БЛС: Двустранна пневмония, развила се изключително бързо, е убила 3-годишния Алекс

4617
БЛС: Двустранна пневмония, развила се изключително бързо, е убила 3-годишния Алекс
Снимка: iStock/Guliver

"Стана ясно, че този случай се касае за изключително тежка инфекция, протекала по най-бързия начин. Двустранна пневмония с кръвоизливи в надбъбречните жлези. Състояние несъвместимо с живота. Настъпващо изключително бързо. За съжаление, науката не е всесилна. В световен мащаб загиват повече от 800 000 души от пневмония годишно".Това каза председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров, цитиран от репортер на Агенция "Фокус". Той представи заключенията от окончателния доклад на Изпълнителна агенция "Медицински надзор".

Преди две седмици министърът на здравеопазването удължи срока за резултатите от проверката. "Поех ангажимент пред родителите на Алекс и пред главния прокурор да действаме много бързо, но явно такива случаи изискват технологично време", заяви тогава Ананиев. Още за неговите обещания можете да прочетете в ТАЗИ СТАТИЯ.

Ананиев иска още време за резултати от проверките за смъртта на 3-годишно дете

Ще удължим срока за резултатите от проверката за смъртта на 3-годишното дете. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев пр...

Тежка двустранна хеморагична пневмония (двустранни масивни кръвоизливи в белите дробове) посочи като причина след аутопсията и предварителният доклад от проверката на дейността на трите лечебни заведения - Специализираната детска болница „Проф. д-р Иван Митев“, УБ „Лозенец“ и УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“, имащи отношение към случая с починалото в края на миналата седмица 3-годишно дете. Пневмонията е причинена от вирусна инфекция, заради която са възникнали и допълнителни усложнения - тежки двустранни кръвоизливи в надбъбречните жлези. Но се очакваха още експертизи и резултати от хистологичните изследвания.

Д-р Маджаров поднесе искрените си съболезнования на близките на детето, което загина преди повече от месец. "Запазихме мълчание, защото ние лекарите смятаме че трябва да загърбваме емоциите и да изчакаме доказателствата.", коментира той.

"За съжаление този нещастен случай доведе до това, че неоснователно бяха уволнени колеги. Екипите, които се бориха за живота на това дете неоснователно бяха наранени - Д-р Елена Георгиева. Стигна се до там, че специалността "Педиатрия" да получи допълнителен отлив. Стигна се до там уважавани лекари да бъдат опетнени", добави председателят на БЛС. Никой от  тях не отива с мисълта да увреди някое дете и добави, че често лечебното заведение задлъжнява, тъй като има случаи, в които деца се лекуват с месеци докато се установи от какво точно страдат, подчерта той.

Д-р Маджаров коментира и състоянието, в което се намира педиатричната болница и припомни, че тя работи на предела на възможностите и не изключва варианта в един момент цялата болница да спре да работи. Тя е принудена да работи в условия на конкуренция. Тя не е болница, която трябва масово да посреща пациентите. Част от лекарите напуснаха, за да лекуват случаи, с които останалите педиатрични отделения не могат да се справят“, заяви той и добави, че дори и с намалял персонал болницата, и в този момент, продължава да работи и пред кабинетите има чакащи.

"Имаме право да се защим, заставаме зад колегите, когато бъдат нападани без доказателства. Призовавам ви да се борим за истината, да информираме обществото, да градим доверие и вяра, защото от това имаме необходимост. В съвремието стават чудеса, чудесата са възможни обаче, когато вярваме в своя лечител и когато му имаме доверие. Нито нашето общество, нито ние като лекари можем да работим в среда, в която няма доверие", допълни още той.

Има ли манипулация в случая с починалото 3-годишно дете, върнато от три болници

"За мен представянето на този случай е ужасна манипулация на хора в сянка, чиито имена ние едва ли ще разберем. По долен начин те се въ...

"Искрено заявявам, че вярвам на българските медии. Надявам се заедно да направим, така че обществото да вярва на българските лекари", каза още д-р Иван Маджаров.

Председателят на Федерацията на българските пчелари Николай Куменов и оператор в телевизия се възмути от думите на Маджаров, че защитава съсловието и нарече думите му глупости. Куменов дори каза, че имало моменти, в които му идвало да набие лекар.

"Когато чакаме пред един кабинет, другите, които чакат също са болни. Всеки иска да бъде прегледан, но няма как да се случи веднага, ако отвън чакат 10 човека и за всеки е необходимо поне 30 минути. Ако някой е в много тежко състояние, е наше задължение да дадем предимство на него. Не приемам някой да заявява в ефир, че иска да бие лекари", коментира още той.

Маджаров обяви, че БЛС настоява да се премахне сега съществуващата схема пациентите да търсят помощ от медицинските центрове, с които личните им лекари имат сключен договор.

„Това е една мъртва нормативна уредба. Тя трябва да бъде премахната, защото тя създава само неразбории и неяснота пред пациентите към кого да се обърнат за помощ“, заяви Маджаров и настоя ако не през тази година то догодина тази практика да бъде премахната.

Какво доведе до смъртта на 3-годишно дете след посещения в няколко болници?

Разликата между спешна и неотложна помощ, забраната от страна на НЗОК за разкриването на нови легла, цената на клиничните пътека, лимит...

Според него помощ трябва да се търси в големите лечебни заведения, където има отделение по неотложна помощ и във всяка сграда с червен кръст.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Вдигат заплатите в Пирогов

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Прокуратурата каза прекратено ли е производството за Даная

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Фармацевт: И в складовете няма ваксини за коклюш

Случаят "Даная": Най-важно е спокойствието на системата, каза здравният министър

Коклюш: 14 дни карантина, друга ваксина може да е фактор за картината на болестта

Без паника, затваряне и дистанция: Проф. Кантарджиев съветва да не се страхуваме от коклюша

Ангел Кунчев: Доста близо сме до епидемия от коклюш

Без неваксинирани за коклюш деца в училище: Здравният министър отговори

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com