Начело сме в Европа по онкологични заболявания

2344
Начело сме в Европа по онкологични заболявания
Снимка: iStock/Guliver

Според различни здравни на европейски институции анализи българките и румънките боледуват и умират най-много от рак на шийката на матката.

От цяла Европа само в България и в Словакия няма Държавен раков план, а според онколозите - скрининговите ни и профилактични програми на практика не работят.

Безплатни прегледи за рак на маточната шийка в Каварна

Безплатни профилактични прегледи за рак на маточната шийка ще се извършват днес в МБАЛ - Каварна. Прегледите се извършват с помощта и п...

"Ракът на маточната шийка е едно от най-често срещаните злокачествени заболявания при жените в България. Годишно имаме около 1000-1100 нови случаи. Между 300 и 400 са смъртните случаи. Няма спад на онкологичните заболявания", коментира пред Нова телевизия доц. д-р Здравка Валерианова, ръководител националния раков регистър.

В Скандинавските държави и Австралия почти всички жени са ваксинирани, а тестовете са безплатни и задължителни. Оказва се, че там отчитат под 5 процента заболели от рак на шийката на матката.

У нас нещата стоят така - за жените над 30 години е предвиден безплатен преглед, а ако цитонамазката е нормална – отново след 3 години. Иначе личният лекар може да тества безплатно и по-млади жени, но при определени условия - ако те са вече с повече от 3 износени бременности, имат първо раждане на 17, фамилна анамнеза или при преглед покажат отклонение в цитонамазката.

Здравното министерство отчита, че през 2018 г. са тествани над 1 148 неосигурени жени на възраст 40-50 години, от които с диагнози са били само 72 жени. За 2018 година са отделени един милион и двеста хиляди лева, от които 1 000 000 лв. за ваксини, а за 2019 г. са още повече- 1 270 000 лв. Ваксинирани са близо 8000 момичета, които през 2019 са по-малко. А иначе ежегодно от бюджета на Министерство на здравеопазването се отделят 125 000 лв. за скрининг на три вида онкологични заболявания (рак на млечна жлеза, рак на шийката на матката, рак на дебелото и правото черво), но само на неосигурени лица.

Няма ваксина срещу рак на маточната шийка, има много пари

През последните дни се води активна кампания, наречена "10 минути само за мен", обявена като профилактика на рака на маточната шийка. Л...

А за бъдещето на раковия регистър, който трябва да отчита всички заболели в София и провинцията Министерството обещава да бъдат разработени и внедрени минимум 35 електронни регистри, сред които е и Националният раков регистър. Това ще се случи съобразно Пътната карта за изпълнение на Стратегия за развитие на електронното управление в Република България за периода 2016-2020. Вече е обявена открита процедура за избор на изпълнител.

Реалната цифра на новозаболелите в България е 35 хиляди души като най-много заболяват от рак на простатата дебело черво бели дробове.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Коронавирусът в България: За четвърто поредно денонощие няма отчетен смъртен случай

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com