Кунчев: Няма да има промяна в сроковете на зелените сертификати у нас

4710
Кунчев: Няма да има промяна в сроковете на зелените сертификати у нас
Снимка: iStock

Към момента не предвиждаме никаква промяна относно сроковете на валидност на зелените сертификати вътре в страната. Що се отнася до европейските (т.е. за ЕС) - само зеленият сертификат на хората с бустерна доза остава безсрочен. Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

"Това, което е договорено на международно ниво - да бъде скъсен периодът само за цел пътуване и преминаване през границите, по никакъв начин не касае сроковете за България - те не се променят към момента", обясни той и припомни, че срокът на зеления сертификат у нас е една година, а извън страната - 9 месеца.

Ангел Кунчев: Ще има затягане на мерките в някои области

Заболеваемостта в различните области се различава не в проценти, а в пъти, ето защо се обмисля затягане на противоепидемичните мерки в ...

Доц. Кунчев заяви още, че за гражданите с изтекъл сертификат, ако направят бустерна доза им се издава нов такъв и с него ще могат да пътуват в ЕС. "Сертификатът за бустер е безсрочен", каза доц. Кунчев.

Главният държавен здравен инспектор съобщи, че катерим пика на петата вълна: "Изненада няма. Ръстът ще продължи още 1-2 седмици, след което ще достигнем най-високите стойности и ще започне нормализиране на ситуацията”.

По думите му, има сериозна разлика в заболеваемостта в отделните региони на страната. „Ако над 2/3 от общините влязат в такъв режим, тогава ще обсъждаме и мерки на национално ниво”, подчерта доц. Кунчев.

Припомняме, че Европейският съвет прие препоръката на ЕК, с която се променят правилата за налагане на ограничения при пътуване, свързани с пандемията от ковид. Според нея от 1 февруари всеки, който разполага с валиден сертификат, трябва да бъде пропускан през границите, без да му бъдат поставяни допълнителни условия, ако не идва от страна в тъмночервената зона. Препоръчва се и валидността на сертификатите за ваксинираните да бъде 270 дни, за преболедувалите - 180 дни, а за изследваните с ковид тест - до 72 часа от взимането на пробата. Но всяка страна-членка решава сама за себе си какви правила важат на нейна територия.

Парламентът изслушва доц. Ангел Кунчев

Парламентарната комисия по туризъм изслушва главния държавен здравен инспектор – доц. Ангел Кунчев. Заедно с представители на здр...

Във връзка със зеления сертификат и неговата валидност от Actualno.com още вчера (24 януари) отправихме въпроси към здравното министерство за това какви са разликите между европейския зелен сертификат и българския, както и остава ли валиден българския сертификат повече от 9 месеца ако притежаващият му има завършен ваксинационен курс срещу коронавирус.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Епидемиолог: Коклюш е опасен при неваксинираните деца

"Лекари в помощ на пациентите": Стрес уринарната инконтиненция (ВИДЕО)

Коронавирусът в България: За поредно денонощие няма регистрирани смъртни случаи

Експерт: Има бум на коклюш, но ваксинираните го изкарват по-леко

Симидчиев за НЗОК: ГЕРБ овладява напълно здравеопазването

Пред епидемия от коклюш ли е страната ни и кои са най-застрашени: Отговорите от Ангел Кунчев

Бебета в България са починали от коклюш

5400 лева струва фиктивната операция на жената в Бургас

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com