Първа стъпка за наказателна процедура срещу Лондон предприе ЕС

2791
Първа стъпка за наказателна процедура срещу Лондон предприе ЕС
Снимка: iStock

Европейският съюз е изпратил на правителството в Лондон официално уведомление за нарушение на споразумението за Brexit, съобщават световните медии. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви днес по време на пресконференция, че то е свързано с британския законопроект за вътрешния пазар, който противоречи на условията на сделката с ЕС. предаде БГНЕС, цитирайки "Щандарт", АФП.

„Както знаете, ние призовахме Великобритания да отстрани нарушенията от законопроекта до края на септември. Този законопроект е по самото си естество нарушение на задължението за добросъвестност, заложено в споразумението за оттегляне. Освен това, ако бъде прието такова, ще бъде в пълно противоречие с протокола на Ирландия, Северна Ирландия. Законът беше приет вчера в същия вид, без да бъдат премахнати тези точки. Затова Европейската комисия реши да изпрати официално писмо, което е първа стъпка към наказателна процедура за нарушаване на споразумението”, заяви тя, предаде агенцията.

Това може да доведе до съдебен иск пред Европейския съд, който може да наложи глоби на Великобритания.

В края на септември британската Камара на общините гласува противоречив закон за единния пазар, който позволява на Великобритания да отмени части от сделката за Brexit с ЕС, която вече е в сила. Правителството на Джонсън определи този законопроект като "предпазна мрежа", в случай че търговските преговори след Brexit се провалят и ЕС се опита да наложи митническа граница между Великобритания и Северна Ирландия.

Заради нарушението адвокатът Амал Клуни подаде оставка от поста си на специален представител на Обединеното кралство за свободата на печата заради планираното нарушение на международното право.

Преговорите за Brexit пред провал, ЕС се готви за "развод" без търговско споразумение

Европейският съюз се готви за изтичане на преходния период след Brexit без търговско споразумение с Великобритания, заяви главният прег...

В изявление на Европейската комисия се казва, че законопроектът ще наруши член 5 от Споразумението за оттегляне, който гласи, че и двете страни трябва да "си сътрудничат добросъвестно", за да приложат споразумението.

Лондон има на разположение един месец да изпрати отговор до Брюксел.

Успоредно с битката за законопроекта, преговарящите от ЕС и Обединеното кралство Мишел Барние и Дейвид Фрост се срещат в Брюксел тази седмица за последния си планиран кръг от преговори за търговска сделка след Brexit. Дипломати казват, че тези преговори няма задължително да бъдат нарушени от съдебните действия, но позицията на Лондон хвърли облак върху преговорите преди планираната среща на върха на ЕС на 15 октомври.

Ако до края на октомври няма сделка, европейските власти предупреждават, че е трудно да се предвиди как споразумението би могло да бъде ратифицирано до края на годината, което означава, че Обединеното кралство ще напусне единния пазар без търговско споразумение. Това би влошило и без друго очакванията за мита и перспективата за спор относно риболовните права, предаде БГНЕС, цитирайки "Щандарт", АФП.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Еманюел Макрон: Европа не е безсмъртна, тя може да умре

Заради помощта от САЩ: Захарова сравни Украйна с Афганистан

NYT: Пратените от САЩ ракети ATACMS са поразили летището в Джанкой (ВИДЕО)

Сикорски: Дипломацията е първата линия на отбрана на Полша

Лавров говори: Пореден явен намек-заплаха към Армения

За първи път в историята: "Мулен Руж" се разпадна (ВИДЕО)

Мистериозно изчезна бившата съпруга на задържания с подкуп руски зам.-министър

Кулеба: Нещо не е наред със Запада

Русия се готви да пази от съд биещи се за нея чужди наемници в Украйна

Повече от 80% от търсещите убежище в Ирландия преминават през Обединеното кралство: Ирландски министър

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа