Тръмп се развихри на срещата на НАТО: Германия била твърде обвързана с Русия

6562
Тръмп се развихри на срещата на НАТО: Германия била твърде обвързана с Русия
Снимка: Getty Images/Guliver

Американският президент Доналд Тръмп не закъсня да се прояви още в първия ден от двудневната среща на върха на НАТО в Брюксел, като обърна внимание на "енергийната зависимост" на Германия от Русия, "Северен поток 2" и необходимостта, според Вашингтон, проектът да не бъде реализиран.

"Много е тъжно, че Германия сключва огромно споразумение с Русия що се отнася до природния газ и петрола, след като би трябвало да сме съюзени срещу Русия, а Германия отива и плаща милиарди и милиарди долара годишно на Русия. Ако се замислите, Германия е заложник на Русия, защото се отърваха от ядрените си централи, отърваха се от ТЕЦ-овете си на въглища и черпят толова много газ и петрол от Русия. Мисля, че това е нещо, на което НАТО трябва да обърне внимание", каза Тръмп по време на работната си закуска с генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг, предаде агенция Bloomberg.

Заради Световното по футбол никой в Белгия не посрещна Тръмп

Пристигането на американския президент Доналд Тръмп за срещата на върха на НАТО (бел. ред. - тя ще се проведе днес, 11 юли, и утре, 12 ...

Столтенберг обаче не се съгласи, че НАТО трябва да взема отношение дали да има "Северен поток 2" или не. Генералният секретар на Алианса все пак уточни, че енергийната сигурност е компонент от общата стратегия за сигурност, която НАТО е възприело и прилага.

Полският външен министър Яцек Чапутович подкрепи Тръмп, като каза, че "някои държави са твърде близки с Русия". Според него с парите, които ще се дават за "Северен поток 2", ще се финансира руската военна мощ.

В крайна сметка последва и отговор от страна на германския канцлер Ангела Меркел: "Помня, когато част от Германия беше част от лагера на СССР и се радвам, че Германия има възможност да провежда самостоятелна политика. Вземаме сами и независимо решенията си, което е много добре, особено за източногерманците. Германия е вторият най-голям член на НАТО, най-голяма част от военния ни капацитет е на разположение на Алианса и до днес изпълняваме ангажимента си към Афганистан".

Припомняме, че в края на миналото лято САЩ одобри закон за нов пакет санкции срещу Русия, Иран и Северна Корея. Специално в област енергетика, президентът на САЩ може да налага санкции на лица, които имат намерение да вложат в строителството на руски експортни тръбопроводи повече от пет милиона долара за година или един милион долара наведнъж. Под удар попадат също така лицата, които предоставят на проекта услуги, технологии или оказват информационна поддръжка. Американски проекти за проучване и добив на петрол и природен газ извън американска територия ще бъдат засягани само и единствено ако в тях има руско участие от над 33% и не говорим за руска компания в черния списък на САЩ.

"Северен поток 2" де факто представлява разширение на „Северен поток“, като по план трябва да бъде удвоен сегашният капацитет на газопровода – до 110 млрд. куб. метра годишно, и това трябва да стане до края на 2019 година. Засега реално пречка пред реализацията на тази амбиция е Дания, тъй като маршрутът на тръбата минава през датски териториални води в Балтийско море, а не само през изключителна икономическа зона, което позволява по-лек режим на одобрение.

Москва: Разширяването на НАТО не е заплаха за Русия

Намеренията на Северноатлантическия алианс за увеличаване общите разходи за отбрана и привличането на нови страни членки не представляв...

Недоволство от Германия изрази и турският външен министър Мевлют Чавушоглу. Той се оплака, че германците са изтеглили своите ракетни системи "Пейтриът" от турско-сирийската граница. Когато германският министър на отбраната Урсула фон дер Лайнен опонира, че става въпрос за ротационно присъствие и мандатът на Германия е изтекъл, Чавушолгу отвърна язвително: "Италия отлага, като истински съюзник".

САЩ – най-важни в НАТО

Според Тръмп много страни-членки на НАТО всъщност са длъжници на САЩ, защото САЩ плащали много повече за отбрана и като внос в Алианса. "Това продължава десетилетия и десетилетия наред. Не е пропорционално и не е справедливо за американските данъкоплатци", заключи американският президент.

Всички съюзници в НАТО увеличават разходите за отбрана – до 2024 година очакваме ЕС и Канада да стигнат до 266 млрд. долара за отбрана, на прав път сме, опонира и тук Столтенберг, който изрази увереност, че на срещата ще има "открит и честен разговор" относно разходите за отбрана. Той добави и, че Алиансът остава в Афганистан и няма да позволи на талибаните отново да овладеят страната.

Предвид агресивната реторика на държавния глава на САЩ нищо чудно срещата на НАТО да завърши подобно на последната среща на Г-7 в Канада, на която Тръмп не подписа финалния меморандум и последва налагане на мита и контрамита – както от САЩ, така и от Канада, ЕС, Китай.

Изграждането на "Северен поток 2" може да започне и без разрешение от Дания

Изграждането на газопровода "Северен поток 2" може да започне през лятото на 2018 г., преди да получи разрешително от Дания, на чиято т...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Аварийно кацане на самолет в Родос

Измислени гласове и мъртви души за Путин: Примери да искаш (ВИДЕО и СНИМКИ)

Варшава: Замразените активи трябва да се използват за отбрана на Украйна

Шарл Мишел: Ако Европа иска мир, трябва да се готви за война

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 19.03 - Защо германската ракета Taurus е най-желаното от Киев оръжие?

Полша и Германия ще създадат танкова коалиция за Украйна

Зеленски: Жизненоважно е бързото решение на Конгреса на САЩ за помощта за Украйна

Взривове в Белгород, гори завод за ракетни двигатели (ВИДЕО)

Германия няма да признава Путин за президент на Русия, хутите го поздравиха

Проучване на New-Europe: Около половината от гласовете за Путин са фалшифицирани (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа