Безплатните държавни антигенни тестове - не е ясно колко ще струват, а РЗИ отговаря къде ще ги има

8113
Безплатните държавни антигенни тестове - не е ясно колко ще струват, а РЗИ отговаря къде ще ги има
Снимка: БГНЕС

"От петък (22 октомври) се сключват договори с всички лаборатории и уверенията са, че до понеделник до обяд (25 октомври) ще бъдат сключени всички договори. Пределната цена на теста, която е записана в договора, е 10 лв., това е за проба – вземане. Цената не може да бъде по-висока, а всяка лаборатория може да обяви и по-ниска цена от тези 10 лв". Това каза служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров по въпрос с безплатните антигенни тестове, които държавата ще осигури за изпълнение на условията на зеления сертификат.

Ситуацията с тези тестове обаче остава доста динамична и затова Actualno.com зададе няколко въпроса на здравното министерство (МЗ). Основа на питанията ни беше неколкократното уточнение на д-р Кацаров пред различни телевизии, че ще бъдат купени 1 000 000 антигенни теста и той вече издал заповед.

Николай Костов: Тестове в аптеките има, но липсват антикоагуланти

"И при тази вълна продължава тенденцията да има недостиг на определени медикаменти в аптечната мрежа и това са най-вече от групата на а...

От отговорите се оказа, че д-р Кацаров действително е издал заповед, но тя е да се формира работна група, "на която е възложено да изготви проект на покана за закупуване на бързи антигенни тестове". Отделно, ще бъдат купени "не по-малко от 600 000 теста" т.е. има огромна разлика спрямо говоренето на здравния министър пред големите телевизии. Разликата става по-очевидна и предвид уточнението, че ще има доставка на 1,6 млн. антигенни теста по линия на Европейската комисия (ЕК). Допълнително са осигурени и средства на регионалните здравни инспекции за закупуванe на бързи антигенни тестове от самите РЗИ.

Освен това – закупуването няма да става с обществена поръчка, съгласно чл. 13 от Закона за мерките и действията по време на извънредното положение т.е. ще има пряко договаряне. Вече има отправена официална покана, която е публикувана на сайта на здравното министерство. "Публикуваната покана дава възможност договори да бъдат сключени с няколко изпълнители предложили най-ниска цена и най-кратък срок за доставка", коментираха от МЗ пред Actualno.com.

На изричния въпрос: "На каква стойност ще е договорът, независимо дали за обществена поръчка или пряко договаряне? Ако става въпрос за две различни стойности, моля уточнете?", отговорът е, че има няколко изпълнители, предложили най-ниска цена и най-кратък срок за доставка, без да бъдат уточнявани точните параметри и числа на офертите. Вчера, 25 октомври, служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров коментира, че за безплатни неинвазивни тестове, които да се правят в училище, държавата трябва да даде поне 13 млн. лева! Става въпрос за идеята два пъти седмично да се тестват учениците от I до IV клас, за да ходят присъствено на училище.

Според МЗ - безплатни антигенни тестове са раздадени на всички регионални здравни инспекции в страната. РЗИ-тата следят необходимостта от такива в конкретните области и ги разпределят към лечебни заведения и лаборатории. Всеки, който се нуждае от тестване, може да се възползва от предоставените от МЗ антигененни тест, без да заплаща стойността на самия тест, уверяват от здравното министерство при питане дали има детайлен план и на кои точно лаборатории ще се раздават безплатни тестове.

Който е искал, е имал месец и половина да се подготви за зеления сертификат, смята проф. Кожухарова

Имам чувството, че хората се интересуват от мерките, но не четат какво всъщност представляват. Това заяви проф. Мира Кожухарова, основе...

С други думи, от отговора може да се извади заключение, че информация къде има безплатни тестове по области би следвало да се търси в съответната РЗИ! Припомняме, че тестът, осигурен от държавата, е безплатен, само че се плаща вземането на пробата и това излиза 10-15 дни. Антигенният тест важи 48 часа след получаване на резултата, ако е отрицателен.

По-късно здравното министерство публикува списък с лаборатории, където има безплатни тестове - ВИЖТЕ ТУК!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

5400 лева струва фиктивната операция на жената в Бургас

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Очаквано: Човек на ГЕРБ поема ръководството на НЗОК

Отново протест: Искат оставките на здравния министър и на шефа на “Пирогов“

Спад в броя на новите случаи на Ковид за денонощие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване