Преговорите за здравеопазване: Демонополизация на Здравната каса и болниците да не са търговци (ВИДЕО)

8734
Преговорите за здравеопазване: Демонополизация на Здравната каса и болниците да не са търговци (ВИДЕО)
Снимка: iStock/Guliver

Демонополизация на НЗОК и болниците да не бъдат търговски дружества. Това са сред основните идеи, обсъждани на преговорите по сектор "Здравеопазване", организирани от "Продължаваме промяната". Дискусиите имат за цел да формират политики, около които да се планират действията на бъдещото коалиционно правителство.

Специално за тези две идеи има съгласие за демонополизация на НЗОК, но относно статута на болниците беше прието да се направи обстоен анализ и на негова база да бъдат предприети бъдещи действия.

Интересен аспект от идеята на БСП е какво би значело това за поликлиниките - там има търговски дружества, например поликлиниката на Александровска болница. Отделен въпрос е ако едно лечебно заведение се дерегистрира заради стопанската си дейност, няма да има дълги ликвидационни процедури и бреме за много здравни структури.

Преговорите за коалиция продължават по още 4 теми

Преговорите за коалиция, домакинствани от "Продължаваме промяната", продължават и днес. Вторият ден от преговорите е посветен на темите...

Участниците от БСП настояха за пълна забрана от страна на пациентите, когато се обслужват от НЗОК.

Георги Михайлов подчерта необходимостта от създаване на електронно здравно досие, подобряване на възможностите за специализация на младите лекари и оставането им в България. В идеите влиза и приравняването на неплащането на здравни осигуровки към неплащането на данъци и удържането им, ако лицето получава помощи, от тях.

Създаването на Национална детска болница и лекарствата да са безплатни за децата до 12 годишна възраст, независимо какво е заболяването са другите приоритети. 

Депутатът от "Има такъв народ" проф. Андрей Чорбанов настоя в евентуалното коалиционно споразумение да бъде записано, че няма да се допуска "никаква форма на натиск, независимо дали е административен или корпоративен" за ваксинирането срещу COVID-19.

Преговорите за правителство: Обединение около идеята Министерството на икономиката да бъде и на иновациите

Участниците в разговорите за съставяне на коалиционно правителство продължиха със съставянето на списъци с идеите, по които имат единод...

Д-р Александър Симидчиев от "Демократична България" призова да се намали доплащането от пациентите в системата и да се преобразува агенция "Медицински надзор" в държавна агенция "Медицински контрол", като тя да има и регионални структури. Според него в първите 100 дни на управлението може да се направи електронното пациентско досие. 

Общо осемнайсет са представителите на четирите формации, участващи в разговорите за здравеопазване. От "Продължаваме промяната" са Боряна Алексиева, Антон Тонев, Виолета Лорер и Асен Василев, който председателстваше преговорите. Председателят на Българският лекарски съюз д-р Иван Маджаров е поканен като надпартиен експерт на срещата.

От "БСП за България" участват Георги Михайлов, Георги Йорданов, Бойко Коруков, Невена Цачева и Динко Странски. От "Има такъв народ" се включиха Ивайло Христов, Иван Лютаков, Андрей Чорбанов, Силви Кирилов. "Демократична България" е представена от Александър Симидчиев, Таня Андреева, Катя Панева и Анна-Мари Виламовска.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Очаквано: Човек на ГЕРБ поема ръководството на НЗОК

Отново протест: Искат оставките на здравния министър и на шефа на “Пирогов“

Спад в броя на новите случаи на Ковид за денонощие

Подобряват психиатричната грижа у нас с промени в Закона за здравето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване