Проф. Кантарджиев: Третата вълна на коронавируса си отива постепенно

3492
Проф. Кантарджиев: Третата вълна на коронавируса си отива постепенно
Снимка: БГНЕС

Третата вълна на коронавируса си отива постепенно и ако ваксинацията продължи с бързи темпове, до есента ще поставим коронавируса под контрол. Това каза директорът на Центъра по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев в предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“.

„Ако в момента продължава ваксинацията с темп, който ни е обещан от фирмите, които произвеждат и сме сключили договор с тях за ваксини - май месец по 250 000 на седмица и юни месец по 350 000 на седмица за РНК ваксини, това са на „Модерна“ и на „Пфайзер/Бионтех“, ако хората сътрудничат и лекарите се организират, мисля, че до есента ще го поставим под контрол. В смисъл да няма епидемично разпространение, да не говорим за дифузно разпространение, а да говорим за отделни клъстери – даден колектив в даден офис. Тогава нещата ще могат лесно да се контролират и тогава вирусът в нашата страна ще придобие не епидемичен, а ендемичен характер", посочи още проф. Кантарджиев.

„За 14 месеца за този вирус знаем много повече, отколкото за който и да е друг вирус до сега, защото цялата световната общественост се е заела с проучването му и трябва да намери общодостъпно лекарство за COVID-19“, допълни той. Професорът посочи, че засега нови генетични щамове няма.

Проф. Кантарджиев счита, че нощните заведения не бива да отварят

Има мерки, които не трябва да се разхлабват на този етап - такова мнение изрази директорът на Националния център по заразни и паразитни...

„Българският щам, който миналата седмица доказахме, е една нова мутация – замяна на аминокиселини на 25-о място, което, слава Богу, не променя много архитектурата на този спайк протеин, белтъка на шипчето. Материалите, които в момента изследваме от областта – не сме доказали други подобни циркулации в други пациенти и много вероятно тази мутация няма да се наложи, няма да се яви нова генетична линия“, обясни проф. Кантарджиев.

Проф. Кантарджиев коментира и работата на НОЩ като посочи, че всеки понеделник от Националния център се дават сведения на всички директори на РЗИ-та какво е разпространението във всяка област, графично. 

„Аз моята работа си я върша, със или без щаб. Аз и всичките ми колеги лекари от Щаба не сме взели никакво допълнително възнаграждение, като работим за щаба. От 14 месеца си взимам само заплатата на директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Казвам го, защото и такива спекулации започнаха“, допълни проф. Тодор Кантарджиев.

Темата продължава и в тези материали.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Поставят първата ваксина срещу коклюш при бебетата по-рано

Държавата да се раздвижи и да подсигури ваксини: Личен лекар за завръщането на коклюша

Очаква ли ни национална епидемия от коклюш?

Коронавирусът в България: Само в 3 области има открити нови случаи

Доц. Мангъров: Бременните жени може да се ваксинират срещу коклюш

Депутати предлагат забрана за пушене на закрито за всички устройства

Още четири случая на коклюш в Бургас

"Няма да носим маски като при ковид": Проф. Ива Христова предупреди за сериозен ръст на коклюш

Инфекционист със съвети за коклюша

Педиатър: Не може да говорим за епидемия от коклюш

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com