Дадоха три месеца на Ананиев да предложи решения за компенсиране на медиците по време на епидемии

3301
Дадоха три месеца на Ананиев да предложи решения за компенсиране на медиците по време на епидемии
Снимка: БГНЕС

В срок до три месеца здравният министър Кирил Ананиев трябва да представи пред парламентарната здравна комисия предложения за законови промени за регламентиране на условията на работа и финансовото подпомагане на медицински специалисти и лечебни заведения при обявена извънредна епидемична обстановка.

В срок до 6 месеца той трябва да извърши и преглед на дейността на инфекциозните отделения у нас да изготви план как да увеличи ефективността им.

Това решиха единодушно депутатите със 161 гласа “за” след изслушване на здравния министър в парламента.

БСП поиска законово регламентиране на компенсациите за медиците, а не само ръкопляскания

БСП настоява парламентът да задължи Ананиев до три месеца да внесе законови промени за работата на медицинските специалисти в условията...

До гласуването се стигна след разискване на стратегия за подобряване на условията на труд и за финансова компенсация за българските медици. Разискването бе по искане на БСП, като от левицата излязоха с проекторешение с две искания:

Първото беше в срок до три месеца здравният министър да изготви и внесе законови промени в МС за регламентация за условията на работа и финансовото подпомагане на медицинските специалисти и лечебните заведения при обявена извънредна епидемична обстановка.

Второто беше в срок до шест месеца министърът на здравеопазването извършва преглед на дейността на инфекциозните отделения в страната и изготвя план за ограничена ефективност при обявяване на извънредна епидемична обстановка.

Критики и разисквания

В стресиране на населението при оповестяването на данните и неправилно разпределение на лекарите, обвиниха от БСП здравния министър. Червените депутати поискаха промени в здравната система или поне да започне дебат по такива промени.

Депутатите и Ананиев обсъждат условията на труд и компенсациите на медиците

На пленарното заседание днес парламентът ще обсъди с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев условията на труд и компенсациите на м...

Нека защитим живота и здравето на медиците от спешната помощ, за да защитим живота и здравето на българските граждани, изтъкна Илиян Тимчев от БСП. Анна Славова, също депутат от левицата, критикува, че обещаните обезщетения за медиците на първа линия не са получени.

„Така и не стана ясно защо в големите спортни зали бяха разпънати легла по схема, която се ползва при наводнение или земетресение, но не и за медицинско лечение. Просто трябваше да бъде направено максималното за осигуряване на недостатъчните предпазни маски, шлемове и облекла“, каза доц. Георги Йорданов от БСП и се обърна към колегите си от управляващата партия с думите: „Само с ръкопляскания вечерно време не става.“

Здравната система по време на пандемията действала като ротативки от клинични пътеки. Системата беше изпразнена от съдържание, смята той. Червеният депутат настоя за дебат по здравната реформа, макар че е песимист, че тя ще се случи, тъй като герберите не се интересували от проблема, а си гледали смартфоните, посочи той.

„Предизвикателството имаше финансови измерения. Ако могат да се направят изводи, те биха били следните. На първо място няма по-маловажни специалности в медицината. Няма по-маловажни и по-важни лечебни заведения. Оказа се, че тези на жълтите павета са също толкова важни колкото и тези в Ямбол и Сливен и др. градове“, каза от трибуната Нигяр Джафер от ДПС, цитирана от 24 часа.

Тя посочи още, че епидемията е показала колко важни са предпазните средства – маски, облекла, ръкавици и засегна темата с допълнителното заплащане на специлистите, борили се на първа линия с болестта. „За мен е нон сенс инфекциона болница да не може да реагира и да преразпределя пациентите. Оказва сев, че хората на първа линия от РЗИ не са получили своите обещани средства. Голяма част от тях вече са положителни на COVID-19 и се налага ежедневно да бъдат на терен“, каза още Джафер.

Компенсация за борещите се с коронавируса на първа линия - туристически ваучери

Народното събрание реши да бъдат отпуснати туристически ваучери на хората на първа линия в борбата с COVID-19. Тези ваучери ще важат з...

Отчетът на Ананиев

Трябва да съхраним лечебните заведения в готовност за евентуално посрещане на предизвикателствата през есента и зимата, посочи министърът.

„Извънредната епидемична обстановка постави на изпитание всички здравни системи в целия свят, в това число и нашата. Веднага искам да кажа, че след първоначалните трудности, които имахме в първите седмици, ние намерихме необходимата организация, необходимите действия, необходимите стъпки, които трябваше да предприемем за осигуряване на нормалното функциониране на здравната система в ситуацията на COVID-19.

Знаете какви мерки предприехме по отношение на предпазните средства, по отношение на апаратурата и техниката, която беше необходима за отделенията, в които се лекуват хората, които носят вируса“, заяви още Ананиев.

Той посочи, че в първоначалния вариант на новата финансова рамка на ЕК 2021-2027 г. се е предвиждало да няма отделна програма „Здраве“. Ще спомена и това, че за миналия планови период целият ресурс, който се отделяше за здраве беше около 400 млн. евро. Епидемията, която завари неподготвен целия свят и проблемите, които стоят пред всички здравни системи, накара ЕК да промени своето решение и ние през новия планов период ще запазим нашата програма „Здраве“ и то в размер 9 млрд. и 400 млн. евро.“, посочи още министърът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Вдигат заплатите в Пирогов

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Прокуратурата каза прекратено ли е производството за Даная

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Фармацевт: И в складовете няма ваксини за коклюш

Случаят "Даная": Най-важно е спокойствието на системата, каза здравният министър

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване