Колко са преболедувалите КОВИД повече от веднъж в България - здравното министерство даде отговор

8345
Колко са преболедувалите КОВИД повече от веднъж в България - здравното министерство даде отговор
Снимка: iStock/Guliver

Около 1700 са повторно заразените с COVID-19 към 15 ноември. Това съобщи здравното министерство в отговор на въпроси на Actualno.com.

Досега официална информация относно повторно заразени с коронавирус в България не е била обявявана. В световен мащаб също няма достоверна статистика в това отношение. Има си специален тракер, но там единствената информация за повторни случаи в България е от времето, когато генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски съобщи, че медици във ВМА са се разболели отново. А в световен мащаб случаите на повторна зараза към 24 ноември, 2021 година се изчисляват на малко под 185 000.

Испанско проучване: Изкаралите по-леко коронавирус са по-защитени от повторно боледуване

Преболедувалите COVID-19 имат антитела в продължение на поне една година, показва проучване на Международния институт за научни изследв...

В интервю за Actualno.com, ръководителят на катедра "Вирусология" в Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) доц. Любомира Николаева-Гломб специално коментира темата. Тя обясни, че за да говорим за повторно заразяване, има много строги критерии. Първо, когато си заразен и с потвърдена диагноза COVID-19, взетата проба за тест трябва да се секвенира т.е. да е известен изходният вариант на вируса, а когато има симптоми на втора инфекция, пак да се направи секвенция на взета тогава друга проба и да се види има ли различия в секвенциите на генома на вируса от двете проби и какви точно са, за да се определи дали вторият случай е ново заразяване. Този процес обаче изобщо не е прост, съответно въпросът дали се практикува масово по света, а и в България, стои.

Сертификат за повторно преболедували от COVID-19

Припомняме, че в края на миналата седмица беше официално обявено – преболедувалите COVID-19 повече от веднъж ще могат да получават зелен сертификат. Той ще важи за 3 месеца.

Впечатление обаче направи следното уточнение: "Срокът от 90 дни не важи в случаите, когато дадено лице си направи лабораторен бърз антигенен тест, който е положителен, а след това го потвърди с PCR изследване, което също е положително". Оказа се, че такъв текст в официалната заповед на здравното министерство няма.

Защо някои се заразяват с коронавирус след ваксиниране?

Нужно е време за изграждане на имунитет и ефективен имунен отговор. Защитният отговор започва да се проявява след около 2 седмици от пр...

Actualno.com зададе съответните въпроси на здравното министерство, откъдето ни препратиха до "Информационно обслужване" за обяснение. Обяснението се оказа просто – с този текст се елиминира опасността да бъде издаден сертификат, ако си си направил антигенен тест, той е излязъл положителен и ти си решил да потвърдиш и с PCR тест дали е така.

Защо точно 90 и повече дни е срокът, който е възприет в България, за да се счита, че си повторно разболял се от COVID-19, ако имаш симптоми и си си направил тест, който го показва (например на 1 януари и след това на 2 септември)? Става въпрос за случаи, при които има поставени две диагнози на болестта, потвърдени със сертифицирани тестове, уточниха от здравното министерство за Actualno.com. И добавиха: "В Германия, Хърватска, Чехия, Румъния, Словения, Испания и Швеция периодът е 90 дни, както у нас. Във Великобритания проучванията на националните здравни власти показват, че е възможно PCR тестът да позитивира до 90 дни след първата инфекция. Затова там също е определен период по-дълъг или равен на 90 дни от последния положителен PCR тест за COVID-19 за потвърждаване на реинфекция. Центровете за превенция и контрол на заболяванията в САЩ дефинират повторното потвърждение на случай на COVID-19 с положителен тест 90 или повече дни от последния предходен положителен тест за коронавирусна инфекция".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com