Върховният съд на Великобритания подхвана пророгацията и "Невероятния Хълк" (ВИДЕО)

8137
Върховният съд на Великобритания подхвана пророгацията и "Невероятния Хълк" (ВИДЕО)
Снимка: Pixabay

Върховният съд на Великобритания започна тридневни обсъждания на правните предизвикателства по отношение на противоречивото решение на премиера Борис Джонсън да прекрати дейността на парламента.

Съдът започна изслушване на аргументите за прекратяване на сесията на Камарата на общините миналата седмица до 14 октомври - само две седмици, преди страната да напусне Европейския съюз.

Политически деликатният случай е безпрецедентен във Великобритания и може да доведе до свикване отново на парламента. Това би отслабило много позициите на премиера точно преди датата на напускане 31 октомври.

11 съдии дебатират около това "дали е законно премиерът да посъветва нейно величество да нареди прекратяване дейността на парламента", заяви председателят на Върховния съд Бренда Хейл, докато откриваше заседанието, предава АФП.

"Това е сериозен и труден въпрос на закона. Не се занимаваме с по-широките политически въпроси. Решаването на този правен въпрос няма да определи кога и как Великобритания напуска ЕС."

Не е известно кога най-висшият съд във Великобритания ще вземе решение.

Джонсън предварително каза пред BBC, че „ще изчака да види какво казват съдиите“. Той обяви, че ще спази закона, но няма да отлага Brexit.

На малка демонстрация пред съда протестиращи издигнаха плакати с надпис "Защитавай демокрацията".

Един от тях беше облечен като Невероятния Хълк - препратка към аналогията, направена от самият Борис Джонсън преди срещата му с Жан-Клод Юнкер в Люксембург.

След разговора им той отново настоя, да бъде премахнат предпазният механизъм за границата на Ирландия, а от ЕС контрираха с въпроса, кога Великобритания ще предложи адекватно алтернативно решение на казуса?

Джонсън ще спази закона, но няма да отлага Brexit

Британският премиер Борис Джонсън заяви, че ще спази закона, но въпреки това ще изкара Обединеното кралство от Европейския съюз в края ...

"Такива предложения все още не са направени", заяви вчера Юнкер.

Напълно правилно

Включването на Върховния съд в сагата, продължаваща вече три години и половина, произтича от обещанието на Джонсън „do or die“ и неговата крилата фраза "По-добре мъртъв в канавката, отколкото да отложа Brexit". 

В стремежа си да постигне развода на всяка цена премиерът прекрати работата на парламента за пет седмици, което, според критиците му, беше грубо отстраняване на проевропейските му противници и заявка, те да не се опитват да отложат допълнително излизането от ЕС.

Правителството контрира, че парламентът обикновено се разпуска всяка година и Джонсън просто разчиства пътя за нов дневен ред след оставката на Мей през юли.

Brexit: Джонсън имал таен план, а Юнкер чака алтернатива на предпазния механизъм

Британският премиер Борис Джонсън и президентът на ЕС Жан-Клод Юнкер се съгласиха, че разговорите за Brexit "трябва да се активизират"...

Върховният съд призова 11 от своите 12 съдии да разгледат делото, така че да се избегне патова ситуация с равенство в броя на мненията на магистратите.

Те трябва да вземат решение дали дори имат право да вземат решение по спорния политически въпрос, преди да обмислят мотивацията на Джонсън за този ход.

Върховният съд в Англия каза, че не е въпрос на съдилищата да решават за такива въпроси, докато най-висшия граждански съд в Шотландия определи прекратяването на работата на парламента като "незаконно".

Професорът по право Сионайд Дъглас-Скот в "Queen Mary University of London" заяви, че присъдата може да има монументални последици не само за Brexit, но и за това как ще функционира най-старата парламентарна демокрация в света в бъдеще.

"Ако работата на парламента бъде прекратена без налични средства за защита, тогава балансът на силите е прекалено тежък за изпълнителната власт", каза тя за АФП.

Джонсън не вярвал в Brexit на вота през 2016 г.

Бившият британски премиер Дейвид Камерън заяви, че сегашният министър-председател Борис Джонсън не е вярвал истински в Brexit, докато е...

Поражение за премиера ще го остави открит за обвинения, че той фактически е излъгал кралица Елизабет II и вероятно ще доведе до призиви за оставката му.

Британският монарх е държавен глава и е конституционно задължен да действа по съвет на нейния премиер.

Мъртъв в канавка

Преди прекратяването на дейността му парламентът прие закон, принуждаващ Джонсън да поиска трето отлагане на Brexit от Брюксел, ако не се стигне до компромиси от срещата на върха на ЕС в Брюксел на 17 и 18 октомври. Джонсън обаче е непреклонен , дори обяви, че има "таен план" и ще се справи като "Невероятния Хълк".

Премиерът се надява европейските лидери да направят компромис, заради опасенията за хаотичен край на "бездействието" по Brexit, с което ще приключи 46-годишното участие на Великобритания в европейския проект.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Руските дронове на фронта са двойно повече, Украйна не може да ги сваля: Губи ли Киев технологичната надпревара

Литва също ще съдейства на Украйна да си върне мъжете във военна възраст

Politico: Ако не е пак Урсула фон дер Лайен, кой може да е следващият шеф на ЕК?

Песков: Ракетите ATACMS няма да помогнат на Украйна, само ще й донесат още повече проблеми

Лукашенко: Рискът от инцидент по украинско-беларуската граница е доста висок

Bloomberg: Макрон иска да свали Фон дер Лайен от ръководния пост в ЕК

Еманюел Макрон: Европа не е безсмъртна, тя може да умре

Заради помощта от САЩ: Захарова сравни Украйна с Афганистан

NYT: Пратените от САЩ ракети ATACMS са поразили летището в Джанкой (ВИДЕО)

Сикорски: Дипломацията е първата линия на отбрана на Полша

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа