Кметът на Хасково: Може би е нахално, че искаме пари от правителството, но те раздават понякога

8166
Кметът на Хасково: Може би е нахално, че искаме пари от правителството, но те раздават понякога
Снимка: Община Хасково

Обществена поръчка на стойност почти 10 млн. лв. без осигурено финансиране е обявил кметът на Хасково Добри Беливанов за бившата казарма в града с намерение да превърне терена в своеобразен Културен дом с голям парк. Теренът е с площ почти 7 дка, предоставен на общината от Министерството на отбраната. Паралелно с това очаква решение на местния парламент да поеме дългосрочен дълг от 10,4 млн. лв. три месеца преди изборите. С парите планува да обнови два обекта – стадион и спортен комплекс. За осигуряването им смята да кандидатства пред  финансовия посредник ДЗЗД „Фонд за устойчиви градове“. За коментар по тези две основни теми Actualno.com потърси градоначалника Беливанов, който ръководи община Хасково от 2015 г.

Г-н Беливанов, обявили сте обществена поръчка за реконструкция и преустройство на бившата казарма в Хасково. В какво смятате да я превърнете?

Там вече няма казарми. Има паметник на 10-ти Родопски полк. Ще направим един парк. Има една сграда, която ще я реконструираме, за да стане многофункционална. Имаме и някакви обещания да ни отпуснат средства, тъй като поръчката е за над 9 000 000 лв. Теренът е на около 500-600 метра от центъра и ще го обособим като втори зелен център на Хасково. Площта е много голяма.

В самата сграда какви мероприятия ще се провеждат?

На първия етаж смятаме да го направим като занималня за децата. Родителите да могат да си оставят децата, а те да си вършат някаква работа. В мазето може да се направи една зала за експозиция на местни вина и дегустационно помещение. Вторият и третият етаж са предназначени за  симфоничния оркестър, за народния, за репетиционни. Една военно-историческа сбирка ще направим. Предвидени са конферентна и концертна зала. Това са намерения. Ще видим дали ще осигурим финансирането.

 

Откъде имате ангажимент за него, все пак стойността не е малка - 8,3 млн. лв. без ДДС?

От правителството. Бях внесъл докладна и чакам да видя какво ще кажат. И една църква сме започнали от 1997-ма година, в най-големия квартал на Хасково. Досега е правена с дарения. За там също искаме средства.

Отново ли говорим за реконструкция?

Не. Църквата е нова. Донякъде е стигнала с дарения. Заявили сме около 1,5 млн. лв. за нея. Може би е малко нахално, че искаме пари от правителството, но те раздават някой път.

Защо да е нахално?

Ние искаме финансиране за неща, които касаят целия град. Поне една църква да се направи, че доста мюсюлмански храмове се построиха, а ние един християнски храм не можем да изградим.

Имате намерение да купите пет електробуса с цел да се подобри чистотата на въздуха. Чрез коя програма смятате да ги осигурите?

Ние сме утвърдени за финансиране от Министерството на околната среда. Финансирането ни е на стойност 5 млн. лв. Имам внесена докладна на 28-ми юни пред Общинския съвет да ме упълномощят да продължим да подготвяме документацията, след това трябва да се проведат обществени поръчки и т.н. Пет електробуса ще купим за най-натоварените линии. Сега чакам да чуя благата дума на общинските съветници, че те напоследък малко са настроени предизборно.

Провели сте публично обсъждане за поемане на дългосрочен дълг от 10,4 млн. лв. за реконструкция на спортни бази в града. За кои обекти става въпрос?

Единият е старият стадион "Младост", за който имаме уверението, че ще се направи проект, ако се гласуват тези пари. Според федерацията този стадион вече е в много тежко състояние и може да се стигне до затваряне. А там тренират около 400 деца. Вторият обект е спортна зала "Дружба", която от построяването си няма акт 16 за въвеждане в експлоатация.

Коя година е построена?

Ох, много е стара.

Как без акт 16 е функционирала досега?

Значи, навремето конструкцията на покрива е била много непозната за строителните инженери. Между другото и спортният дворец във Варна също не беше приет с акт 16, но вече са го приели. Сега ние ще демонтираме покрива на сградата и ще я въведем в експлоатация.  

Но в миналото и предстоящото заседание докладната е една и съща. Какво става, съветниците не са ли съгласни?

Пак ще обясня на съветниците защо го правим. Надявам се да гласуват предложението ми. Ако не го гласуват, няма да ги правим тези обекти. Това е кредитна линия на практика.

С какъв основен аргумент са отказали?

Не са някакви основателни, просто отказват. Не ми се коментира.

Не е ли заради един важен детайл - че по Закона за общинския дълг Общинският съвет няма как да поеме дългосрочен дълг след 39-тия месец от началото мандата?

С това няма проблеми.

Защо?

Има го в Закона за общинския дълг записано. Те го знаят, но това не е проблем.

Вие сте от малкото кметове, които налагате санкции за непочистени изборни плакати. Кои партии сте санкционирали и с колко?

Едната е ГЕРБ. Другата мисля, че беше ДПС. По-рано бяхме наказали БСП. След местните избори пак санкционирахме ГЕРБ. Санкциите са по 1000 лева. Някои са внесли гаранции и просто не им ги връщаме.

На предстоящата сесия какво важно има още да се решава?

Предлагаме промени в бюджета - прехвърляне на средства от едни пера в други. Другите точки са рутинни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ХАСКОВО:

Размиг Чакърян-Ами купува ударно имоти до ГКПП Капитан Андреево

С водосвет и прерязване на лента откриха официално изцяло ремонтирания Културен дом „Химик” (СНИМКИ)

Кметът на Ивайловград със специална покана за спектакъл по стихове на Ивайло Балабанов

Петър Чухов е новият лауреат на Националната литературна награда "Пеньо Пенев"

Mъж с нож обра офис за парични преводи в Хасково, задържаха го

ВАС окончателно: Изборите за общинари в Димитровград са недействителни, ще има рокада

Първият щъркел долетя в хасковското село Подкрепа

Сигнал за бомба евакуира училище в Димитровград

Условна присъда за нападение над спешен медик в Хасково

Първа инстанция: Изборите за общински съветници в Хасково са недействителни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com