Първото специализирано българско изследване на болни от COVID-19 - какво научиха лекарите

12029
Първото специализирано българско изследване на болни от COVID-19 - какво научиха лекарите
Снимка: Facebook

Признаците на гадене и задух (диспнея) са по-високи рискови фактори за тежко развитие на COVID-19. Освен това, аномалии при основни възпалителни маркери подсказват лошо развитие на заболяването. Това е основното заключение в първото българско специализирано изследване за COVID-19. То е направено от ВМА и включва само случаи на потвърдени с PCR тестове диагнози COVID-19, които са се лекували в болницата. Изследването е налично в базата на една от най-големите специализирани платформи за наука и медицина PubMed.

В изследването са разгледани хоспитализациите на общо 138 пациенти, разделени на тежки и среднотежки случаи, като повечето от притетите са мъже (63%). Средната им възраст е 52,9 години. Анализът на случаите обхваща периода март 2020 – юни 2020 година. Припомняме, че първият официално регистриран случай на COVID-19 в България беше на 8 март, а първият смъртен случай – на 11 март.

Симптомите на коронавирус, грип и настинка - как да различим тези болести

На първия етап симптомите на коронавируса могат лесно да бъдат объркани с проявите на грип. В повечето случаи и двете заболявания са пр...

Основните клинични симптоми на COVID-19 при тези пациенти са треска (висока температура), отпадналост, кашлица и главоболие. При приема във ВМА, 79% от пациентите (109 от всичките 138), са били с температура над 37,5 градуса. Само трима са имали лимфаденомегалия – т.е., подути до болезнено състояние лимфни възли. При почти 40% от пациентите е имало сатурация (насищане на кръвта с кислород) под 93%. Отпадналост е имало при 124 пациенти, а кашлица – при 95. Също при 95 е имало главоболие. Гадене са имали 18 души, като 8 от тях са тежки случаи, а задух са имали 39 души, 15 от които са тежки случаи. Много по-редки са симптоми като конюнктивит – само при 12 души, 10 от които са в тежко състояние, а при 7 е имало диария и интересното е, че само 3 от тях са тежки случаи.

Кои са маркерите за тежка форма на COVID-19 според това проучване – ниско ниво на лимфоцити, по-високи нива на креатинин (свързано е с функцията на бъбреците), фибриноген, феритин (показва наличието на желязо в организма), CRP и LDH. И съгласно заключенията на изследването, по-високорискови са възрастни мъже с хипертония, сърдечно-съдови заболявания, онкоболни и хронична бъбречна недостатъчност със симптоми на задух и гадене.

Интересен факт е, че на само 28 пациенти е даден "Хидроксихлорохин", на 24 – "Авирон", а "Лопинавир/Ритонавир" на само 4. Първото и последното лекарство бяха включени в специален бюлетин на СЗО кои лекарства помагат при коронавируса – но с уточнение, че ефектът е нищожен. На 5 пациенти пък е даден озелтамвир – това е другото име на "Тамифлу".

В крайна сметка – 121 от 138-те пациенти в проучването са изписани, след като състоянието им се е подобрило. При завършването на проучването 11 пациенти все още са останали във ВМА, а 6 са починали – всичките с други заболявания, сред които сърдечни, хипертония, онкоболни, хора със захарен диабет и/или хронична обструктивна белодробна болест. 9 пациенти са минали през интензивно отделение, като 8 са били интубирани. Един пациент е екстубиран и изпратен на домашно лечение след 49 дни на интубация.

Изследване на британски учени установи кои са основните симптоми на коронавируса

Умората, главоболието и загубата на обоняние са най-често срещаните симптоми през първите седем дни на боледуване от COVID-19. Това е е...

Още: "Нов рекорд: 1595 са новооткритите случаи на коронавирус за денонощие"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: В 20 области няма нови случаи

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com