На фона на бум на заболелите и изнемогващи болници Кацаров се хвали с добра организация

4009
На фона на бум на заболелите и изнемогващи болници Кацаров се хвали с добра организация
Снимка: БГНЕС

Министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров даде специален брифинг за медиите, в който се похвали с добра организация, свободни легла в болниците и по-ниска смъртност от предишните две вълни от COVID-19

Думите му идват на фона на продължаващото нарастване на броя на заболелите и сигнали от болници и лекари, че изнемогват.

Според министър Кацаров що се отнася до леглата и настаняването има само моменти локални неуредици. По последни данни от разкритите 7268 легла са заети 71%, а от 485 за активно лечение се ползват 65 на сто.

Най-тежко е положението в Търговище и Шумен, а най-слаба е натовареността на болниците в Плевен и Враца. Отчетено беше също, че заболеваемостта в България е далеч под нивата в Румъния и Сърбия и на равнищата в Албания, Гърция и Турция.

Кацаров обобщи, че ситуацията е напрегната, но няма хаос и паника.

Вълната се развива по-бавно

"Тази вълна се развива относително бавно, тя следва видимо по-полегат ход в сравнение с предишните вълни", коментира съветникът на здравния министър проф. Мира Кожухарова, която започна пресконференцията със сравнение на това, което преживяваме в момента с предишните вълни.

"През първите девет седмици на първата вълна имахме 4735 починали, за същия период на втората вълна - 4479, а за същия период на третата вълна - 3364, съобщи Кожухарова. При всяка една от вълните броят на смъртните случаи надвишава обичайното ниво на смъртността", каза тя. 

В София има 1569 легла, от тях 1338 легла са за неусложнени случаи, 231 са за интензивно лечение. В София заети са 1236 легла, от тях 212 интензивни. Свободни остават 333 легла. Търговище, Габрово и Шумен имат по-високо натоварване на системата.

11 антигенни теста могат да се прилагат в училище

Единадесет антигенни теста за диагностициране на COVID-19, налични на пазара в България, могат да се прилагат в училище от самите деца ...

"Полагаме усилия до края на месеца да осигурим лечение на тежко болни случаи на COVID-19 с неразрешени препарати с моноклонални антитела. Надяваме се да предоставим тази допълнителна възможност до няколко седмици", съобщи министърът.

Само че в своя фейсбук профил проф. Асен Балтов, който се кандидатира за депутат от ГЕРБ и е номер 2 в листата на партията на Бойко Борисов 23-ти МИР в София, говори друго за смъртността. "Още сме далеч от затихването на четвъртата вълна, НО броят починали до момента достига 50% от общия брой смъртни случаи в неизвестността на втората (8119 души) и 40% от пролетната трета вълна (9224 души)".

Нови мерки няма да се обявяват до петък

По думите му, допълнителни мерки за ограничаване на разпространението на коронавирус ще бъдат съобщени евентуално в петък. Той подчерта, че ако се стигне до нови затваряния, последни ще бъдат засегнати училищата и детските градини.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

"Лекари в помощ на пациентите": Стрес уринарната инконтиненция (ВИДЕО)

Коронавирусът в България: За поредно денонощие няма регистрирани смъртни случаи

Експерт: Има бум на коклюш, но ваксинираните го изкарват по-леко

Симидчиев за НЗОК: ГЕРБ овладява напълно здравеопазването

Пред епидемия от коклюш ли е страната ни и кои са най-застрашени: Отговорите от Ангел Кунчев

Бебета в България са починали от коклюш

5400 лева струва фиктивната операция на жената в Бургас

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com