюстрация на този сериозен проблем - насилието към жените, докато в същото време през 2017 година Русия прие закон за декриминализирането на домашното и семейното насилие. Правозащитникът Алена Попова, която се бори за законодателно осигуряване на правата на жените, осъди "прогнилата съдебна система, която защитава мъжете, извършили насилствени престъпления, докато не се появи труп. Ние можехме да предотвратим това убийство."

По данни на "Московский комсомолец" това не е първият акт на насилие на Соколов. През 2008 година негова студентка подава жалба срещу него, като твърди, че е той я е вързал за стол и е заплашвал, че ще я обезобрази с ютия, защото е искала да го остави. Петиция, подписана от 6000 души, обвинява ръководството на университета в бездействие през лицето на "чудовищното" отношение на преподавателя към студентите си. Въпреки жалбата на студентката, не са предприети никакви дисциплинарни мерки срещу Соколов. Създателите на петицията настояват за оставките на декана и други длъжностни лица от университета.

"Сподели, за да разкажа" - документален театър, създаден по историите на три жени преживели насилие

През последните години насилието в семейна среда отбелязва ръст. Това провокира група артисти, които решават да поставят темата за дома...

 "Това е доказателство за безнаказаността, с която се ползват в Русия мъжете, извършващи насилствени престъпления", казва Алена Садикова, която оглавява Центъра за помощ на жени "Китеж", пострадали от семейно насилие. 

Олег Соколов е автор на няколко книги, някои от тях са преведени на френски език. През 2003 година той е награден с ордена на Почетния легион и е бил консултант на художествени и документални филми за Наполеон. Той е бил член на учебния съвет на Института за социални, икономически и политически науки (ISSEP), основан от бившия депутат на ултрадесните Марион Марешал (племенница на Марин Льо Пен). От там той е уволнен незабавно след съобщението за ареста му. Официалният представител на Кремъл осъди "чудовищното престъпление", но отказа да свърже убийството с по-широки дебати. Според Дмитрий Песков би било странно да се обвинява за ситуация, в която "всичко прилича просто на чиста лудост", някой друг, освен самия убиец.

Първата жертва

През ноември 2008 година тогавашната приятелка на Соколов Екатерина подава жалба в полицията. Преподавателят пребива момичето заради намерението ѝ да го напусне. Той я връзва за стол с въже и заплашва да а обезобрази с гореща ютия. Това продължава един час. При това историкът заплашвал, че ще я убие и ще зарови тялото ѝ на близкия строеж. Когато въжето се разхлабва и момичето се опитва да избяга, Соколов започна да я души с кожен шнур. Опомня се, когато тя започва за губи съзнание.

Последиците от побоя са регистрирани официални в медицинско учреждение. Момичето заявява, че Соколов не е бил в състояние на афект, а е действал много пресметливо. Първоначално Екатерина не е искала да отиде в апартамента да си вземе нещата, тъй като след съобщението за намерението ѝ да го изостави Соколов е започнал да обижда приятелката си. После доцентът я убеждава да отиде, за да се разделят цивилизовано и обяснил, че е избухнал. И въжето, и коженият шнур да били предварително набавени. Соколов нападнал Екатерина в гръб в добре изолираното от шум антре, докато уж ѝ помагал да свали палтото си. След случилото се Екатерина напуска страната.

С приемна в пловдивска болница фондация помага на жертви на домашно насилие

Жертви на домашно насилие вече могат да потърсят помощ в новата приемна на фондация „Джендър Алтернативи“ в УМБАЛ „Св...

Анастасия Йещенко също се е върнала в дома на Соколов, за да вземе вещите си, но не е имала късмета на предшественичката си. 

Подробности от живота на Соколов

"Тя участваше в баловете в техния апартамент, но играеше роля на обслужващ персонал. През повечето време беше в кухнята, готвеше за гостите. Соколов понякога ме молеше да дойда, за да ѝ помогна да нареже салатите, защото тя е уморена. Когато се появи детето Анастасия загуби интерес към баловете, а Соколов започна да се дразни: ще идват гости, махни детето да не пречи." Това разказва близка на Соколов за първата съпруга на доцента пред "Московский комсомолец"

"Олег имаше предани поклонници, но приятели нямаше. Той умееше да подчинява хората. Помня как веднъж ме помоли спешно да му ушия френското знаме, почти се разплака: "Спаси ме, моля те." Тичах по целия град да търся плат и цяла нощ шиех. Той нямаше нужда от приятели, а от фенове, които да го подкрепят и да са увлечени от идеите му. Често сменяше жените до се беси. Към всяка нова се отнасяше като към порцеланова статуетка. Все повтаряше, че му трябва "изтънчено момиче", с което да не го е срам да се покаже. Считаше се за естестет.", разказва още свидетелката.

Ужасяващ факт, е че Соколов е поканил гости, докато в дома му е лежал трупа на убитата студентка."Той не е човек, при който може да се разхождате из дома, когато му отидете на гости. Ще сложите пантофите, които той ви покаже, ще си закачите връхната дреха, където той ви каже, ще седнете на стол, който той ще ви посочи. Мероприятията в дома му ставаха по строги правила.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Руски Су-27 е свален край Севастопол: Отново приятелски огън? (ВИДЕА)

Зеленски предупреди за голяма руска офанзива през следващите месеци (ВИДЕО)

Естония трябва да удвои разходите за отбрана, за да спре руска инвазия: Естонският главнокомандващ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа