Предупреждение от Великобритания: Там, където няма много ваксинирани, индийският коронавирус удря здраво (ГРАФИКИ)

7406
Предупреждение от Великобритания: Там, където няма много ваксинирани, индийският коронавирус удря здраво (ГРАФИКИ)
Снимка: Getty Images/Guliver

Индийският вариант на коронавируса (B.1.617.2) вече е доминиращ във Великобритания, като се разпространява особено бързо сред общности на по-млади хора, които масово не са ваксинирани. Това заключение прави анализаторът на британската медия The Guardian Джон Бърн-Мърдок, който публикува в профила си в Twitter поредица от графики и данни, коментирайки всяка от тях.

Припомняме, че Великобритания е европейската държава с най-голямо ваксинално покритие срещу COVID-19 – към днешна дата там са поставени около 62 милиона дози ваксина, като 24 043 956 души имат по две дози ваксина, а 38 614 683 са с една доза. Населението на Великобритания е почти 68 000 000 души. За сравнение, в България са 1 321 786, като 533 791 души имат по две дози ваксина т.е. са с напълно завършен курс на имунизация. Населението на България е малко под 7 000 000 души. Във Великобритания епицентър на индийския вариант на коронавируса са Болтън, Блекбърн и Бедфорд. Показателно е обаче, че изглежда ваксините работят – защото няма видима промяна в броя на случаите при по-възрастните, където ваксинационната кампания обхвана много хора, на нива над 70-80%, колкото епидемиолозите сочат като необходимост за изграждане на колективен имунитет. Показателен е примерът с графиката от Болтън – там има 75% по-малко смъртни случаи при приблизително същият брой регистрирани заболели от COVID-19 от 1 април досега и през есента на 2020 година

Но макар тези данни да са добри, други не са – като цяло, за последната седмица има около 20% увеличение на приема на хора в болница, а в Северозападна Англия и Шотландия се стига и до 25% увеличение.

Явна е и тенденцията за по-голям прием в болница на по-млади хора – за такава група се считат хората между 18 и 64 години. При тези над 64 години, които са в далеч по-голям процент имунизирани срещу COVID-19, няма почти никаква разлика спрямо есенната вълна – въпреки че индийският вариант е различен от британския (B.1.1.7)

За финал Бърн-Мърдок предупреждава, че скоро и други страни в Европа ще се сблъскат с предизвикателството "индийски коронавирус". И призовава за ускоряване на кампанията по ваксиниране.

Припомняме, че България вече позволи румънци и българи, идващи от Румъния т.е. това е началната точка на тяхното пътуване, да влизат дори без PCR тест на българска територия. Това беше решено, след като в последния седмичен бюлетин на СЗО (седмицата до 25 май) Румъния е една от държавите, докладвала официално наличието на индийския вариант на коронавируса B.1.617.2!

Още: България и Европа се бавят, а индийският вариант на коронавируса настъпва

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Очаквано: Човек на ГЕРБ поема ръководството на НЗОК

Отново протест: Искат оставките на здравния министър и на шефа на “Пирогов“

Спад в броя на новите случаи на Ковид за денонощие

Подобряват психиатричната грижа у нас с промени в Закона за здравето

Коронавирусът в България: Само в 6 области има открити нови случаи

Проф. Григор Димитров: 50% от бюджета на НЗОК е за болнично лечение

Удължават забраната за износ на инсулин и антибиотици за деца

Без европари за Детски център за лъчелечение и протонна терапия - защо, пита Карлос Контрера

Първи случай на лаймска болест у нас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване