Няма опасност от китайската зараза у нас. Какво знаем и какво не за вируса?

15798
Няма опасност от китайската зараза у нас. Какво знаем и какво не за вируса?
Снимка: Getty Images/Guliver

В момента няма опасност от разпространението на новия коронавирус в България. Категорични бяха четирима специалисти, които дадоха брифинг за готовността на страната ни по повод разпространението на вируса: д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор; проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на Национален център по заразни и паразитни болести; проф. д-р. Татяна Червенякова, Инфекциозна болница София (СБАЛИПБ); д-р Данчо Пенчев, Столична регионална здравна инспекция.

22 души се върнаха от Китай. Носят ли вируса?

Засега няма данни за такива пациенти на територията на страната. В Инфекциозна болница в момента има хоспитализирани само заболели от грип, морбили и варицела. Заболеваемостта от грип е висока, но няма тежки форми. Ако има съмнителни пациенти за коронавирус, могат да бъдат изолирани при нас в специално разкрити кабинети, каза д-р Татяна Червенякова.

За момента, единствените, които са у нас и са имали някакъв досег със средата, в която се развива вируса, са децата и ръководителите на танцовия състав "Пролет" от Петрич, които се прибраха в понеделник сутринта (27 януари) в България с полет от Истанбул. По думите на д-р Кунчев обаче

"Децата са били затворени 99% от случаите и шансът за зараза при тях е нисък, но ще ги следим.", заяви д-р Ангел Кунчев.

По думите на завърналата се група обстановката в Пекин е спокойна и паника няма. Няма масови прояви, забележителностите са затворени за посещение. Децата навсякъде се движели с маски, организаторите им давали дезинфектанти за ръце. Всички са минали през термоконтрол на летище София, нямат оплаквания, но все пак са предупредени да следят за кашлица и температура в близките дни.

Ако се появи съмнение за зараза, в болницата в Петрич ще бъде отделено място - специално отделение, където те да бъдат прегледани, отделени и хоспитализирани.

Какво знаем за новия коронавирус до момента?

Според експертите сме в началото на заболяването, затова има още много неизвестни.

"Започнахме да броим. Смъртните случаи станаха 80, но да не забравяме, че има и 50 излекувани. За момента, макар и малкото заболели, смъртността е 10%, което е малко като статистика. Въпреки че е рано за прогнози и анализи, защото сме в началото на заболяването. Само да припомня, че SARS с ниската си заболеваемост взе 707 жертви в крайна сметка.", каза Ангел Кунчев.

По думите му оценката на Европейския център по болестите е, че много е вероятно вирусът да има бъдещо развитие, а заплахата за Европа в момента е на средно ниво. Мерките, които са взети до момента са достатъчни.

Какво знаем за вируса?

Благодарение на мерките, предприети в Китай, в момента вирусът е ограничен. Няколко аеропорта са блокирани, общо 46 млн. души са под карантина. Не знам колко ще могат да издържат, но засега това ограничава заразата, категоричен беше Кунчев.

Това е третият коронавирус, който излиза като заболяване в големи и достигащи епидемия размери заболяване. Защо и защо от Китай? Заради високите температури. Заради консумацията на екзотични видове и меса. В комбинация вирусът се предава от животните на хората, а вече знаем и че той може да се предава от човек на човек.

Какво не знаем? Рисковете.

Първо, не знаем точния механизъм на функциониране. Това че може да се предава от човек на човек знаем, но как точно, не знаем. Второ, не знаем основата – змии, прилепи – не е сигурно как точно е тръгнало всичко, призна Кунчев.

Генетично. На всеки 10 години мутира коронавирус. Този в момента е близък до щама на този от 2002г. и отдалечен от този през 2012г. Затова реагират така заболелите. Затова и имаме по-ниска смъртност, но добра възможност за предаване на заразата. Още не знаем как се предава тя между хората - с телесни течности на болния или по въздуха. Това обясни проф. Кантърджиев.

"Рисковото е вирусът да не придобие качества на по-висока патогенност и предаването от човек на човек да се увеличи като интензитет. За момента то е трудно осъществимо. Няма случай за пътуване в самолет или работа в офис и да се е разпространила заразата. Има случаи на много близки и ежедневен контакт при гледане на болен човек. Така имам заразени 16 души в Китай. Свижданията също са безопасни", подкрепи го Ангел Кунчев.

Засега противовирусно лечение за кроонавируси няма. Те са може би най-честите вируси през зимния период. 1/3 от гърлобола и сухата кашлица е това. Затова има висока смъртност при хората, защото са добре адаптирани към организма на животното. Сега ако има разпространение, може би ще се увеличава от възможността да се предава заразата от човек на човек, обясни Кантърджиев.

Мерките в Китай срещу новия вирус са драстични

Поне 2023 случая на заразени с новия китайски коронавирус (2019-nCov) са факт в Китай (включително Хонконг, Макао, Тайван), като има и ...

Как да разберем дали сме болни от новия коронавирус?

В момента това, което може да се направи е да се чака. 14 дни тези, които имат съмнения за болестта трябва да са с повишено внимание.

"Новият коронавирус 2019 може да се докаже само в тежко болен човек с разгърната клинична картина.", каза проф. д-р Тодор Кантарджиев. Все още няма универсален тест, с който да се разбере дали сме болни точно от този вирус.

"Целият свят чака да се направи универсален тест. Докато стане ще чакаме 14 дни и ще следим симптомите. Ако нищо не излиза като изключим тези 16 различни вируса, с които работи Центъра за заразни болести, значи е това", обясни Кунчев.

Вирусът обаче е изолиран и до месец трябва да е готов и тестът, който ще бъде разпространен в целия свят. "В момента за този нов корона вирус още не са разработени ясни щамове и тестове, с които да кажем дали е точно това. До седмици ще имаме и такива.", подчерта Кунчев.

В България такова изследване ще се прави в Националния център за заразни и паразитни болести, но само след препоръка на лекар. проф. д-р Тодор Кантарджиев. "Материали за това изследване ще бъдат изпращани само от лекуващи лекари в интензивното отделение, където има съмнение за такова заболяване. Днес имаме няколко десетки в София, които ходейки си по улиците на София, са решили да се изследват. Подчертавам, ще изследваме само материал, опакован, изписан и транспортиран с разписание на лекар. Може би ще въведем и изискването, което имаше при ебола – да има разписание и от епидемиолог.", обясни Кантърджиев.

Китайският вирус заразява за ден

Инкубационният период на новия коронавирус може да варира от 1 до 14 дни, заяви Ма Ксиауей, ръководител на Държавния комитет по здравео...

Как да се предпазим от заразата?

Всички епидемични мерки са същите като срещу грип: маски, хигиенни кърпички, спирт – като дезинфектант. Най-добре кърпички с хлорхексидин, повтори препоръките си проф. Кантърджиев.

На сайта на Националния център за заразни и паразитни болести има публикувани препоръки.

Мерките, взети до момента

Спешен център се сформира, в който освен здравните институции се включват и МвнР, МВР, ДАНС. Основно ще се наблюдава летище София и по-слабо Варна. Според експертите, летищата в Пловдив и Бургас не са рискови.

На рисковите летища ще започне  скрининг на температурата по летищата. "Това не е най-важната и няма да спре разпространението на вируса. Ще наблюдаваме дестинациите, от които пристигат туристи от Китай – Москва, Истанбул, Лондон и Рим.", обясни Кунчев.

МВнР: Няма болни от коронавирус българи в Китай

Към момента няма данни за засегнати български граждани от новия коронавирус (2019-nCov) в Китай. Това съобщиха от Министерството на вън...

При съмнение, ще бъдат взимани проби, ще се правят изследвания.

На практика заболелите могат да се лекуват във всички болници в страната с изградени инфекциозни отделения, защото те са пригодени за изолиране при необходимост. В София това са ВМА, Болница СВ. Анна и Инфекциозна болница, успокои д-р Ангел Кунчев.

"Основната мярка е да има система в страната, която да хване всеки случай, така да работи, че да не изпуска случай. Ние готови ли сме? Кой може да се похвали , че е готов на 100% , но нашата организация е на много добро ниво, каза Кунчев.

* Българските власти получават всеки ден актуална информация, чрез брифинги, срещи и консултации от СЗО в Копенхаген, от Европейския център по заболяванията в Стокхолм, от Комитета за здравна сигурност към ЕС в Люксембург и от Центъра за контрол на заболяванията в Атланта САЩ.

Цялата пресконференция на експертите можете да видите в следващото видео.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Вдигат заплатите в Пирогов

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Прокуратурата каза прекратено ли е производството за Даная

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Фармацевт: И в складовете няма ваксини за коклюш

Случаят "Даная": Най-важно е спокойствието на системата, каза здравният министър

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване