Юнкер поиска в ЕС да бъдем патриоти, а не националисти-идиоти

1832
Юнкер поиска в ЕС да бъдем патриоти, а не националисти-идиоти
Снимка: Getty images/Guliver

Европейският съюз (ЕС) е гарант за сигурност. Трябва да прегърнем патриотизма, но не този, който пречи на другите. Основателите на ЕС знаеха, че след Втората световна война основната задача на ЕС е опазването на мира. Трябва да запазим суверенитета и така ще направим страните-членки на ЕС по-силни. Европейският суверенитет обаче не трябва да превръща Европа в крепост, изолирана от другия свят и най-вече този свят, който страда. Европа принадлежи на всички ни. Това заяви председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер в традиционната си реч относно състоянието на Европейския съюз преди новия политически сезон.

Юнкер специално наблегна, че регионите в Европа трябва да се изравнят до европейските избори през май 2019 година, които ще са акцент за развитието на ЕС през следващата година. Къде ще се плащат данъци и какво ще е състоянието на онлайн пазара – това, според председателя на ЕК, ще интересува много европейските граждани. Той смята и, че ЕС има нужда от закон, с който да се спре замърсяването на моретата – специално с пластмасата. Юнкер обеща и, че смяната на времето – от лятно на зимно, ще бъде премахната, като държавите-членки следва да решат кое време ще възприемат – лятното или зимното.

Лидерите на ЕС в операция "Спасяването на Тереза Мей"

Всички британски вестници отразяват думите на главния преговарящ на ЕС по Brexit Мишел Барние, че споразумение за напускането на Велико...

Европа, миграцията и Сирия

С оглед предстоящите европейски избори, Юнкер поиска да бъдат взети мерки, за да бъде предотвратена "намеса от трети страни". И пожела преди изборите да има разбирателство за следващата многогодишна финансова рамка на ЕС (2021 – 2027).

Що се отнася до миграцията, председателят на ЕК призова за солидарност, защото това е единственият начин да се запази общият европейски пазар. Юнкер изрично посочи, че подкрепя принципа за солидарност – всички в Европа да поемат мигрантския товар. Председателят на ЕК призова австрийското правителство да работи за систематичен механизъм, а не при пристигането на всеки кораб с мигранти през Средиземно море да се търсят ситуационни решения.

Предлагаме да се увеличи броят на граничните служители до 10 000 души до 2020 година, каза още Юнкер как ЕК вижда нещата относно миграцията. Той добави, че има нужда от по-голям административен капацитет за обработка на документи на мигранти, че вече има предложения за по-олекотени процедури относно приемането или отхвърлянето на мигранти, както и че следва ЕС да търси начини да привлича легални мигранти. Специално внимание беше обърнато на Африка и това, че скоро всеки четвърти човек на планетата ще е роден там. До 2020 година ЕС ще подкрепи 35 000 африкански студенти, каза Юнкер и поиска по-засилен търговски обмен между Европа и Африка.

Европа не може да бъде сигурна, че ангажиментите, които се поемат днес, ще бъдат спазвани и утре, подчерта Юнкер. И добави, че ЕС не се милитализира, но "само една силна и обединена Европа може да защити европейците". Не е нормално Европа да мълчи в Съвета за сигурност на ООН, трябва да сме по-силни и единни във външната си политика. Затова ЕК предлага да се премине към гласуване с квалифицирано мнозинство в Европейския съвет, когато става въпрос за външна политика, заяви председателят на ЕК.

Йотингер: ЕС е в „смъртна опасност“ от противници и отвън, и отвътре

Европейският проект е в "смъртна опасност" от противниците в и извън ЕС. Това каза еврокомисарят по бюджета Гюнтер Йотингер, цитиран от...

Икономика

Освен външната политика, Юнкер счита, че и при данъчното облагане решенията на Европейския съвет трябва да бъдат вземани с квалифицирано мнозинство. Председателят на ЕК уточни, че Комисията ще излезе със специално предложение относно това в кои области Европейският съвет да решава с квалифицирано мнозинство.

Европа успя да обърне страницата на икономическата активност. Имаме един постоянен растеж, от 20 години. Заетостта става все по-голяма – имаме 12 млн. нови работни места, 239 млн. души работят. Младежката безработица е малко над 14%, което е много, но е най-ниското ниво от 2000 година насам. Фондът "Юнкер" задейства инвестиции за 400 млрд. евро. Това изброи председателят на ЕК.

Юнкер специално поздрави Гърция и обяви, че "като че ли други европейски народи" подценяват стореното от Атина, за да излязат южните ни съседи от кризата.

Председателят на ЕК обяви и, че ЕС вече е непреодолим фактор що се отнася до световната търговия. Той наблегна, че ако Европа говори с един глас, винаги успява да се наложи над другите, изтъквайки разговора си с американския президент Доналд Тръмп, благодарение на който беше поставена основа за ограничаване на новите американски мита върху вноса на стомана (25%) и алуминий (10%). Но Юнкер поиска ЕС да направи повече, за да е по-силен фактор еврото в света, като посочи, че ЕК вижда развитие в тази посока чрез капиталов ликвиден пазар. Абсурдно е да плащаме в долари, подчерта Юнкер и даде два примера - 300 млрд. долара за енергия, както и купуване на самолети. Председателят на ЕК обяви, че до края на годината Брюксел ще представи предложение за развитие на еврото.

Пиян на кирка ли е Юнкер на срещата на НАТО? (ВИДЕО)

Председателят на Европейската комисия и бивш премиер на Люксембург Жан-Клод Юнкер се прояви отново, този път на двудневната среща на НА...

Специално внимание Юнкер обърна внимание на Brexit. Искаме от британското правителство да разбере, че не може Великобритания да има същите привилегии, каквито имат страните-членки на ЕС. Щом напускате Единния пазар, вече не сте част от него, обобщи очевидното председателят на ЕК. Той изрично подчерта, че ЕС иска разумно решение, с което да не се позволи въвеждане на физическа граница между Ирландия и Северна Ирландия. Председателят на ЕК обаче не пропусна да обяви, че независимо от излизането на Великобритания, тя ще е близък съсед на ЕС и подкрепи бъдещо споразумение за свободна търговия между ЕС и Обединеното кралство.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Мъж заплашва да се самовзриви в иранското консулство в Париж: Районът е отцепен (ВИДЕО)

"Брекзит" за младите да отпадне: Идея на Европейската комисия

1000 дронове годишно: Германски производител открива още един завод в Украйна

Украинското разузнаване: Русия не е в състояние да произвежда нови Ту-22М3

Колкото и да се смеете, руският танк-костенурка се доказа добре на фронта: BILD (ВИДЕО и СНИМКИ)

ЕС призова Грузия да не приема закона за чуждестранните агенти

"Решава се съдбата на войната": Туск призова полските фермери да спрат украинската блокада

Великобритания отпуска 186 млн.долара за енергийната мрежа на Украйна

Украйна е разработила дрон, способен да удари чак в Сибир: The Economist

Двама задържани в Полша за пребит с чук съюзник на Навални

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа