Русия обвини Порошенко за разкола на църквата в Украйна

3343
Русия обвини Порошенко за разкола на църквата в Украйна
Снимка: Getty Images/Guliver

Председателят на Държавната дума на Руската федерация Вячеслав Володин заяви, че зад разкола на църквата в Украйна стои президентът на страната Петро Порошенко, предаде ТАСС, цитирана от БГНЕС.

"Вчерашните решения на Константинополската патриаршия насърчават действията на украинските власти, които унищожават мира и хармонията в Украйна и са с ясно политизиран характер", каза говорителят. "Днес стана ясно, че Петро Порошенко стои зад разцеплението в Украйна, като по този начин използва църквата в своите политически интриги, опитвайки се да запази личната си власт в навечерието на предизборната кампания, където няма никакви шансове", подчерта още представителят на Думата.

Посланикът на Украйна: Русия извършва пълзяща анексия на Азовско море

"Русия извършва пълзяща анексия на Азовско море и Керченския пролив. Русия цинично сгази всички международни съглашения." Това заяви по...

Actualno.com припомня, че в четвъртък Вселенската патриаршия обяви, че като част от предоставянето на автокефалност на Украйна е подготвен проект за Конституционна харта на украинската църква, но Синодът така и не можа да обяви датата на обединителния съвет в Киев.

На 11 октомври Константинополската вселенска патриаршия съобщи, че обновява вече взетото решение да се пристъпи към даване на автокефалия на църквата в Украйна и така да възстанови ставропигията на Вселенската патриаршия в Киев. Синодът на Руската православна църква реагира светкавично, като обяви, че по-нататъшното евхаристийно общение с Константинопол е невъзможно.

На практика Вселенска патриаршия отмени действието на синодното писмо от 1686 г., издадено за тогавашните обстоятелства, което дава право по икономѝя на патриарха на Москва да ръкополага митрополита на Киев, избран от събранието на клира и народа в неговата епархия, който трябва да поменава Вселенския патриарх като пръв йерарх по време на богослужение като израз на канонична зависимост от църквата майка в Константинопол.

По-рано президентът на Русия Владимир Путин предупреди за "най-сериозните последици" поради разделянията в православната църква. "Искам да подчертая едно нещо: политизирането на такава чувствителна сфера винаги води до най-сериозните последици, особено за онези, които го правят", каза още стопанинът на Кремъл.

Порошенко: САЩ ни обещаха военна подкрепа

Президентът на Украйна Петро Порошенко заяви, че американският държавен секретар Майкъл Помпео, по време на телефонен разговор вчера, е...

Въпросът за независимостта на украинска църква ще играе ключова роля на президентските избори в Украйна през март 2019 г., превръщайки Томоса в ключов фактор за преизбирането на Порошенко.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Задържаха заместника на Шойгу по обвинение в корупция

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 24.04 - Истерия в руските медии за новото оръжие от САЩ за Киев

Таваните на цените на роуминга в ЕС остават същите до 2032 г.

Великобритания поставя отбранителната си индустрия във военен режим

Ядрено оръжие в Полша: Генералният секретар на НАТО каза какво мисли Алианса

Шойгу се закани да бомбардира още повече Украйна

Украинците ликвидираха руски военен, обикалял с колело минните полета и примамвал дроновете-камикадзе (ВИДЕО)

По-лесни и в полза на потребителите условия за ремонт прие Европарламентът

ЕП прие обширен закон за борбата с трафик на хора

В Русия: Безсмъртният полк се скри за втора поредна година

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа