Планът срещу COVID-19: Затварят бизнеси и училища само при 80% заетост на интензивните легла

17543
Планът срещу COVID-19: Затварят бизнеси и училища само при 80% заетост на интензивните легла
Снимка: БГНЕС

Кабинетът "Петков" представия новия Национален оперативен план за справяне с коронавируса. Това се случи на специална пресконференция в Министерския съвет.

Самият премиер Кирил Петков, който в момента е под карантина, откри събитието с видеоконферентна връзка. Той беше категоричен, че мерките ще се налагат на регионално, а не на национално ниво, според различните нива на разпространение на вируса.

"Към този момент все още нищо няма да затваряме. Но страната ни е на прага на новата COVID вълна и затова решихме да представим плана още днес", каза Петков.

България ще бъде разделена на 6 клъстера като области, а картата ще бъде представяна всеки ден и ще показва каква е обстановката и прогнозата за следващите 5 дни. Целта е семействата, особено тези с малки деца, както и бизнесите да бъдат навреме предупредени и да се подготвят.

Според представения от него план се предвижда управлението на кризата и въвеждането на по-строги противоепидемични мерки да са според нивата на заетост на болничните легла за интензивно лечение на тежко болни пациенти.

Планът залага четири нива на заетост на леглата и съответни мерки: при 50%, 60%, 70% и 80%. Най-строгите мерки като затваряне на училища и бизнеси ще започнат, когато има 70-80% заетост на интензивните легла,.

Какви ще са мерките според различните етапи:

  • Първия етап гласи, че няма да има мерки, когато 50% от интензивните легла са запълнени;
  • Според етап втори когато 60% от интензивните легла са запълнени – ще има мерки, но с рабетещи бизнеси и училища;
  • В етап трети е разписано, че когато 70% от интензивните легла се запълнят, ще има меки мерки, но при които децата от 1 до 4 клас продължават да ходят на училище;
  • При най-негативния, четвърти етап, когато 80% от интензивните легла са запълнени, ще има симетрично затваряне на бизнеси, които обслужват хора, без хранителните магазини и аптеките.

Министър-председателят припомни още, че продължават да действат обявените от правителството мерки в подкрепа на бизнеса и хората. Сред тях има нова, предназначена за засегнатите от пълното затваряне предприятия в етап четири. "В тази мярка ще има възможност за 20 процента безвъзмездна финансова помощ от средните нетни приходи за цялата 2021 г., в размер до 100 хиляди лева", обясни още Кирил Петков.

Мерките в училище

В брифинга участие взе и министъра на образованието Николай Денков, който представи мерките за учениците.

При 50% заети легла за интензивно лечение (първи етап) ще се засили контролът за носенето на маски, осигуряването на физическа дистанция, дезинфекцията, изискването за „зелен сертификат“ за учителите и тестването на учениците без „зелен сертификат“ веднъж седмично. Запазват се заниманията по интереси и груповите дейности, но без да се смесват ученици от различни паралелки. Спират се организирани дейности с ученици като посещения на музеи, изложби, природни обекти и други мероприятия с културна, опознавателна и възпитателна цел, планирани екскурзии, зелени училища, туристически пътувания и др.

Олимпиадите и състезанията ще са присъствени при осигурена дистанция, наличие на „зелен сертификат“ или тестване на място на участниците. Индивидуалните часове, консултации, изпитвания за текуща оценка, изпити и др. може да бъдат присъствени в училището или ЦСОП и без изследване за COVID-19 на учениците, ако се провеждат извън времето на редовните занятия.

При 60% запълнени интензивни легла в болниците (втори етап) ще спрат заниманията по интереси, с изключение на тези в рамките на целодневната организация на обучението. Остава условието да не се смесват ученици от различни паралелки. Групови дейности за обща и допълнителна подкрепа за личностно развитие ще се провеждат присъствено след изследване за COVID-19 един път седмично. Няма да се тестват притежателите на „зелен сертификат“, както и вече изследваните за редовните присъствени занятия в училище.

Министър Сербезова: Зеленият сертификат не е дискриминация

Здравният министър Асена Сербезова заяви, че зеленият сертификат не е сред примерите за дикриминация в обществото. Това тя публикува в ...

При 70% заети интензивни легла (трети етап) в допълнение към тестването половината от паралелките от V до XII клас ще редуват присъствено с онлайн обучение през седмица. Децата до IV клас ще останат в клас. По възможност без ротация и с тестване или „зелен сертификат“ ще се учи също в специалните училища за деца със сензорни увреждания и в ЦСОП.

Училищата ще минат към онлайн обучение, когато поне 80% от леглата за интензивно лечение в болниците са заети (четвърти етап). По възможност ще се запазят присъствените занятия с тестване за децата от началните класове. Ако се наложи, те също ще учат от вкъщи, но за не повече от една седмица.

Мерките ще се обявяват по-рано

Здравният министър проф. Асена Сербезова увери, че когато се налагат нови противоепидемични мерки, това ще се прави по начин, по който различните сектори да имат възможност да се подготвят.

В Националния оперативен план за справяне с пандемията от COVID-19 се предвижда срок от 3-5 дни преди да се наложат нови мерки. "При предприемане на мерки трябва да се проследи ефектът им върху всички сфери на живот", добави Сербезова.

Тя обеща и в медийната стратегия по отношение на пандемията, като подчерта, че кампаниите, основани на лозунги са "неполезни и непродуктивни" и отблъскват колебаещите се. Затова и ще се търси нов позитивен подход, основан на информацията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Вдигат заплатите в Пирогов

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Прокуратурата каза прекратено ли е производството за Даная

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Фармацевт: И в складовете няма ваксини за коклюш

Случаят "Даная": Най-важно е спокойствието на системата, каза здравният министър

Коклюш: 14 дни карантина, друга ваксина може да е фактор за картината на болестта

Без паника, затваряне и дистанция: Проф. Кантарджиев съветва да не се страхуваме от коклюша

Ангел Кунчев: Доста близо сме до епидемия от коклюш

Без неваксинирани за коклюш деца в училище: Здравният министър отговори

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com