Сорос: Никога няма да се върнем там, където бяхме преди пандемията с коронавируса

8258
Сорос: Никога няма да се върнем там, където бяхме преди пандемията с коронавируса
Снимка: Getty Images/Guliver

Кризата с коронавируса е безпрецедентно събитие, което никога вероятно не се е появявало в човешката история в комбинация и с други събития. Тази комбинация застрашава човешката цивилизация и оцеляването ѝ. Това заяви милиардерът Джордж Сорос в пространно интервю пред британския вестник The Independent.

"Няма да се върнем там, където бяхме преди пандемията – това е сигурно и е единственото сигурно нещо. Не мисля, че някой знае как ще се развие капитализма оттук-насетне", заявява Сорос. И не изключва възможността заради COVID-19 отделните народи и държави да се сближат повече, за да се справят с такива предизвикателства – обаче в дългосрочен план. Сега, според милиардера, планетата е движена от страха, а в такова състояние "хората се нараняват", смята той. Сорос настоява, че не може демокрацията да работи с автокрацията, но трябва да бъде намерен начин различните системи на управление да си партнират срещу глобални заплахи – като коронавируса и климатичните промени. "Мисля, че много образовани китайци не харесват, че живеят в диктатура", казва милиардерът, който вижда огромна грешка в решението на Си Цзинпин да се обяви за пожизнен лидер, защото така е разрушил развитието на "много малък политически елит" в Китай.

Сорос и куп милиардери поискаха по-високи данъци за богатите в САЩ

Голяма група от най-богатите американци призова да се налагат по-високи данъци на хората с много пари. Богаташите се подписаха под приз...

Същевременно Сорос вижда и Тръмп като диктатор, но е категоричен, че американската конституция и общество никога няма да му позволят да стане такъв – което не значи, че няма да опита. "Залагам, че Тръмп ще се самоунищожи и той оправдава най-крайните ми очаквания", твърди милиардерът. Той коментира и ЕС като много уязвим съюз, защото така и не е завършен като структура, а основата е върховенството на правото – но то е много бавно спрямо предизвикателства като COVID-19. А като заплаха за ЕС милиардерът вижда и решението на Германския конституционен съд за програмата на ЕЦБ за печатане на пари – съдът счете, че ако ЕЦБ не обясни дали е пропорционална, то Бундесбанк може да не участва. Това ще е катастрофа, според Сорос – защото германският съд се е консултирал с Европейския и въпреки това с решението му се противопоставя. Какви може да са последствията – научете ТУК! А Джордж Сорос вижда решението по отношение на дълговете в т.нар. "вечни облигации" - облигации без падеж. Този, който емитира такива облигации, плаща само лихвите, никога главницата. Сорос счита, че за ЕС главницата на такива облигации може да е само 0,5%.

Противоречивият милиардер е и на мнение, че е нечестно Германия да се възползва на 50 и повече процента от факта, че отпадна изискването на бюджетен дефицит – защото това значи още по-голямо предимство за германската икономика в рамките на ЕС. И предупреждава, че такива действия могат да доведат до разпад на еврозоната – ако икономика като Италия излезе от нея.

Сорос посочва и, че е удивително колко неподготвен се е оказал светът за COVID-19, след като пандемиите не са нещо ново и припомня свинският грип или дори испанския грип в началото на XX век, при който загиват десетки милиони в три вълни на болестта, най-смъртоносната от които е втората.

Според милиардера, ще отнеме много време да бъде изработена ваксина и след това тя ще трябва да бъде адаптирана "всяка година", като грипните ваксини. Не е ясно защо смята така, след като вече имаше коментари, че SARS-CoV-2 мутира по-бавно и затова има и различен подход към изработването на ваксина – например РНК подход. За разлика от ваксината срещу грип, която съдържа фрагменти от грипния вирус, така че имунната система да може да се научи да ги атакува, РНК ваксината дава на тялото генетичния код, необходим за производството на вирусни фрагменти самостоятелно. Когато имунната система види тези фрагменти, тя се научава как да ги атакува. Буквално, РНК превръща тялото в собствен производител на ваксината.

Сорос: ЕС върви към катастрофа, ще стане същото като със СССР през 1991 г.

Без да разбира какво се случва, Европа върви към катастрофа и населението ѝ трябва да се събуди преди да е прекалено късно. Ако това не...

Още: "НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 12 май"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Мъж заплашва да се самовзриви в иранското консулство в Париж: Районът е отцепен (ВИДЕО)

"Брекзит" за младите да отпадне: Идея на Европейската комисия

1000 дронове годишно: Германски производител открива още един завод в Украйна

Украинското разузнаване: Русия не е в състояние да произвежда нови Ту-22М3

Колкото и да се смеете, руският танк-костенурка се доказа добре на фронта: BILD (ВИДЕО и СНИМКИ)

ЕС призова Грузия да не приема закона за чуждестранните агенти

"Решава се съдбата на войната": Туск призова полските фермери да спрат украинската блокада

Великобритания отпуска 186 млн.долара за енергийната мрежа на Украйна

Украйна е разработила дрон, способен да удари чак в Сибир: The Economist

Двама задържани в Полша за пребит с чук съюзник на Навални

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа